Att konservera bönor och kikärtor är enkelt (även om det tar en del tid om man räknar in blötläggningen) – och ett bra sätt att spara lite slantar. Innan vi började med tryckkonservering var vi väldigt dåliga på att utnyttja torkade bönor och kikärtor i matlagningen, eftersom vi kan vara riktigt dåliga på att planera matlagningen. Men nu har vi alltid olika bönor och kikärtor redo i skafferiet. Bara att ta fram och slänga ner i en gryta eller soppa när det är dags. Såhär under kraftiga inflationstider vill man utnyttja alla knep som finns för att komma undan billigare med matinköpen. Att konservera bönor och kikärtor själv hemma är därför verkligen toppen.
Det här receptet kommer från NCHFP (och finns även är publicerat på Healthy Canning). Det gäller alla sorters bönor och kikärtor. Det utgår från att de är torkade. Du kan blanda olika bönor om du vill.
Konservera bönor och kikärtor
Ingredienser
- Bönor, ärter, linser eller kikärter
- Salt frivilligt, ca ½ tsk per burk à 500 ml
Instruktioner
- Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och blötlägg dem i 12–18 timmar.
- Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
- Häll på nytt vatten och koka upp.
- Koka dem i 30 minuter.
- FRIVILLIGT: Tillsätt 1 tsk salt per burk på en liter eller ½ tsk per burk på en halv liter
- Fyll burkarna (max 1 liter stora) med bönor eller kikärtor samt vätska. Ta ny (het) vätska eller vätskan som du kokade bönorna i. Lämna 2,5–3 cm luftspalt. Se till att bönorna eller ärtorna är helt täckta med vatten.
- Det blir ofta luftbubblor. Stick ner en kniv här och var i burken så att bubblorna åker upp till ytan. Om luftspalten då sjunker, fyll på med mer så att du har 2,5–3 cm luftspalt.
- Konservera på 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
- Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.