Konservera saft (med saftmaja)
Saft Vattenbadskonservering

Konservera saft (med saftmaja)

Alla har gjort saft, men har alla gjort hermetiskt inkokad saft? Knappast, men att konservera saft är faktiskt inte alls svårt. Har du en djup kastrull eller apparat (en Mirro 22Qt, Presto 23Qt och All American 21,5 Qt duger mer än väl även till att vattenbadskonservera i och är djup nog!) kan du använda flaskor upp till runt 500 ml, annars är det burk som gäller. Burk? Varför då? Jo, för att vattenbadet måste täcka hela burken eller flaskan + någon centimeter till. En djup kastrull rymmer att dränka åtminstone en mindre flaska, men det gör inte en grund kastrull.

Med det sagt: nu kör vi.

Receptfakta

Ingredienser

 • Bär eller frukt
 • Socker i valfri mängd (se nedan)

Receptet

Här utgår vi från att du har en saftmaja, men det spelar egentligen ingen roll. Så länge du får ut saften från dina bär så är allt egentligen ok.

Har du ingen saftmaja men vill ha en? Då finns här en sponsrad länk till Amazon med en saftmaja.

Sockermängd

Mängden är helt upp till dig. Sockret har ingen konserverande effekt i skafferiet, utan det är först när du brutit vakuumet och börjat använda saften som sockret kommer spela roll för hållbarheten. Tänk exempelvis på hur det i en köpt produkt kan stå ”Bäst före ÅÅÅÅ-MM-DD, öppnad förpackning förvaras i kylskåp i upp till X dagar”. Konserveringen ger dig ett bäst före-datum på minst ett år i skafferi oavsett mängd socker, medan mer socker ger dig en längre hållbarhet i kylskåpet när saften är öppnad. Sockerfri saft blir smaklös och dessutom dålig ganska snabbt när den väl öppnats.

”Jaja, men hur mycket socker ska jag ha då?”. Förslagsvis cirka 5 dl per liter, det vill säga ungefär en tredjedel. Det blir gott och gör att saften håller länge i kylskåpet när du öppnat den. Den blir också mindre nyttig, så ta för all del mindre om du vill det. 😉

Instruktioner
 1. Börja med att fylla botten på din saftmaja med vatten och börja koka upp.
 2. Fyll den översta delen med bär eller frukt som du vill göra saft av. En klassiker är svartvinbär till exempel. En normalstor saftmaja brukar rymma ungefär 2 kg bär.
 3. Tillsätt socker (eller sötningsmedel!) i den översta delen efter tycke och smak. Vanligen brukar folk använda 400 gram per 1 kg bär eller frukt, men du får avgöra själv. Rör om lite lätt.
 4. När vattnet i bottendelen börjat koka kan du starta en timer på 30 minuter.
 5. När 30 minuter gått kommer ganska mycket saft ha runnit ner i mittendelen. Töm då mittendelen genom slangen ut i en separat kastrull.
 6. Häll tillbaka saften i den översta delen igen och starta en ny timer på 10–15 minuter. Detta för att sockret ska fördela sig bättre.
 7. Dags att plocka fram flaskor och/eller burkar medan timern går. Se till att flaskorna/burkarna är hyfsat varma så att de inte spricker av temperaturskillnaden när du häller i den heta saften. De behöver inte vara steriliserade; flaskorna steriliseras under konserveringsprocessen.
 8. Töm saft från mittendelen genom slangen till flaskorna/burkarna och lämna 1–2 cm luftspalt från saft till lock. Ofta tjatar vi om att kolla efter luftbubblor men det blir knappast några bubblor att prata om här så du kan skippa det.
 9. Torka till sist av kanten på flaskorna/burkarna och sätt på lock. Ställ ner i din kastrull eller konserveringsapparat fylld med kokhett vatten och starta en timer när vattnet börjar koka. Kör i 10 minuter om du bor under 305 meter över havet eller anpassa tiden efter denna guide på Healthy Canning om du bor högre upp än så.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

13 kommentarer

 1. Marianne Fröding säger:

  Kan man koka saft på vanligt vis om man inte har en saft-maja?

  1. Absolut. Gör saften på det sätt du brukar göra saft och häll över det till burkar/flaskor och koka dem i tio minuter. Inga problem alls. 🙂

   1. Karro säger:

    Väl utförd förklaring 😊
    Vet du om detta även fungerar med kallgjord saft? Ex fläder brukar jag inte koka ihop utan får dra till sig i en bunke innan jag silar bort blommor osv.

    1. säger:

     EDIT: Ignorera den här kommentaren. Se nästa kommentar istället.

    2. säger:

     Nu svarar jag igen när jag har funderat mer på det här och kollat upp lite mer. Har ju nämligen aldrig gjort flädersaft själv, men nu förstår jag desto mer.

     Det är specifikt fläderbären som har för högt pH-värde. Blommorna kan eventuellt ha för högt pH med, men det är ju ganska irrelevant, för fläderblommorna silar man bort, och fläderblomssaft ska såklart alltid ha tillsatt syra för smakens skull.

     Du borde kunna vattenbadskonservera fläderblomssaft om du har citronjuice eller liknande i, men eftersom den är kallgjord måste du vattenbadskonservera som om du körde ett raw pack-recept, det vill säga, du måste ställa ner flaskorna med saft tillsammans med kallt vatten i kastrullen och koka upp vattnet tillsammans med flaskorna. Börja sedan räkna 10 minuter när vattnet stormkokar.

 2. Ulrika säger:

  Är hel såld på min loppade rostfria Saftmaja! Men tycker man missar den stora fördelen med metoden om man skall gå omvägen om kastrull där socker och saft blandas. Om man varvar sockret med bären och tappar saften direkt på heta flaskor så har man besparats mycket disk och slipper städa hela köket.

  1. säger:

   Absolut, känner man sig trygg med att man får den sötma man vill ha är det såklart mer praktiskt att ha i sockret direkt. Vi vågade inte riktigt chansa. Instruktionerna vi följde var från ett amerikanskt recept. Hur gör du?

  2. säger:

   Nu har vi gjort årets svartvinbärssaft och kört med socker direkt i saftmajan. Skoja inte vad smidigt. Framför allt slapp man hela delen med att skumma av saften.

   Receptet är uppdaterat. Tack!

 3. Anna säger:

  Har nu vattenbadkonserverat saft för första gången. Flädersaft som väl får anses vara kallrörd eftersom den står kallt efter het sockerlag hällts över blommor och citron. Så jag raw pack-konserverade, tog en evighet att få allt att koka, men till slut så. Något måste dock ha läckt under inkoket för vattnet blev saftigt. Efteråt verkade dock både burkar och flaskor vara fulla. 🤔Vanligt att det läcker ut under processen?
  Mvh Anna

  1. säger:

   Saften kommer att expandera under inkokningen, men det är därför luftspalten ska finnas där. Något vi insett sista året eller så är att flaskor kräver mer luftspalt än burkar, eftersom flaskor är så smala i halsen. Med det sagt verkar du ju haft problem även med burkarna?

   Det kan i alla fall finnas många olika orsaker till varför det läcker, men en ”klassisk” orsak är vanligast när man tryckkonserverar. Då handlar det om att man är för snabb med tryckförändringar. Det här kan väl tekniskt sett hända när man vattenbadskonserverar också, typ om man är för snabb att rycka upp burkarna ur vattnet. Men jag tror inte det är problemet den här gången…

   Jag skulle nog testa att ha större luftspalt nästa gång. Har saften sjunkit ihop igen nu när den kallnat?

   1. Anna säger:

    Jo, saften sjönk ihop i burkar och flaskor efteråt. Antagligen som du sa, att flaskorna borde haft mer luftspalt, helt logiskt.
    Ska pröva samma med kallrörd jordgubbssaft så tack för tips!

 4. Malin säger:

  Kallrörd rabarbersaft borde väl också funka, rabarber samt citron borde ju få ett pH som är bra. Har ni någon erfarenhet eller något bra ställe att läsa om det?

  1. säger:

   Rabarber är väldigt väldigt surt redan som det är, så det är inga problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.