Förvara konserver
Burkar Kommentarer Teori

Platseffektivitet för burkar när man bygger skafferi

Efter att vi hade byggt ytterligare ett skafferi för att få plats med alla konserver kände vi att det kanske vore på sin plats att dela med sig om vad man bör tänka på. För det är ändå en del att fundera kring om platseffektivitet för burkar när man bygger skafferi. I alla fall om man vill maxa antalet burkar på så liten yta som möjligt.

Storlek på Weck kontra Ball

Innan vi går vidare kan det vara på sin plats att nämna storleken och formen på olika burkar. Detta eftersom burken styr hur du bygger skafferiet. Som vi redan har skrivit i artikeln om Weckburkar och artikeln om Ballburkar gör formen väldigt stor skillnad för hur många burkar du faktiskt får in. Weck har många bra fördelar och vi rekommenderar dem varmt, men just vad gäller platseffektivitet är Wecks vanligaste serie Sturz/Mold inte den bästa. Burkarna är helt enkelt väldigt skrymmande. På samma sätt är Ballburkar väldigt platseffektiva, både i konserveringsapparaten och i skafferiet. De har andra nackdelar som Weck inte har däremot, så allt är en fråga om vilka kompromisser just du är beredd att göra.

Den koniska formen gör Weck mer skrymmande

Vad är det som gör Weck så skrymmande då? Det är den koniska formen! Det gäller egentligen alltså i första hand Sturz/Mold-serien, men det är också antagligen den vanligaste serien. Det blir väldigt mycket tom yta mellan varje burk när man staplar dem i rad. Optimalt hade varit om man kunde stapla varannan Weckburk upp-och-ned (men vi tror nog inte det är en särskilt bra idé ur hållbarhetssynpunkt!). Här kommer två illustrationer för att förtydliga vad det är som gör dem skrymmande, jämfört med till exempel en mason jar:

Mellan varje Weckburk blir det en ganska stor triangelformad yta luft som bara tar upp plats.
På grund av att mason jars oftast är lite mer åt dete cylinderformade hållet finns det inte så mycket tom yta mellan varje burk.

Nu handlar den här artikeln inte om burkar generellt utan om förvaring av burkar, så vi går vidare.

Vilka burkar använder du mest?

Kolla till att börja med igenom vad du eller ni har för burkar. Vilket märke konserverar du med mest? När du har fått en hyfsad bild över detta är det dags för nästa steg.

Vad är det för mått på burkarna?

Mät höjden (glöm inte att mäta med packning om du använder såna burkar!) på burkarna samt bredden (den bredaste delen) i diameter. Har du Weck kommer du märka att de allra flesta av deras burkar är som bredast vid locket. Honungsburkar och mason jars är oftast bredast i mitten. De är dessutom oftast ganska cylinderformade och har ungefär samma bredd större delen av burken. Dubbelkolla att det inte sticker ut någon liten rackare som gör att burken inte kan stå lika tätt mot en granne som du kanske först tror.

Anpassa ytan på hyllplanen efter dina burkar

Anpassa storleken på skafferiet (och dina hyllplan) utifrån hur många burkar du önskar få plats med på bredden och på djupet. Prova gärna att ställa ett gäng brukar på rad för att se att det blir som du har tänkt! Som exempel mäter våra hyllor cirka 55 centimeter i bredd och 25 centimeter i djup. Det får plats 18 stycken (6×3) av Balls halvlitersburkar på en sån hylla, eller 10 stycken från Weck (5×2).

Anpassa höjden mellan hyllplanen

Glöm inte heller att fundera över hur många olika storlekar du har eller tänkt ha. Du kanske exempelvis inte använder enlitersburkar så mycket? Då kanske du inte ska mäta höjden mellan hyllorna efter den storleken heller. När vi byggde vårt senaste skafferi/vitrinskåp (se nedan) var vi först tvungna att välja en bredd som passade in mellan våra fönster. Därefter kunde vi tänka på burkarna. Vi gjorde en hylla för flaskor, två stycken för enlitersburkar och fyra stycken för halvlitersburkar, lite av varje helt enkelt.

Förvara konserver

Glöm inte lite marginal för fingarna!

Tänk även på att det kan vara praktiskt att kunna pilla in åtminstone något finger ovanför en burk så att det blir lättare att ta ut den. Eftersom vi mest använde Wecks halvlitersburkar under bygget var det dessa vi mätte efter. Det har gjort att det är lite trångt att ta ut Ballburkar på höjden när vi använder dem istället (de är något högre än Weck). Vill du använda olika märken kan det alltså vara smart att utgå från den största/högsta.

Tycker du att vi har missat något? Hur förvarar du själv dina burkar? Kommentera nedan! Läs gärna också vårt inlägg om att förvara konserver för fler saker som kan vara bra att tänka på vad gäller ens skafferi.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.