Rödbetor associerar vi gärna med inlagda rödbetor i sockerlag. Det är ju såklart väldigt gott, men med tanke på att vi fortfarande har kvar flera burkar med inlagda rödbetor från förra året insåg vi att vi nog kanske har tröttnat lite på de där sliskigt sötsura rödbetorna. Så i morse när jag hade varit ute och gallrat bort de största betorna tänkte vi att vi kunde testa tryckkonserverade rödbetor utan sockerlag.
För ja, mina vänner, utan ättikslag/sockerlag krävs tryckkonservering.
Rödbetor är, som det mesta som inte smakar sött och surt, helt enkelt inte surt. Därför behöver det tryckkonserveras (såvida du inte vill vattenbadskonservera i femtioelva timmar, vilket du inte vill) för att vara säkert. Har du ingen tryckkonserveringsapparat (skaffa en!) så får du nöja dig med inlagda rödbetor, vilket ju såklart inte är fy skam ändå.
Receptet nedan är hämtat från USDA och alltså helt säkert.
Receptfakta
- Metod: Tryckkonservering
- Antal burkar: Olika beroende på mängd rödbetor
- Luftspalt (”headspace”): 3 cm
- Inkokningstid: 30 minuter i 500 ml-burk, 35 min i 1 litersburk
Ingredienser
- Rödbetor
- Eventuellt salt (helst utan tillsatser för bättre resultat, det vill säga utan klumpförebyggande medel)
- Vatten
Instruktioner
- Börja med att skölja och skrubba av alla rödbetor. Skär av stjälkarna men lämna ett par–tre centimeter av dem kvar. Lämna även roten. Se bilden. Detta är för att behålla mer av den röda färgen i slutresultatet.
- Lägg rödbetorna i en kastrull, fyll med vatten och låt koka upp.
- Koka i 15–25 minuter, tills det ser ut som att du kommer kunna dra av skalet enkelt.
- Töm ut vattnet och låt rödbetorna kallna en aning. Passa nu på att koka upp nytt vatten i en annan kastrull att ha till senare.
- Skär av stjälk och rot och avlägsna skalet (bör gå lätt).
- Dela rödbetorna i lagom stora bitar.
- Tryck ner betorna i varma halvliters- eller enlitersburkar. Lämna ca 3 centimeter luftspalt upp till locket.
- Om du vill kan du ta en halv tesked salt per halvlitersburk (alltså en tesked för en liter), men det är frivilligt. Saltet bör vara utan tillsatser, inte för att tillsatser i salt är ”farligt” (jod är jätteviktigt, skippa inte det) utan för att det inte blir så bra i konserven.
- Häll på det nykokta vattnet i varje burk och se till att du behåller 3 centimeter luftspalt.
- Hittar du luftbubblor, stick ner en kniv för att få ut dem och justera sedan luftspalten vid behov
- Torka av burkkanter och sätt på lock.
- Ställ ner burkarna i din tryckkonserveringsapparat och koka i 30 minuter om du har halvlitersburkar eller 35 minuter om du har minst en enlitersburk. Använd 10 lbs tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 lbs om du bor över 305 meter över havet. De allra flesta i Sverige kan köra 10 lbs.
- Klart!
Kul med en variant på rödbetor! Är koktiden (när man förbereder betorna) densamma oavsett storlek på betorna?
Ja, koktiden är bara ungefärlig. Det viktiga är att skalet börjar spricka så att du kan skala dem. Det är ju möjligt att det går snabbare på mindre rödbetor, men du får helt enkelt fiska upp en rödbeta ibland under kokningen för att se om skalet börjar lossna.