Kommentarer

Vem kan syssla med hemkonservering?

Det är lätt att tänka att man måste ha en stor gård för att det ska vara vettigt att skaffa utrustning för att göra egna konserver. Men är det verkligen så? Här nedan går vi igenom några vanliga kategorier av människor som vi alla tycker borde syssla med hemkonservering av olika anledningar. Vilken hemkonserverare är du?

Den flitiga lägenhetsbon

Den grupp man kanske sist tänker sig gör egna konserver är nog den som bor i lägenhet. Men varför då egentligen? Det finns massor av anledningar till varför en lägenhetsbo kan tänkas vilja investera i en tryckkonserveringsapparat och en massa burkar. Här kommer några:

Det kan vara billigare att göra egna konservburkar

Många råvaror såsom majs, bönor eller champinjoner går att göra billigare hemmagjorda konserver av än att köpa färdiga i affären. Dessutom blir resultatet oftast mycket bättre. Konservering i fabrik kräver fler mellanhänder än att köpa råvarorna direkt. Varför inte vara den mellanhanden själv? Många frysta råvaror fungerar väldigt bra att konservera.

Du kan göra konserver som inte går att köpa

När senast köpte du en konserv med pulled pork i affären? Eller en konserverad köttgryta i rödvinssås? Affärens konserver görs ofta på de minst intressanta råvarorna. Gör du det själv har du plötsligt möjlighet att göra långt smaskigare grejer än du kan köpa. Varför inte preppa matlådor som du kan förvara i skafferiet?

Även en lägenhetsbo kan uppskatta att plocka bär och svamp

En lägenhetsbo sitter sällan på en enorm frysbox. Det är inte heller många som har det så lyxigt att de har plats med två kylskåp i sitt lägenhetskök. Även för en lägenhetsbo kan alltså konservering av sylt, saft eller svamp vara väldigt intressant. Det spar frys- och kylutrymme och låter en bevara sitt guld året om.

Det går att odla ganska stor mängd tomater på en större balkong

Tomater växer på höjden och ger, när de är välskötta, rikligt med skörd. Det behövs alltså inte mer än några kvadratmeter innan du kommer upp i mängder där det börjar bli ganska svårt att äta upp allt själv på en gång. Det finns otaliga mängder recept på tomatsåser och liknande som går att göra. Varför inte lyxa till fredagstacosen med inte bara egenkonserverad majs utan också en egen salsa?

Villaodlaren

Även en villaträdgård kan ge skörd upp till knäna framåt sensommaren. Har du dessutom flera äppelträd har du skörd upp över öronen. Vad ska man göra med allt – som såklart tenderar att komma på samma gång? Utöver egen skörd kan en villaodlare såklart ha alla argument en lägenhetsboende hemkonserverare kan ha.

Äpplen kan man göra massor av

Vem vill inte ha äppelmos till frukostgröten? Många fryser sitt äppelmos i brist på andra alternativ, men att vattenbadskonservera äppelmos kräver inte ens någon speciell utrustning. Koka upp moset, i med det i burkar och koka in. Sen kan du ha det i skafferiet i åratal om du så vill. När du har tröttnat på äppelmoset kan du göra must eller varför inte en helt otroligt god pajfyllning? Äppelpajfyllning är en helt fantastisk grej att ha på burk hemma för att snabbt kunna slänga ihop smarrigt fika till spontana besök.

Rabarberpaj är gott!

Rabarber tenderar även det att ge väldigt stor skörd. Tur då att det även går att göra pajfyllning av rabarber! När du sedan tröttnat på rabarberpaj kan du istället ta en burk rabarberkompott och hälla över vaniljglassen. Smarrigt värre!

Hemkonservering tar vara på grönsaksskörden

Det finns otaliga grönsaker och rotfrukter man kan odla som lämpar sig för både vattenbadskonservering och tryckkonservering. Varför stanna vid inlagda rödbetor när du också kan tryckkonservera rödbetor utan vare sig ättika eller socker? Odlar du mycket har du säkert en hel del tomater och gurka att göra av med också. Det behöver du inte ens tryckkonservera.

Småbrukaren och självhushållaren

Har man nått punkten att man kan kalla sig själv småbrukare eller självhushållare har man antingen redan en tryckkonserverare eller sisådär femton frysboxar. Eller både och. Som småbrukare finns det alltid lite mer ätbart man måste ta vara på. Småbrukaren har allt som villaodlaren har, men i mycket större skala.

Kött, kött och kött

Det som småbrukare oftast har som villaodlaren sällan kan lyckas unna sig är egna djur i lite större skala. Med djur blir det alltid någon gång dags för slakt. Det kanske är dags för tuppslakt, och då är det ju helt perfekt att kunna konservera köttet från tupparna. Samma gäller den som har kaniner, kor, får eller grisar. När du har egna djur öppnas en hel värld av möjligheter att ta vara på köttet i en burk. Visserligen kan man alltid köpa kött att konservera, men det är alltid något särskilt att kunna göra konserver av råvaror man själv har tagit fram och vet exakt varifrån de kommer.

Preppern

Den sista gruppen vi kan komma på som har en god anledning till att göra egna konserver är den som man brukar kalla för ”preppers”. De kan förstås tillhöra alla tre av de ovanstående grupperna, men en prepper har en lite annan ingång i varför hen kan tänkas vilja hemkonservera. En prepper är kortfattat en person som är väldigt mån om sin hemberedskap.

Vissa skulle kalla preppers extrema, andra skulle säga att de har sunt förnuft. Men vad man än tycker om termen prepping så är det ett faktum att Sveriges myndigheter, med MSB i spetsen, förutsätter att du som privatperson ser till att du har det som behövs för att du ska klara den inledande fasen i en kris. Kommunerna och regionerna kommer i en kris ha fullt upp med att försöka försörja skolor, sjukhus och äldreboenden med allt som behövs. Du som frisk vuxen individ kan alltså inte förvänta dig att bli matad av staten.

Glöm inte vattnet

Kallar man sig prepper vet man antagligen att det första man ska se till att ha i lager är vatten. Vilken tur då att det går att konservera vatten. Att konservera vatten är kanske inte det mest effektiva sättet att lagra vatten på, men det är ett väldigt långsiktigt säkert sätt att lagra det på. Varför inte ha dricksvatten i konservburkar och sedan använda vatten från dunkar till disk, hygien, matlagning och så vidare?

Maträtter och kalorier

Vi måste också ha mat, och alla vet att en kyl och frys blir helt värdelös så snart strömmen går. Den som kallar sig prepper vill klara sig även utan ström, och den som vill överleva en längre kris behöver kalorier. Därför vill en så kallad prepper gärna fokusera på kaloririk mat. Det brukar även bli lite mer drygt att tillaga mat när strömmen har gått, så man vill också gärna ha mat som är hyfsat lättlagad. Av den anledningen är det praktiskt att fokusera på färdiga maträtter. Matlåda direkt från burken alltså. Kan både ätas kallt eller varmt, beroende på om du har möjlighet eller ork att värma den eller inte.

Tyvärr är ett litet problem med hemkonservering att det är svårt att få till i kombination med mycket fett eller med spannmål, vilket båda tenderar att vara väldigt kaloririka per 100 gram. Det betyder inte att allt blir kalorifattigt bara för det, men kött, fisk och rotfrukter som potatis är nog det man bör satsa på om det är kalorier man vill ha. Och såklart stora burkar!

Sammanfattning

Vad vill vi då säga med det här? Vi är förstås partiska. Men vi tycker helt enkelt att nästan alla kan ha nytta av att syssla med hemkonservering och göra egna konserver hemma – oavsett hur eller var man bor. Det handlar egentligen bara om man vill göra det eller inte. Så om man tycker det känns som att det skulle vara roligt, ja då finns det egentligen inget som gör att det är ”onödigt” att hemkonservera – inte ens om du bor i lägenhet.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.