Konserverad pulled pork i BBQ-sås
Kött Tryckkonservering

Konserverad pulled pork i BBQ-sås

Hamburgare i all ära, men det hetaste den senaste tiden har väl ändå varit pulled pork i BBQ-sås. Tänk dig då att ha en burk konserverad pulled pork i BBQ-sås – redo att öppnas och käka direkt! Nomnom. Tryckkonservering är verkligen perfekt för just pulled pork. Den långa koktiden och höga temperaturen kombinerat med den söta såsen ger verkligen fläsket den perfekta konsistensen.

Vi hittade billig ekologisk fläskkarré på den lokala affären för några veckor sedan, så vi köpte några kilo. Det fanns nämligen ett visst sug från Jockes sida att testa det här receptet från boken The All New Ball Book of Canning and Preserving. Så när köttet hade blivit inhandlat kunde det bli av, och det resulterade i livets konservburk™. Släng ner det mellan två hamburgerbröd eller ät det som det är tillsammans med pommes frites.

I teorin kan du använda vilken styckdel av fläsk du vill till det här receptet, men just karré lämpar sig väldigt bra till pulled pork. Har du annat kött du vill konservera finns det andra köttrecept här.

Originalrereceptet av konserverad pulled pork i BBQ-sås använder cups och andra amerikanska mått. Därför konverterade (och avrundat) vi inte bara till metriska mått. Vi konverterade även löken till att mätas i vikt istället för volym.

Konserverad pulled pork i BBQ-sås

Metod Tryckkonservering
Portioner 6 500 ml-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

Sås

  • 200 g gul lök tärnad
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 3,5 dl ketchup
  • 1 dl brunt socker lite drygt, konverteringen från cups ger 1,183 dl
  • 0,5 dl äppelcidervinäger lite drygt, konverteringen från cups ger 0,591 dl
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 msk senap gärna grov och mörk
  • 2 msk honung

Kött

  • 2,25 kg fläsk förslagsvis karré

Instruktioner
 

  • Ta fram och förbered alla ingredienser i listan.
  • Häll i alla ingredienser i listan för sås i en stor kastrull. Rör runt.
  • Häll därefter i köttet och rör runt.
  • Koka upp och låt sjuda i ett par minuter så att allt blir hett.
  • Häll ner i varma burkar och lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1").
  • Det tenderar att bli många och stora luftbubblor. Stick därför ner en kniv i burkarna och rör omkring för att ta bort bubblorna. Luftspalten kommer att sjunka när du gör det, så justera sedan luftspalten så att den återigen är omkring 2,5–3 cm.
  • Torka av kanten på burkarna noga (gärna med lite ättika), sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
  • Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 75 minuter. Om du däremot har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.
Läs om hur du tryckkonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.