Hamburgare i all ära, men det hetaste den sista tiden är väl ändå pulled pork i BBQ-sås. Tänk dig då att ha en burk konserverad pulled pork i BBQ-sås – redo att öppnas och käka direkt! Nomnom.
Vi hittade billig ekologisk fläskkarré på den lokala affären för några veckor sedan, så vi köpte några kilo. Det fanns nämligen ett visst sug från Jockes sida att testa det här receptet från boken The All New Ball Book of Canning and Preserving. Så när köttet blivit inhandlat kunde det bli av, och det resulterade i livets konservburk™.
Receptet använder cups och andra amerikanska mått. Därför har vi har inte bara konverterat (och avrundat) till metriska mått, vi konverterade även löken till att mätas i vikt istället för volym.
Receptfakta
Metod: Tryckkonservering
Antal burkar: 6 st halvlitersburkar eller 3 st enlitersburkar
Luftspalt (”headspace”): 2,5–3 cm (1″)
Inkokningstid: 75 minuter i 500 ml-burk; 90 min i 1-litersburk
Ingredienser
Sås:
- 200 g gul lök
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 3,5 dl ketchup
- 1 dl brunt socker (lite drygt, konverteringen ger 1,183 dl)
- 0,5 dl äppelcidervinäger (lite drygt, konverteringen ger 0,591 dl)
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk senap, gärna grov och mörk
- 2 msk honung
Kött:
- 2,25 kg fläskkött (vi använde karré), hackade i ganska grova bitar. Tänk runt 4×4 cm.
Instruktioner
- Ta fram och förbered alla ingredienser i listan.
- Häll i alla ingredienser i listan för sås i en stor kastrull. Rör runt.
- Häll därefter i köttet och rör runt.
- Koka upp och låt sjuda i ett par minuter så att allt blir hett.
- Häll ner i varma burkar och lämna en luftspalt på 2,5–3 cm.
- Det tenderar att bli många och stora luftbubblor. Stick därför ner en kniv i burkarna och rör omkring för att ta bort bubblorna. Luftspalten kommer att sjunka när du gör det, så justera sedan luftspalten så att den återigen är omkring 2,5–3 cm.
- Torka av kanten på burkarna noga, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
- Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
- Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 75 minuter. Om du däremot har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 90 minuter.