Konservera bönor och kikärtor
Baljväxter Tryckkonservering

Konservera bönor och kikärtor

Att konservera bönor och kikärtor är enkelt (även om det tar en del tid om man räknar in blötläggningen) – och ett bra sätt att spara lite slantar. Innan vi började med tryckkonservering var vi väldigt dåliga på att utnyttja torkade bönor och kikärtor i matlagningen, eftersom vi kan vara riktigt dåliga på att planera matlagningen. Men nu har vi alltid olika bönor och kikärtor redo i skafferiet. Bara att ta fram och slänga ner i en gryta eller soppa när det är dags. Såhär under kraftiga inflationstider vill man utnyttja alla knep som finns för att komma undan billigare med matinköpen. Att konservera bönor och kikärtor själv hemma är därför verkligen toppen.

Det här receptet kommer från NCHFP (och finns även är publicerat på Healthy Canning). Det gäller alla sorters bönor och kikärtor. Det utgår från att de är torkade. Du kan blanda olika bönor om du vill.

Konservera bönor och kikärtor

5 from 2 votes
Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor/ärter
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Bönor, ärter, linser eller kikärter
  • Salt frivilligt, ca ½ tsk per burk à 500 ml

Instruktioner
 

  • Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och blötlägg dem i 12–18 timmar.
  • Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
  • Häll på nytt vatten och koka upp.
  • Koka dem i 30 minuter.
  • FRIVILLIGT: Tillsätt 1 tsk salt per burk på en liter eller ½ tsk per burk på en halv liter
  • Fyll burkarna (max 1 liter stora) med bönor eller kikärtor samt vätska. Ta ny (het) vätska eller vätskan som du kokade bönorna i. Lämna 2,5–3 cm luftspalt. Se till att bönorna eller ärtorna är helt täckta med vatten.
  • Det blir ofta luftbubblor. Stick ner en kniv här och var i burken så att bubblorna åker upp till ytan. Om luftspalten då sjunker, fyll på med mer så att du har 2,5–3 cm luftspalt.
  • Konservera på 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

8 kommentarer

  1. säger:

    5 stars
    Såg det stod även linser i receptet. Precis vad jag söker.

    Så man göra likadant, med blötläggning och förkokning?

    Tack för en grymt bra sida.

    1. säger:

      Ja, precis likadant!

      Jag gissar på att blötläggningstiden egentligen skulle kunna kortas ner rejält jämfört med bönor, men det finns inget separat recept för just linser tyvärr. Därför är det säkrast att helt enkelt bara göra precis lika. USDA skriver bara ”beans or peas” och ”all varieties”, men Bernardin gör det ännu mer tydligt att det gäller verkligen ”all varieties” genom att skriva Legumes (dvs baljväxter) istället. De nämner också linser (lentils) i texten.

  2. Mia säger:

    Precis vad jag letade efter! Men tyvärr har jag endast möjlighet att konservera i vattenbad. Har du några tankar om hur man bör göra då?

    1. säger:

      Tyvärr inte. Det finns inga testade tider för att göra det i vattenbad, och om det skulle tas fram skulle resultatet troligen bli väldigt arbetsintensivt och med en tråkig slutprodukt. Det är inte omöjligt att (om man gjorde tester) det skulle kunna krävas 5 timmar eller till och med mer i kokande vatten för att det skulle kunna bli säkert.

      Den exakta tiden kan vi helt enkelt inte veta då det skulle krävas tester för att få reda på det.

      Jag skulle i din situation försöka spara ihop till en tryckkonserveringsapparat, om inte tetror med bönor och kikärter från affären var ett alternativ. Har du kollat på exempelvis den från Gjordnära?

    2. Franca säger:

      Hej Mia,
      Har du ingen tryckkokare finns det en möjlighet att prova. Det kallas Tyndallisation på tyska.
      Du kör vattenbadkonservering, sedan låter du svalna till rumstemp. Har glasen där 24-48 timmar. Så efter minst 24t men innan 48t upprepar du processen och kör i vattenbad igen. Så gjorde man i dåtiden och gör fortfarande idag.
      Vid första kokningen dör ju bakterien. I inkubationstiden förökar sig eventuell kvarblivna sporar. Andra kokningen förstör då dessa kvarblivna gäster.
      Typ samma sätt som med huvudlöss….. sorry för jämförelsen.
      Sedan kan du låta stå burkarna i minst 6 veckor. Om något har överlevt så har vacuumet släppt, för bakterierna har producerat gas (även den fruktade

      1. Det stämmer att det här är en metod som är vanlig i Tyskland (och var även i Sverige förr i tiden). Samtidigt är jag inte säker på hur mycket faktiskt forskning det ligger bakom metoden, även om det i teorin borde vara. Den enda informationen om metoden jag har hittat har alltid varit på tyska.

        Alla är herrar i sina egna kök, men vi på Konservgeek vill i alla fall inte rekommendera den här metoden då det både saknas information på språk som de flesta i Sverige kan, samt att det spontant känns som att det finns för många felmarginaler som kan gå fel.

  3. 5 stars
    Hur gör man om man har färska bönor? Tänker om man odlar bondbönor eller andra bönor och istället för att torka de och sen eventuellt konservera de så borde man kunna konservera direkt. Gör man samma som med haricoverts/gröna bönor?

    1. säger:

      Det finns ett recept för den ganska liknande släktingen limabönan som hittas på NCHFP. Det receptet är ju dock som sagt för limabönor och inte bondbönor. Jag har dock frågat runt och fått höra från väldigt kunniga personer att bondbönor och limabönor är så pass lika i konsistens och densitet att de kan konserveras på samma recept. Jag har dock också en gång mejlat University of Georgia (som numera sköter NCHFP) för att fråga, och de ville varken säga bu eller bä. Men USDA/NCHFP är ju kända för att vara extremt försiktiga. Det är ju trots allt landet där man kan bli stämd för att det inte stod någonstans att kaffet var hett.

      Du får nog själv avgöra i det här fallet. Receptet på limabönor finns, och du har länken. Annars går det ju alltid att ta omvägen genom att torka, blötlägga och konservera bondbönorna. Bökigt ja, men det är garanterat säkert och okontroversiellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.