Konservera vatten
Hemberedskap Vattenbadskonservering

Konservera vatten

Många nybörjare tycker det är lite läskigt att riskera dyrbara livsmedel när de ska konservera för första gången. De får då ofta rekommendationen att konservera vatten. Du fyller alltså burkar med vatten från kranen och ställer ner i din apparat. Inga livsmedel riskerar att gå till spillo. Kanon!

Men finns det några andra fördelar med att koka in vatten?

MSB vill att vi lagrar dricksvatten för kriser

De flesta vet nog vid det här laget att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förväntar av oss att vi lagrar vatten för minst en vecka för att klara en kris. På krisinformation.se kan man läsa en del om att lagra vatten. Där rekommenderas minst 3–5 liter per dag och vuxen för att klara minimibehovet.

Dunkar är effektivt men har ganska kort hållbarhet

Lagring av vatten görs lämpligast i stora vattendunkar, just eftersom det faktiskt krävs ganska mycket vatten per person och dag. Men vatten i dunkar har oftast en hållbarhet på upp till ett halvår. Det kan tyckas vara hyfsat länge, men det kräver ändå att du är noga med att byta ut vattnet med jämna mellanrum.

Vatten som förvaras länge tenderar att bli missfärgat och ibland även lukta och smaka illa. En disciplinerad person har därför många dunkar med vatten som byts ut två gånger om året ungefär. Men vi är ju inte alltid disciplinerade i alla tillfällen i livet, eller hur?

Vatten i konservburkar håller i decennier men är ineffektivt

Att koka in vatten är ganska smart eftersom det håller i åratal och antagligen rent av i decennier, utan att missfärgas eller smaka illa. Vattnet blir helt enkelt fritt från saker som annars kan börja växa i en dunk, exempelvis alger och liknande. Vattnet behöver faktiskt inte ens tryckkonserveras. Det räcker med tio minuter i vattenbad för att det ska vara klart för förvaring. Det här är förutsatt att vattnet är rent från början, men det kan man förvänta sig av svenskt kranvatten. Har du egen brunn bör den vara testad med jämna mellanrum.

Det stora problemet med konserverat vatten är snarare att det är så ineffektivt. Konservburkar vill man ju kanske inte slösa med genom att koka in 35 liter vatten i dyra fina burkar. Men några liter kanske ändå inte är så dumt att ha till hands som en krislösning. Varför inte köpa några billigare burkar du inte gillar så mycket, i större storlek, just för det ändamålet? Har du många halvlitersburkar kan du ju annars slänga in några extra sådana med vatten i när det blir plats över i kastrullen/apparaten när du kokar in något annat. Vattnet får ju inte sämre ”konsistens” av att tryckkonserveras i 75 minuter, även om det räcker med 10 minuter i vattenbad.

NCHFP har en artikel om att konservera vatten här, och tiderna vi har i receptet längre ner kommer från den artikeln.

Men vatten i PET-flaskor då?

Ett alternativ till att koka in eget vatten är såklart att köpa en drös med 1,5-liters PET-flaskor med mineralvatten. Det här låter såklart som en toppenbra idé, men det kan finnas ett problem. I ”preppingkretsar” gäller nämligen en gammal sanning att PET-flaskor med tiden börjar brytas ner och avge kemikalier och plastrester. Hur mycket sanning som ligger i det här vet vi ärligt talat inte. Men tycker du att det här låter som något du vill undvika kanske det känns bättre med glas.

En kommentar om burkstorlekar

Enligt NCHFP används burkar på upp till 1 liter. Det kan ju dock tyckas lite väl snålt när man kokar in vatten, eller hur? Det finns bara två livsmedel som rekommenderas till storleken ”half gallon” (motsvarar 1,9 liter), och det är äppeljuice och druvjuice. Vi kan inte tänka oss att det skulle vara något problem att tänka likadant med vatten, men vill du vara på den säkra sidan så kan du alltid använda enlitersburkar.

Receptfakta

Metod: Vattenbadskonservering eller ångkonservering
Burkstorlek: Upp till 1 liter (se kommentar ovan)
Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”)
Inkokningstid: 10 min (500 ml och 1 liter)

Instruktioner

 1. Fyll rena burkar med kallt vatten.
 2. Sätt på lock.
 3. Häll vatten i din konserveringsapparat, men låt det bara bli varmt – inte kokande!
 4. Ställ ner burkarna i konserveringsapparaten.
 5. Koka upp vattnet och börja ta tid när det kokar (10 minuter, lägg på tid om du bor på hög höjd).
 6. När tiden har gått ut tar du ut burkarna och ställer dem på köksbänken.
 7. Låt dem kallna i rumstemperatur i 12–24 timmar.
 8. Ställ dem på något bra ställe och glöm bort dem (nästan).
 9. Känn dig lugn över att du är mer förberedd än du var tidigare.
 10. Ta fram burkarna när krisen eller kriget kommer.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

1 kommentar

 1. säger:

  @Jocke För allmän information: Om de finns några av er bloggläsare som använder Mastodon går det numera att se och kommentera våra blogginlägg direkt från Mastodon. Kommentarer som skrivs på Mastodon syns sedan på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.