Konserverad köttgryta i rödvinssås
Kött Tryckkonservering

Konserverad köttgryta i rödvinssås

Råpackat kött i all ära, men vill du ha en lyxmiddag rakt ner i en burk är det konserverad köttgryta i rödvinssås du vill ha. Galet vad gott! Såsen innehåller riven morot och äpple, vilket ger en fantastisk sötma. Receptet kommer ursprungligen från boken Ball Blue Book, men är även publicerat i Ball Complete Book of Home Preserving och Bernardin Guide to Home Preserving. Vi hämtade receptet från bloggen Healthy Canning.

Det är en liten sats, så vi har valt att dubblera det. Originalreceptet är alltså halverat jämfört med vår översättning.

Receptet anger att du ska koka köttet länge innan du konserverar, vilket kan kännas helt knäppt. Köttet kokas ju under konserveringen. Men det blir faktiskt bra! Det står alltså inte fel.

När du öppnat en burk och ska värma upp den inför en måltid, föreslår Ball-böckerna att du tjockar till såsen med lite stärkelse. Detta görs förslagsvis med 2 tsk majsstärkelse (exempelvis maizena) per 500 ml. Mikra i en minut, rör om och mikra sedan två minuter till. Det här behöver du troligen inte göra i lika stor utsträckning (om ens alls) om du har stärkelse direkt i burken.

Läs gärna kommentarer och modifikationer längst ner.

Konserverad köttgryta i rödvinssås

5 from 1 vote
Metod Tryckkonservering
Portioner 6 500 ml-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 300 g äpple skalat, urkärnat och rivet – väg efter att du har skalat och kärnat ur
  • 200 g morot skalad och riven – väg efter att du har skalat
  • 200 g lök skalad och hackad – väg efter att du har hackat
  • 2 kg nötkött med fördel någon styckdel som gör sig bra i grytor
  • Lite olja att bryna köttet i
  • 2,5 dl rött vin
  • 2 tsk salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 st lagerblad
  • 4 st köttbuljongtärningar eller egen köttbuljong, byt i så fall ut en del av vattnet

Välj en av A eller B (se kommentarer nedan):

    A) Bara vatten

    • 3,5 dl vatten

    B) Vatten och stärkelse

    • 4,5 dl vatten
    • 0,5 dl majsstärkelse ex. Maizena

    Instruktioner
     

    • Skölj, skala, kärna ur och riv äpple. Lägg i en stor gryta.
    • Skölj, skala och riv morot. Lägg i grytan.
    • Skölj, skala och hacka löken. Lägg i grytan.
    • Skär upp köttet i kuber om cirka 3 cm³.
    • Häll i lite olja i en stekpanna och bryn köttet lite. Lägg sedan köttet i grytan.
    • Tillsätt resterande ingredienser till grytan.
    • Observera alltså att du måste välja ETT av alternativen mindre mängd vatten (A) ELLER mer mängd vatten + stärkelse (B), angett i ingredienslistan.

    Koka allt enligt en av följande två alternativ:

    • Tryckkoka i en tryckkokare i 7–10 minuter, ELLER
    • Koka i grytan i ungefär en timme; tills köttet har fin konsistens men inte är färdigkokt.

    Dags att konservera:

    • Ta bort lagerbladen ur grytan.
    • Fördela ut i burkar på upp till 1 liter. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm.
    • Stick ner en kniv i varje burk för att ta bort bubblor. Se till att justera upp luftspalten igen om den sjunker.
    • Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i lite ättika), sätt på lock och ställ ner i konserveringsapparaten.
    • Tryckkonservera därefter på 10 PSI i tryck om du bor under 305 m.ö.h. eller 15 PSI om du bor högre upp än så.
    • Kör i 75 minuter om du bara använder burkar på 500 ml, eller 90 minuter om du använder en eller flera burkar på 1 liter.

    Anteckning

    För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

    Läs om hur du tryckkonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!

    Kommentarer och modifikationer

    Bloggen Healthy Canning gör ofta ett gediget detektivarbete inför varje recept de publicerar. Det här är inget undantag. Här kommer några detaljer de stött på som skiljer sig i de olika källorna, samt våra egna modifikationer.

    Historiken bakom majsstärkelsen

    I den första upplagan av det här receptet (Bernardin Guide to Home Canning) använde man majsstärkelse för att tjocka till receptet redan i burken. Detta tog man sedan bort när de publicerade receptet i Ball Complete Book of Home Preserving och Ball Blue Book. Enligt Healthy Canning ska det här ha skett efter att Ball/Bernardin (det är samma företag) blivit mejlbombade av konserveringspolisen som lärt sig att ”stärkelse + konservering = livsfarligt”. Man vek sig för kritiken – kanske för att slippa krångel – och tog helt enkelt bort stärkelsen i kommande publiceringar. Detta trots att receptet labbtestats med stärkelse och därför självklart är säkert.

    Sanningen med stärkelse är egentligen att du inte bör tillsätta stärkelse efter egen smak i recept som inte har det från första början. Detta eftersom stärkelse förändrar värmeöverföringen i burken, vilket i sin tur kommer påverka hur länge du behöver konservera den. Är det stärkelse tillsatt i ett labbtestat recept kan du alltså självklart använda det. Det här receptet är inget undantag.

    Andra skillnader mellan upplagor

    • En bok (Ball Complete Book of Home Preserving) anger att man inte ska skala äpplet. En annan (Ball Blue Book) anger att man ska skala det. Du kan nog alltså välja själv. Vi tror dock det blir bäst om du skalar, då skalbitar brukar bli ganska tråkiga när de konserveras.
    • Ball-böckerna har som sagt inte med stärkelse i receptet, men anger att majsstärkelse kan tillsättas när burken öppnats.

    Våra modifikationer

    • Vi har valt att lägga till stärkelsen som ett alternativ i receptet, eftersom receptet trots allt är testat med den ingrediensen i.
    • Som vi skrev i inledningen har vi valt att dubblera receptet då det annars bara ger ungefär tre stycken halvlitersburkar. Ska man stå några timmar i köket vill man gärna ha mer ett par-tre middagar.
    Jocke Berg Konservgeek
    Jocke

    Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
    Become a patron at Patreon!

    Du kanske också gillar …

    2 kommentarer

    1. Eva-Lena Andersson säger:

      5 stars
      Vilket bra recept! Det tänker jag göra. Tack för ditt arbete, tror att många uppskattar tydliga recept på svenska. Iof inte speciellt svårt att läsa recept på engelska men ändå, recept med europeiska mått uppskattas, ml, dl liter, gram och hekto är mer bekanta för oss än cup, pint, ounce, gallon.
      Mvh
      Eva-Lena

      1. säger:

        Så roligt att du uppskattar sidan! Hoppas grytan smakar, återkom gärna och skriv vad du tyckte. 🙂

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.