Konserverad majs är väl en av de köpta konserver som flest av oss köper hem regelbundet från affären. Men det blir såklart billigare att göra hemkonserverad majs istället. Och roligare! Du som odlar mycket kan genom att tryckkonservera majsen ta tillvara på den på ett väldigt enkelt sätt. Men även du som inte har odlat majs kan ha nytta av det här receptet! Köper du fryst majs och konserverar den kan du få majskonserver för nästan halva priset av vad en industriellt konserverad majsburk kostar. För det går nämligen lika bra att konservera fryst majs som att konservera färsk majs.
Receptet går både att göra råpackat och hetpackat, beroende på vad du föredrar. Många anser att livsmedel generellt bli bäst som hetpackade. Vi vet dock åtminstone några som anser att råpackad majs i princip är lika bra som råpackad. Så det är bara att testa sig fram för att komma på vad som är just din favorit.
Vi har strukturerat receptet så att du i steg ett får välja mellan färsk eller fryst majs och sedan i steg två får välja om du vill göra råpackat eller hetpackat.
Det här receptet på hemkonserverad majs kommer ursprungligen från USDA/NCHFP men kan också hittas på Healthy Canning.
Hemkonserverad majs
Ingredienser
- Majs
- Salt frivilligt
Instruktioner
1: Om du har färsk majs:
- Skala majskolvar och ta bort hår. Skölj.
- Lägg kolvarna i en gryta med vatten. Koka upp och koka i 3 minuter.
- Skrapa av majskornen (utan att få med själva kolven).
1: Om du har fryst majs:
- Tina majskornen helt i en gryta eller stor skål. Det går bra att göra det i micron.
- Häll bort vattnet och skölj av majsen.
2: Om du vill göra råpackad majs (raw pack):
- Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt salt om du vill ha det; ca 1 tsk per liter.
- Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
- Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.
2: Om du vill göra hetpackad majs (hot pack):
- För varje 500 g majs du har, tillsätt 250 ml vatten.
- Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
- Fyll burkar med majskorn och vatten från grytan du kokade majsen i. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt salt om du vill ha det; ca 1 tsk per liter.
- Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.
3: Fortsättning, oberoende av vilken metod som valts innan:
- Torka av burkarnas kanter vid behov, sätt på lock.
- Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat. Stäng locket och börja koka upp.
- Använd en vikt på 10 PSI om du bor under 305 meter över havet, annars använder du 15 PSI.
- Konservera i 55 minuter för burkar på 500 ml, eller i 85 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
Man borde väl här kunna experimentera med att addera torra kryddor utan att riskera receptets säkerhet? Kan även en uns socker tillsätta?
Tack för en grymt sida och trevliga recept.
Absolut, det går jättebra att lägga till torkade kryddor och/eller socker!
Varför ska man byta till rent vatten vid hot pack? Det borde ju rimligtvis bli bättre smak om man använder vattnet man kokat majsen i? Tack på förhand!
Vet du vad?! Jag tänkte precis skriva ”det är så USDA skriver”, men insåg att jag nog bara läst det på Heatlhy Canning. Så jag dubbelkollade vad USDA säger. Och de säger, till skillnad från Healthy Canning, att man faktiskt ska använda kokvattnet vid hot pack. Därför ska jag ändra texten nu! Du kan alltså köra med vattnet du kokade i om du vill, det går jättebra.
Tack för att du tvingade mig dubbelkolla. 🙂