Konservera saft (med saftmaja)
Saft Vattenbadskonservering

Konservera saft (med saftmaja)

Alla har gjort saft, men har alla gjort hermetiskt inkokad saft? Knappast, men att konservera saft är faktiskt inte alls svårt. Har du en djup kastrull eller apparat (en Mirro 22Qt, Presto 23Qt och All American 21,5 Qt duger mer än väl även till att vattenbadskonservera i och är djup nog!) kan du använda flaskor upp till runt 500 ml, annars är det burk som gäller. Burk? Varför då? Jo, för att vattenbadet måste täcka hela burken eller flaskan + någon centimeter till. En djup kastrull rymmer att dränka åtminstone en mindre flaska, men det gör inte en grund kastrull.

Med det sagt: nu kör vi.

Teknisk information

Ingredienser

 • Bär eller frukt
 • Socker i valfri mängd (se nedan)

Receptet

Här utgår vi från att du har en saftmaja, men det spelar egentligen ingen roll. Så länge du får ut saften från dina bär så är allt egentligen ok.

Sockermängd

Mängden är helt upp till dig. Sockret har ingen konserverande effekt i skafferiet, utan det är först när du brutit vakuumet och börjat använda saften som sockret kommer spela roll för hållbarheten. Tänk exempelvis på hur det i en köpt produkt kan stå ”Bäst före ÅÅÅÅ-MM-DD, öppnad förpackning förvaras i kylskåp i upp till X dagar”. Konserveringen ger dig ett bäst före-datum på minst ett år i skafferi oavsett mängd socker, medan mer socker ger dig en längre hållbarhet i kylskåpet när saften är öppnad. Sockerfri saft blir smaklös och dessutom dålig ganska snabbt när den väl öppnats.

”Jaja, men hur mycket socker ska jag ha då?”. Förslagsvis cirka 5 dl per liter, det vill säga ungefär en tredjedel. Det blir gott och gör att saften håller länge i kylskåpet när du öppnat den. Den blir också mindre nyttig, så ta för all del mindre om du vill det. 😉

Instruktioner
 1. Börja med att fylla botten på din saftmaja med vatten och koka upp.
 2. Fyll den översta delen med bär eller frukt som du vill göra saft av. En klassiker är svartvinbär till exempel.
 3. Efter ett tag kommer mittendelen av saftmajan att börja fyllas med osötad saft. Töm mittendelen då och då genom slangen ner i en stor kastrull. Kom ihåg att saften är kokhet!
 4. Efter en bra stund kommer bären eller frukten ha skrumpnat ganska mycket i den översta delen av saftmajan, och då är det dags att fylla på med nya bär (om du har det). Passa i så fall även på att fylla på med mer vatten i bottendelen så att du inte råkar torrköra saftmajan.
 5. När du fått ur all saft och tömt över den i en stor kastrull är det dags att koka upp allting och blanda i socker.
 6. När du hällt i socker och blandat runt det ordentligt i saften bör du försöka skumma av den så gott det går. Det här är en riktigt seg process tyvärr men ett nödvändigt ont.
 7. Dags att plocka fram flaskor och/eller burkar. Se till att de är hyfsat varma/heta så att de inte spricker av temperaturskillnaden när du häller i den heta saften. De behöver inte vara steriliserade; flaskorna steriliseras under konserveringsprocessen.
 8. Töm över saft till flaskorna/burkarna och lämna 1–2 cm luftspalt från saft till lock. Ofta tjatar vi om att kolla efter luftbubblor men det blir knappast några bubblor att prata om här så du kan skippa det.
 9. Torka av kanten på flaskorna/burkarna och sätt på lock. Ställ ner i din kastrull eller konserveringsapparat fylld med kokhett vatten och starta en timer när vattnet börjar koka. Kör i 10 minuter om du bor under 305 meter över havet eller anpassa tiden efter denna guide på Healthy Canning om du bor högre upp än så.
Dela inlägget:

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

 1. Marianne Fröding säger:

  Kan man koka saft på vanligt vis om man inte har en saft-maja?

  1. Absolut. Gör saften på det sätt du brukar göra saft och häll över det till burkar/flaskor och koka dem i tio minuter. Inga problem alls. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *