Konserveringsburkar – Quattro Stagioni-burk från Bormioli Rocco
Burkar Kommentarer Utrustning

Kilner, Quattro Stagioni och andra mason jar-liknande burkar

Amerikanska burkar som Ball, Bernardin och Kerr står i princip ensamma på pallen över konservburkar som används till hemkonservering i Nordamerika. Det är fina burkar av hög kvalitet med ett tidlöst, klassiskt utseende. Medan de är lätta att få tag på samt ganska billiga i USA och Kanada är situationen dock den motsatta här i Europa. De är svåra att hitta utöver på ett fåtal nischade onlinebutiker, och där kostar de också väldigt mycket. Många väljer därför att köpa Weck eller till och med helt vanliga honungsburkar här i Sverige till ett mycket billigare pris. Men om man helt enkelt vill ha de där lagom höga och lagom smala burkarna med tvådelade lock men inte vill växla in sin ena njure för dem då? Då finns det några tänkbara alternativ. Här nedan skriver vi mer om burkar från Kilner, Quattro Stagioni och andra mason jar-liknande burkar. Samtliga burkar i denna artikel är kompatibla med klassiska mason jar-lock.

Kilner

Kilner är ett gammalt brittiskt burkmärke som bland annat tillverkat mason jars med tvådelade lock. Burkarna tillverkas numera i Kina (tyvärr?). Vi kom över ett 12-pack ganska billigt på Amazon.se för ett tag sedan, men annars verkar även dessa ganska dyra att komma över. Om du har tur dyker de säkert upp med jämna mellanrum på sidan om du håller lite koll.

Kvalitén på burkarna känns helt okej. Skruvringarna känns något tunnare och vekare än de amerikanska originalen, men det är inte hela världen. Glasen känns bra. Vi har själva bara köpt burkar på 500 ml med vanliga ”regular mouth”-lock, det vill säga 70 millimeter breda, men de säljer även ”wide mouth” (86 millimeter).

Vi har testat att burkarna tål tryckkonservering!

Burk från Kilner med amerikansk äppelpajfyllning
Burk från Kilner med amerikansk äppelpajfyllning.

Quattro Stagioni från Bormioli Rocco

Italienska Bormioli Rocco tillverkar allt möjligt av glas, bland annat burktypen Quattro Stagioni (ja, som pizzan). De liknar de amerikanska mason jar-burkarna väldigt mycket, utöver att deras halvlitersburkar känns som en ganska dryg halvliter. Priset är ganska högt men såklart ändå billigare än att importera amerikanska burkar.

Quattro-burkarna har ett enkelt skruvlock men är fullt kompatibla med de tvådelade skruvlocken som finns på de amerikanska fabrikaten. Burkarna finns både med 70 millimeters-lock (”regular mouth”) och 82 mm-lock (”wide mouth”).

Vi på bloggen har testat att tryckkonservera med dessa helt utan problem. Tummen upp.

Quattro Stagioni-burk från Bormioli Rocco
Quattro Stagioni-burk från Bormioli Rocco, här med lock från Ball.

Frutta del Prato

På Dollar Store kan man ibland hitta en lite halvful men ändå praktisk burk av det kinesiska märket Frutta del Prato. Halvlitersburkarna är i princip identiska med Balls, Bernardins och Kerrs ”Pint”-burkar till storlek och form. En halvlitersburk kostade sist vi såg en tia och är alltså väldigt billigt.

Locket som följer med är, likt Quattro Stagioni, ett enkelt skruvlock. Men även här, liksom för Quattro Stagioni, är burkarna helt kompatibla med det amerikanska tvådelade locken om man vill ha såna. Vad vi har kunnat se finns dessa burkar bara med 70 mm-lock (”regular mouth”).

Vi har tryckkonserverat med dessa burkar utan problem.

Burk från Frutta del Prato
Burk från Frutta del Prato.

Clas Ohlsons mason jar-burkar

En helt vanlig dag på Clas Ohlson för några år sedan stötte vi på deras så kallade ”mason jars” som de säljer. Priset är ok, varken mer eller mindre, och de finns i stora kvantiteter att få tag på. De ser knappast ut som klassiska amerikanska mason jar-burkar till formen, men de har i alla fall ett tvådelat lock som originalet.

Locken är dock helt värdelösa. Eller närmare bestämt, skruvringen är värdelös. För det är inte ens en skruvring utan ett skruvlock, som alltså inte är ihåligt i mitten. Det här hade inte behövt vara ett problem om Clas Ohlson/deras leverantör designat locken som Le Parfait har designat deras Familia Wiss-serie (läs mer om dem och varför deras lock funkar så pass bra här), men det har de inte. Resultatet är i alla fall att vi fått nära på 50/50 vakuum/inte vakuum. Helt katastrofalt dåligt. Men en dag fick vi för oss att testa burkarna med skruvringar från Ball i kombination med det platta locket från Clas Ohlson istället. Plötsligt funkade de jättebra och vi har fått vakuum på samtliga sedan dess.

När det gäller tryckkonservering har vi bara provat det en gång på en enlitersburk. Det var med det medföljande skruvlocket innan vi testat lifehacket med Ball-skruvring. Då small hela botten ur och en liter av det vi konserverade gick till spillo. Vi har inte vågat chansa igen sedan dess. Har du? Berätta gärna hur det gick!

Mason jar från Clas Ohlson
Just denna mason jar är från Clas Ohlson och tyvärr inte så bra. Många burkar får aldrig vakuum.

Frucht & Fun från Leifheit

Leifheit är ett sånt där märke man stöter på typ på Rusta eller liknande butiker, med produkter som dammvippor och liknande. Men de har faktiskt en konservburksserie. Med tvådelat lock, till och med!

Formen på burken är i princip inte alls lik en mason jar och vi vill nog påstå att den är ganska opraktisk och skrymmande. Men den ser ju lite festlig och unik ut just på grund av formen också, så det kan man kanske ha överseende med.

Vi har bara en enlitersburk som vi köpt på Dollar Store för 30 kr. Ett ok pris, varken mer eller mindre. Än så länge har vi inte hunnit testa att konservera med den, men den kanadensiska bloggen Healthy Canning har, och de har skrivit en bra artikel om dem.

Frucht & Fun-burk från Leifheit
Frucht & Fun-burk från Leifheit med lite festligt utseende.

Vad tycker du om burkarna? Är det någon mason jar-liknande burk du saknar i listan? Kommentera gärna!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Eva-Lena Andersson säger:

    Tusen tack Jocke för den genomgången! Har några Kilner och Quatro burkar och letat lock till dessa. Nu har jag beställt lock och skruvringar regual mouth från Amazons

    1. säger:

      Toppen! Hoppas du blir nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.