Konservera sylt
Sylt Vattenbadskonservering

Konservera sylt

Konservera sylt, hur gör man det på bästa sätt?

Sluta krångla med att använda konserveringsmedel, ha sjukvårdsmässig hygien när du hanterar burkarna, ställa burkarna upp-och-ner efter att du satt på locket och förvara dem i kylen när du gör sylt. Konservera istället. Det är busenkelt. Enklare och till och med bättre. Hur då, bättre? Jo, du kommer kunna ha burkarna i rumstemperatur, garanterat mögelfritt!

I princip samtliga bär och frukter som växer vilt eller går att odla i Sverige är sura nog att vattenbadskonserveras. De fåtal undantag som inte går att vattenbadskonservera är exempelvis vit persika och vattenmelon. Lite mer ”udda” saker med andra ord.

Guiden för hur själva vattenbadskonserveringen går till hittar du här!

Äppelmos räknar vi inte som sylt, så det behandlas i ett eget inlägg.

Grundprincipen

Ingredienser

  • Bär eller frukt
  • Ev. socker eller syltsocker
  • Ev. salt om du nu vill det
  • Ev. torkade kryddor

Koka din sylt på det sätt du vill eller brukar göra; ha i så mycket eller lite socker du vill för att få den smak och konsistens du önskar. Sockret har nämligen ingen ”extra” konserverande effekt i skafferiet utan ger egentligen bara konserverande effekt först när du har öppnat burken. En välsockrad sylt håller alltså längre när den väl är öppnad och står i kylskåpet, helt enkelt. Vattenbadskonserveringen räcker med marginal för att burken inte ska mögla i skafferiet, oavsett socker eller inte.

Utöver bär/frukt och socker kan du laborera precis som du vill med torkade kryddor om du inte vill ha en ”vanlig” sylt.

När du kokat upp din sylt

  1. Häll upp den i burkar (max 500 ml). Värm gärna upp dem innan exempelvis i varmt vatten för att undvika att de spricker.
  2. Fyll så att det är 1 cm luftspalt till locket.
  3. Stick ner en kniv och rör runt om du ser luftbubblor.
    • Om om finns många luftbubblor kan luftspalten sjunka lite. Justera i så fall upp den igen.
  4. Torka av burkarnas kant. Är kanten väldigt kladdig kan du torka av med lite ättika.
  5. Sätt på lock.
  6. Ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad och börja din timer när det stormkokar.
  7. Kör därefter i tio minuter (justera om du bor över 300 meter över havet).

Som sagt, det här receptet kan appliceras till de allra flesta sylter man brukar göra. Lingon, blåbär, jordgubb, hallon, hjortron och så vidare. Det gäller även marmelad såsom apelsinmarmelad! Lycka till!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

10 kommentarer

  1. Maria Ban säger:

    Jag blir så inspirerad av din sida och vill absolut börja vattenbadskonservera mina chilimarmelader (chili + saskatoon eller enbart chili). Jag hittar tyvärr inget recept, den amerikanska sidan du länkar till har ett Red pepper jelly-recept (det verkar dock vara mer gelé än marmelad) men då ska man använda Ball / Bernardin No-Sugar Needed Pectin (vilket inte alls verkar vara samma som syltsocker). Finns det några regler att gå efter så att jag kan använda mitt eget recept, exempelvis att få ner pH-värdet till <3,4 (med bred marginal tänker jag mig)?
    Detta är ingredienserna till min chili/saskatoonmarmelad (som jag nu alltså förvarar i kylen men skulle vilja vattenbadskonservera för att kunna förvara i rumstemperatur):
    Vikten av saskatoon = vikten av chili * 0,35-0,4
    Vikten av syltsocker = sammanlagda vikten av chili + bär * 1
    Vikten av 7 %-ig vinäger = sammanlagda vikten av chili + bär * 0,3
    Vikten av 6 %-ig vinäger = sammanlagda vikten av chili + bär * 0,35
    Vikten av 5 %-ig vinäger = sammanlagda vikten av chili + bär * 0,4
    (jag använder endast en av vinägersorterna ovan)
    Citroner & lime 1-2 citroner + 1-2 lime per kg chili + bär

    Vänliga hälsningar! // Maria Ban

    1. Kul!

      Nja, det finns tyvärr inga direkta regler så vitt jag vet, men har du pengar över så kan du köpa en pH-mätare. Vet inte hur pålitliga de är, men de dyrare lär väl vara okej gissar jag. Verkar ligga i prislapp runt ett antal hundralappar upp till någon tusenlapp vad jag kan se. Healthy Canning har en artikel om ph-mätning, läs den noga om du funderar på att mäta pH själv. Man uppmanar i alla fall folk att inte skaffa pH-mätare i USA, men mycket är nog för att myndigheter som ska göra rekommendationer i USA ofta utgår från att folk är ”dumma i huvudet” och hittar på dumheter, om du förstår vad jag menar. 🙂

      Ditt recept är ju i alla fall väldigt exakt beräknat och sådär (låter väldigt intressant också!), så jag gissar att du skulle kunna mäta pH-värdet en gång och sen utgå från att det kommer ligga där även för framtida batcher. Spontant tänker jag också att det borde finnas stor chans att du får ett pH som ligger ganska långt under gränsen eftersom att alla ingredienser utom just chilin är sura med stor marginal, men jag skulle samtidigt inte chansa utan att mäta pH:t först. Kanske kan du lyckas låna en pH-mätare på en skola eller likande? Känner du någon kemilärare typ som kan hjälpa dig?

  2. Anette säger:

    Hej! Ska burkarna vara varma redan innan man häller i innehållet?

    1. Hej!

      Det spelar egentligen inte så stor roll ur själva steriliseringens perspektiv, men kalla burkar riskerar att spricka om man häller i hett innehåll i dem. Det är därför bra om de åtminstone är varma.

  3. Julia säger:

    Tusen tack för alla bra recept! Att det nu finns recept på svenska har gjort att jag vågat testa vattenbadskonservera. Idag blev det rabarbersylt.

    1. säger:

      Vad kul att du har hittat hit och har provat konservering för första gången! Välkommen åter! 🙂

  4. Sofia säger:

    Hur länge kan man sen räkna med att sylten håller? Är väldigt sugen på att göra så här istället med alla tomater och sylt mm som jag fyller frysen med…

    1. säger:

      Det håller under många år, burken kommer aldrig att bli osäker att äta så länge det är vakuum. Däremot brukar man säga att smak, konsistens och näringsinnehåll är som bäst i ett år, och kan sedan succesivt bli något sämre med tiden.

  5. Maya säger:

    Hej! Jag råkade använda 1 litersburkar. Vad händer då? 😬

    1. säger:

      Vad är det för sylt?

      Det är inget du behöver oroa dig för. Det finns eventuellt en liten liten risk att någon burk möglar efter ett tag, men det är den enda risken egentligen. Men jag tror faktiskt inte det kommer hända. Koktiden för sylt är nämligen egentligen 5 minuter, men om man bara kokar 5 minuter behöver man sterilisera burkarna först. Kör man i 10 så slipper man det, och vi valde att skriva det för att det helt enkelt är lite smidigare. Jag skulle därför gissa att de där extra 5 minutrarna räcker för att hetta upp mitten av en enlitersburk också.

      Hade det här inte handlat om sylt och vattenbadskonservering hade det varit en annan femma, men i det här fallet så är den enda risken just synligt mögel, och som sagt tror jag inte att du ens kommer få det ändå.

      Ställ burkarna i skafferiet och sov gott. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.