Inlagda rödbetor är i princip obligatoriskt till många maträtter inom svensk husmanskost och en storfavorit här hemma. Det känns därför som en självklarhet att ha det receptet här på bloggen. Vi har gjort konserverade inlagda rödbetor enligt det här receptet i många år och det blir kalasbra. Om du tröttnar någon gång kan du testa dem med äppelcidervinäger. Det är faktiskt riktigt bra det med.
En stark rekommendation är att du odlar vanliga mörkröda rödbetor om du planerar att göra inlagda rödbetor av dem. Vi provade ett år att göra inlagda rödbetor av polkabetor. Det smakar väl tekniskt sett likadant, men ser inte alls lika trevligt ut. Själva polkamönstret försvinner i princip ändå, så det blir mest bara en ljus hudfärgad färg av det.
Receptet kommer ursprungligen från NCHFP och hittas även på Healthy Canning.
Teknisk information
- Metod: Vattenbadskonservering
- Antal burkar: 8 st 500 ml eller 4 st 1 liter
- Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”)
- Inkokningstid: 30 minuter (oavsett burkstorlek)
Ingredienser
- 3 kg rödbetor
- 1 st kryddpåse (se nedan)
- Ättika eller vinäger (välj en av nedanstående):
- 500 ml ättika, 12 % + 1 liter vatten ELLER
- 1 liter äppelcidervinäger, 5 % + 500 ml vatten
- 400 gram socker
- ½ tsk salt
- Kryddpåse (se längre ner)
Instruktioner

- Börja med att skölja och skrubba av alla rödbetor. Skär av stjälkarna men lämna ett par–tre centimeter av dem kvar. Lämna även roten. Se bilden. Detta är för att behålla mer av den röda färgen i slutresultatet.
- Lägg rödbetorna i en kastrull, fyll med vatten och låt koka upp.
- Koka i 15–25 minuter, tills det ser ut som att du kommer kunna dra av skalet enkelt. Koka inte för mycket!
- Under tiden rödbetorna kokar kan du förbereda en kryddpåse. Se längre ner för förslag.
- Töm ut vattnet och låt rödbetorna kallna en aning.
- Skär av stjälk och rot och avlägsna skalet (bör gå lätt).
- Hacka rödbetorna i bitar, ungefär 0,5–1 cm tjocka.
- Blanda ättika och vatten ELLER äppelcidervinäger och vatten (ättika för den ”klassiska” smaken och vinäger för en annan spännande smak) enligt koncentrationen angiven i ingredienslistan i en stor gryta. Blanda sedan i sockret och lägg i kryddpåsen.
- Koka upp lagen i grytan.
- Häll i rödbetorna i grytan. Lagen kommer då sluta koka. Koka upp igen och låt sedan sjuda lite lätt i cirka 5 minuter.
- Ta bort kryddpåsen. Du behöver inte den mer nu.
- Använd med fördel en hålslev för att plocka ur rödbetorna ur grytan. Fördela dem i uppvärmda burkar och lämna en luftspalt på 1,25–2 cm (½”).
- Häll i lagen i burkarna så att du täcker rödbetorna. Behåll samma luftspalt.
- Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den vid behov.
- Torka av kanten på burkarna, gärna med ättika, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
- Koka burkarna i 30 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.
Kryddpåse
Receptet anger att man ska tillsätta kryddor i en kryddpåse. Det här är såklart helt frivilligt, och du kan även välja helt andra kryddor om du vill. Påsen anges i receptet som en ”cheesecloth”-påse. Har du ingen sån kan du ta typ en te-sil eller vad som helst. Vill du har kvar kryddorna i lagen kan du såklart ha det också utan att det är någon fara med det; torkade kryddor påverkar inte pH-värdet.
Hur som helst, här kommer kryddförslagen som anges på healthycanning.com:
- Skandinavisk: 6 st kryddnejlika, 6 st kryddpepparkorn, 1 st kanelstång
- Engelsk traditionell: 2 msk inläggningskrydda (inte säker på att det här ens finns i Sverige)
- Kumminrödbetor: 1 msk kummin, 1 tsk svartpepparkorn