Höns är nog kanske småbrukarens viktigaste djur. Få av oss som odlar hemma för eget bruk kostar på sig mer än hönor eller kanske köttkaniner. Har man höns kan det förr eller senare bli nödvändigt med slakt. Att då ha möjlighet att göra hemkonserverad kyckling är nästan ovärderligt. Och du – hemkonserverad kyckling är jättegott!
Det här receptet gäller faktiskt både kyckling och kanin. Köttet är väl antagligen liknande i konsistens och vätskeinnehåll. Vi har själva bara provat kyckling.
Det här receptet är råpackat. Kycklingen ska alltså inte tillagas något innan konserveringen; den tillagas färdigt när den konserveras. Det fiffiga när du råpackar kött, fågel eller fisk är att du inte ens tillsätter vatten. Du trycker helt enkelt bara ner köttet i burkar, sätter på locket och kör. Enklare blir det i princip inte.
Källan till receptet är USDA och originalreceptet hittas på NCHFP.
Hemkonserverad kyckling (råpackad)
Ingredienser
- kyckling
- kryddor valfria torkade, frivilligt
- salt frivilligt
Instruktioner
- Kycklingen ska vara kyld 6–12 timmar innan du börjar. Endast relevant om du slaktar själv.
- Dela kycklingen i lagom stora bitar för burkarna, med eller utan ben.
- Fyll burkarna med kött tills du har en luftspalt på 3 cm till burkens kant. Packa inte hårt utan tryck ner köttet lätt.
- Tillsätt eventuellt kryddor och salt. USDA föreslår 0,5 tsk salt per 500 ml-burk.
- Torka av kanten på burkarna (gärna med lite ättika).
- Sätt på lock.
- Vattnet i tryckkonserveringsapparaten ska inte vara kokhett utan som mest bara varmt.
- Ställ ner burkarna i apparaten, stäng locket och börja koka upp.
- Använd 10 PSI om du bor under 305 meter över havet; annars använder du 15 PSI.
- Konservera enligt tiderna längre ner. Välj en, beroende på om du har ben eller inte i din kyckling.
- När du tar ut burkarna ur apparaten kommer de att vara delvis fyllda med vätska som pressats ut ur kycklingen. Kycklingen har alltså kokas i sin egen köttsaft.
Konservera enligt en av följande tider:
- Utan ben: 75 minuter för burkar på 500 ml, eller i 90 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
- Med ben: 65 minuter för burkar på 500 ml, eller i 75 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
Ser att inälvorna ska vara borta. Vet ni varför? Hela min tanke var nämligen att konservera bara kycklinghjärtan 😉.
Vet tyvärr inte varför, och USDA brukar tyvärr vara lite otydliga med om en rekommendation är baserad på kvalitetsskäl eller säkerhetsskäl. Jag ska kolla runt lite och återkomma.