Konservera bönor och kikärtor
Baljväxter Tryckkonservering

Konservera bönor och kikärtor

Att konservera bönor och kikärtor är enkelt (även om det tar en del tid om man räknar in blötläggningen) – och ett bra sätt att spara lite slantar. Innan vi började med tryckkonservering var vi väldigt dåliga på att utnyttja torkade bönor och kikärtor i matlagningen, eftersom vi kan vara riktigt dåliga på att planera matlagningen. Men nu har vi alltid olika bönor och kikärtor redo i skafferiet. Bara att ta fram och slänga ner i en gryta eller soppa när det är dags. Såhär under kraftiga inflationstider vill man utnyttja alla knep som finns för att komma undan billigare med matinköpen. Att konservera bönor och kikärtor själv hemma är därför verkligen toppen.

Det här receptet kommer från NCHFP (och finns även är publicerat på Healthy Canning). Det gäller alla sorters bönor och kikärtor. Det utgår från att de är torkade. Du kan blanda olika bönor om du vill.

Konservera bönor och kikärtor

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor/ärter
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Bönor, ärter, linser eller kikärter
  • Salt frivilligt, ca ½ tsk per burk à 500 ml

Instruktioner
 

  • Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och blötlägg dem i 12–18 timmar.
  • Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
  • Häll på nytt vatten och koka upp.
  • Koka dem i 30 minuter.
  • FRIVILLIGT: Tillsätt 1 tsk salt per burk på en liter eller ½ tsk per burk på en halv liter
  • Fyll burkarna (max 1 liter stora) med bönor eller kikärtor samt vätska. Ta ny (het) vätska eller vätskan som du kokade bönorna i. Lämna 2,5–3 cm luftspalt. Se till att bönorna eller ärtorna är helt täckta med vatten.
  • Det blir ofta luftbubblor. Stick ner en kniv här och var i burken så att bubblorna åker upp till ytan. Om luftspalten då sjunker, fyll på med mer så att du har 2,5–3 cm luftspalt.
  • Konservera på 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.