Hemkonserverad majs
Grönsaker Tryckkonservering

Hemkonserverad majs

Konserverad majs är väl en av de köpta konserver som flest av oss köper hem regelbundet från affären. Men det blir såklart billigare att göra hemkonserverad majs istället. Och roligare! Du som odlar mycket kan genom att tryckkonservera majsen ta tillvara på den på ett väldigt enkelt sätt. Men även du som inte har odlat majs kan ha nytta av det här receptet! Köper du fryst majs och konserverar den kan du få majskonserver för nästan halva priset av vad en industriellt konserverad majsburk kostar. För det går nämligen lika bra att konservera fryst majs som att konservera färsk majs.

Receptet går både att göra råpackat och hetpackat, beroende på vad du föredrar. Många anser att livsmedel generellt bli bäst som hetpackade. Vi vet dock åtminstone några som anser att råpackad majs i princip är lika bra som råpackad. Så det är bara att testa sig fram för att komma på vad som är just din favorit.

Vi har strukturerat receptet så att du i steg ett får välja mellan färsk eller fryst majs och sedan i steg två får välja om du vill göra råpackat eller hetpackat.

Det här receptet på hemkonserverad majs kommer ursprungligen från USDA/NCHFP men kan också hittas på Healthy Canning.

Hemkonserverad majs

5 from 1 vote
Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd majs
Inkokningstid 55 min (500 ml), 85 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Majs
  • Salt frivilligt

Instruktioner
 

1: Om du har färsk majs:

  • Skala majskolvar och ta bort hår. Skölj.
  • Lägg kolvarna i en gryta med vatten. Koka upp och koka i 3 minuter.
  • Skrapa av majskornen (utan att få med själva kolven).

1: Om du har fryst majs:

  • Tina majskornen helt i en gryta eller stor skål. Det går bra att göra det i micron.
  • Häll bort vattnet och skölj av majsen.

2: Om du vill göra råpackad majs (raw pack):

  • Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt eventuellt salt; ca 1 tsk per liter.
  • Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
  • Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.

2: Om du vill göra hetpackad majs (hot pack):

  • För varje 500 g majs du har, tillsätt 250 ml vatten.
  • Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  • Häll bort vattnet från majskornen.
  • Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt eventuellt salt; ca 1 tsk per liter.
  • Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
  • Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.

3: Fortsättning, oberoende av vilken metod som valts innan:

  • Torka av burkarnas kanter vid behov, sätt på lock.
  • Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat. Stäng locket och börja koka upp.
  • Använd en vikt på 10 PSI om du bor under 305 meter över havet, annars använder du 15 PSI.
  • Konservera i 55 minuter för burkar på 500 ml, eller i 85 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. säger:

    5 stars
    Man borde väl här kunna experimentera med att addera torra kryddor utan att riskera receptets säkerhet? Kan även en uns socker tillsätta?

    Tack för en grymt sida och trevliga recept.

    1. säger:

      Absolut, det går jättebra att lägga till torkade kryddor och/eller socker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.