Konservering när frysen inte fungerar
Hemberedskap Teori

Konservering när frysen inte fungerar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kör varje år kampanjen ”Beredskapsveckan” då de sätter stärkt beredskap i fokus. De riktar sig både till verksamheter/företag och privatpersoner. Årets tema är ”Öva!”, och det kanske är lite svårt att under en vecka öva på något som vi ju såhär års gör nästan konstant. Konservering är inget man gör när en kris kommer, utan snarare något man gärna vill ha gjort innan den har kommit. Men så kom vi att tänka på en pdf-fil vi fick länkad till oss för någon vecka sedan. Filen kommer från University of Alaska Fairbanks så kallade ”extension service” och handlar helt enkelt om vad du gör när frysen inte fungerar, till exempel på grund av ett strömavbrott.

Artikel från University of Alaska Fairbanks Extension Service

Vi kommer inte att översätta exakt hela filen här men vi parafraserar det viktigaste som har med konservering att göra. Originalartikeln är dock väl värd att läsa i sin helhet. Här kan du läsa originalet.

Skärmdump på inledningen av pdf-filen "What to do if your freezer fails" av University of Alaska Fairbanks Extension Service
Utdrag ur inledningen på artikeln. Klicka på bilden för att läsa hela artikeln i pdf-format på University of Alaska Fairbanks hemsida.

Att göra när din frys lägger av: Bevara mat i en kris

Dokumentet riktar sig till invånarna i Alaska där inkokning är en väldigt vanlig konserveringsmetod, men frysarna är likväl ändå fulla. Många jagar och fiskar i Alaska och fyller frysen med detta. Man fryser också in mycket bär som vi även gärna äter här i Norden, såsom lingon och hjortron. Alaska är glesbefolkat och många bor ensligt med långt till närmaste stad eller service. Av denna anledning tog man fram det här dokumentet som stöd.

Behöver du göra något alls?

En halvfull frys håller sig generellt kall i ett dygn, en full frys håller sig kall i cirka två. Med den informationen i minnet kan du lättare bedöma om du behöver göra något. Är det ett tillfälligt strömavbrott, som du vet bara kommer att vara en halv dag, kan du alltså slappna av. Har strömmen däremot gått på grund av exempelvis en storm kan det ta dagar eller till och veckor att få den tillbaka. I det fallet behöver du göra något för att förhindra att maten i frysen blir förstörd.

Några steg att följa

 1. Termometer: Se till att, redan innan strömmen går, ha en termometer redo som du kan stoppa ner i frysen för att kunna hålla koll på hur kall den är när olyckan är framme.
 2. Kolla säkringar och jordfelsbrytare: Dubbelkolla att frysen inte har lagt av för att exempelvis en jordfelsbrytare eller säkring har gått.
 3. Håll koll på vädret: Om SMHI har en orange eller röd varning för hårda vindar eller liknande i ditt område finns det högre risk för strömavbrott. Passa då på att inför ovädret sänka temperaturen på frysen lite extra. Kallare frysar tar längre tid på sig att tina.
 4. Larm: Det är bra om din frys ger ifrån sig ett larm när temperaturen stiger. Det finns separata larm att köpa om din frys inte har ett inbyggt.
 5. Lås frysen: Se till att inte barn eller andra springer och öppnar frysen i onödan om strömmen har gått.
 6. Kolla frysen då och då: Speciellt om den står på en plats där du sällan är. Om frysen går sönder är det bra att upptäcka det så snart som möjligt.
 7. Hämta is: Om det är vinter kan du se till att ha ett bra ställe att ta is från som du kan lägga i frysen.
 8. Ha konserveringsgrejerna redo: Det kanske är höst, stormen har slagit ut elen och det ligger rotvältor överallt. Frysen kommer ligga nere länge. Plocka fram burkar, tänger, trattar och apparat. Här måste konserveras!

Konservering av fryst mat

Konserverad mat håller såklart hur mycket elen än må ha gått. Det är därför smart att konservera snabbt om du väntar dig ett längre strömavbrott. Artikeln går även genom fermentering och torkning, men vi hoppar över detta i översättningen. Läs gärna originalartikeln om du vill veta mer om det.

När du ska konservera frysta varor bör du tina dem innan du börjar.

Vad som behövs för att konservera i en kris

 1. Gasolkök eller vedspis: Till skillnad från amerikanarna använder de flesta av oss el för att driva spisen. Se därför till att redan nu skaffa ett litet gasolkök för att kunna driva konserveringsapparaten när strömmen har gått. Vedspis fungerar bra också, men kräver lite mer koll för att hålla rätt tryck.
 2. Vatten: Många gånger behöver du vatten när du konserverar, och har elen gått kommer inte kranen att rinna såvida du inte har lyxen med självtryck. Ha därför vattendunkar redo.
 3. Referensmaterial: Det är svårt att memorera alla konserveringstider i huvudet, och ligger strömmen nere ligger oftast också internet nere. Ha gärna några grundläggande recept utskrivna eller skaffa till exempel Complete Guide to Home Canning i bokform.
 4. Kylklampar: Dessa är användbara för att hålla livsmedel kalla (men inte frysta) under tiden du förbereder det som ska konserveras.

Vattenbadskonservering av bär

Om din frys är full med bär är det vattenbadskonservering (alternativt ångkonservering) du vill använda dig av. Generellt kommer du nog att vilja göra sylt av det mesta, men även saft kan vara ett alternativ.

Utrustning du behöver:

Ingredienser du behöver:

 • Vatten

Ingredienser som är bra att ha:

 • Socker och/eller syltsocker
 • Askorbinsyra eller C-vitamintabletter

Göra inläggningar av grönsaker och vattenbadskonservera

Frysta grönsaker blir inte särskilt krispiga inläggningar, men det finns ingen säkerhetsrisk med att lägga in dem.

Utrustning du behöver:

Ingredienser du behöver:

 • Vatten
 • Salt
 • Ättika eller äppelcidervinäger

Ingredienser som är bra att ha:

 • Socker
 • Askorbinsyra eller C-vitamintabletter
 • Kryddor

Tryckkonservering av kött och grönsaker

Om du ska konservera kött av alla dess slag (inklusive fisk och kyckling med mera) eller grönsaker behöver det tryckkonserveras. Kött som varit fryst länge kan ibland tappa en del vätska och kan då behöva hetpackas. Har det inte tappat så mycket vätska går det bra att råpacka köttet.

Utrustning du behöver:

Ingredienser du behöver:

 • Vatten

Ingredienser som är bra att ha:

 • Salt
 • Kryddor
 • Buljong

Sammanfattning

I första hand vill man såklart se till att maten kan vara kvar i frysen. Men när det är så pass illa att det inte går är det bra att ha ovanstående som plan. Om inte annat för att inte mat för tusentals kronor och timtal av arbetstid går till spillo.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.