Healthy canning har en bra artikel om hur man går till väga när man ska konservera äppelmos här. Jag utgår från den i det här receptet.
Receptfakta
- Metod: Vattenbadskonservering
- Antal burkar: Beror på mängden äpplen. 6 kg äpplen brukar ge ca 9 st 500 ml-burkar.
- Luftspalt (”headspace”): 2 cm
- Inkokningstid: 15 min för burkar på 500 ml eller 20 min för burkar på 1 liter
Ingredienser
- Äpplen som du har skalat och kärnat ur
- Ev. socker eller syltsocker efter smak
- Ev. 1 msk citronjuice per liter mos (bevarar färg och förlänger eventuellt lite hållbarhet)
- Ev. torkade kryddor
Du kan egentligen göra som du brukar göra din äppelmos, så länge du bara har äpplen i samt socker och eventuella torra kryddor om du vill ha det. Socker spelar nämligen ingen roll för hållbarheten i skafferiet, men det ger en trevligare konsistens och färg plus att moset håller längre när du väl har öppnat burken. Vill du kan du alltså skippa socker helt, men ta då små burkar då moset möglar snabbt efter att du öppnat en burk.
Om du inte har gjort mos förr är principen i alla fall att du skalar och kärnar ur äpplen, lägger dem i kallt vatten (gärna med askorbinsyra i) för att de inte ska bli bruna och till sist lägger allt i en stor gryta. Häll i lite lite vatten i grytan (healthy canning föreslår till exempel 100 milliliter vatten per 1 kilo rensade äpplen) och koka upp. Pressa äpplena med en potatisstöt då och då tills de blir mjuka. Vill du så kan du köra rubbet med en stavmixer för att få moset helt slätt.
Som exempel brukar ett kilo råa äpplen resultera i ungefär 600 gram urkärnade och skalade äpplen. Mängden socker som man brukar ha varierar mycket, men förslagsvis börjar du med en till två deciliter socker per kilo färdigskalade äpplen. Det är en ganska liten mängd, men man kan börja där och smaka av allt eftersom man ökar mängden.
Dags att konservera. Häll upp moset i varma burkar. Stick ner en kniv för att få bort eventuella luftbubblor i burkarna. Se till att du har 2 centimeter luftspalt från mos till lock, torka av burkens kant så att den är ren, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad. Koka i 15 minuter för halvlitersburkar (eller ännu mindre burkar) och 20 minuter för enlitersburkar. Justera tiden efter altituden där du bor.
Så himla bra sida. Tack 🤩
Så kul att du gillar sidan! 😊
Hej!
Jag undrar, gör jag helt fel som kokar äppelmos och häller i (steriliserade) burkar tills det är helt fullt, skruvar på locket och vänder burken upp och ner? Kollar alltid så att jag fått vakum i burken, och vi har ätit mos gjort på detta sätt tidigare. Burkarna förvaras i jordkällaren, där det såklart är kallare på vintern än nu på hösten. Riskerar jag att moset blir dåligt med den här metoden, eller att drabbas av botulism? Tacksam för era tankar kring detta, ni verkar ha stenkoll!
Hej! Det är superbra att man ibland stannar upp och funderar över vad man gör egentligen, men du behöver absolut inte oroa dig. Äppelmos är så surt i sig att botulinumtoxin inte kan utvecklas i den miljön. Att du ställer dem i jordkällaren är bara för att slippa att moset ska mögla och att det blir dåligt på det viset.
Vill du någon gång kunna ställa mos eller sylt i rumstemperatur istället behöver du vattenbadskonservera den. Då behöver du inte sterilisera burkarna, det görs under själva konserveringen.
Hej! Tack för en väldigt bra sida. Kan man blanda äpple och päron till moset, samt smaksätta med färsk ingefära? Eller kan det påverka hållbarheten negativt?
Hej!
Ja, äpple och päron bör gå bra att blanda. Päronmos görs nämligen enligt samma recept som äppelmos.
Färsk ingefära kommer höja pH-värdet en aning, vilket teoretiskt sett kan göra att det inte längre är säkert ur botulismhänsyn. Det beror förstås på hur mycket ingefära du faktiskt använder, men det är svårt för oss att säga var gränsen går. Vill du bara göra äpple- och päronmos och tillsätta ingefära blir det absolut enklast om du använder torkad ingefära. Då behöver du inte fundera ens, då det inte påverkar pH-värdet nämnvärt alls.
Burktillverkaren Ball har dock ett recept på ett slags päronmos med ingefära, men där är det också limejuice i. Det kan vara så att syran från limejuicen krävs för att kompensera för ingefäran, men det måste inte vara så. Du bör dock följa den instruktionen så länge vi inte vet anledningen till varför limejuicen finns där. När det gäller att byta ut några päron mot äpplen i Balls recept är det helt okej. Äpplen är nämligen något surare än päron, så du kommer inte att öka pH-värdet genom att byta mot äpple. Och återigen, päronmos konserveras under samma tid som äppelmos, så konsistensen kan vi anse är likvärdig mellan dem.
Hej! Vad händer om man kokar äppelmos med hela äpplet först och sen använder tex mosvagga och sen fortsätter koka som vanligt? Finns det något i skal och kärnhus som gör att det sen inte kan konserveras tex?
Vi brukar alltid göra äppelmos på det viset nämligen.. ☺️
Hej! Jag var tvungen att googla mosvagga för att förstå vad det var för något. Det borde inte vara några problem. Skalen lär väl fastna i vaggan tänker jag? Om det antagandet stämmer är det inga problem att göra så även när ni ska konservera moset. 🙂
Kärnhus är inga problem, men skal bär på fler bakterier än vad insidan av äpplet gör, vilket i teorin kan göra att om man behåller skalen kan man behöva koka moset lite längre för att garantera att moset håller i rumstemperatur.
Hej, ni har verkligen en sån informativ och bra sida. Jag skulle vilja fråga om jag har gjort äppelmos genom att skära bort fult på äpplen, delat dem, haft dem i ugnen och därefter kört dem genom passörsatsen (stavningen antagligen fel) på vår ankarsum och tillsatt socker och lite citronjos. Därefter har jag kokkonserverat dem, nu läser jag i ert recept att man bör skala äpplena, det har jag nu inte gjort. Hur skulle du ha gjort med mina färdiga burkar, haft dem på hyllan som vanligt eller fryst dem. Jag vill helst inte frysa dem eftersom det börjar bli galet fullt i frysen men vill såklart hellre lägga dem där än att de förstörs. Tacksam för input, Karin
Hej och tack så mycket! 🙂
Har ni kvarnat ner äpplena med skalet på, så att skalet helt enkelt är kvar nere i moset? Förstår jag det rätt då?
Det finns egentligen ingen risk för botulism bara för att skalen är kvar. Detta på grund av äpplens låga pH-värden, och du har ju dessutom tillsatt mer syra i form av lite citronjuice. Problemet är att inkokningstiderna är framtagna för skalade äpplen. Det mesta av bakterierna sitter på skalet, så i teorin kan det alltså krävas lite längre inkokningstid för att kunna garantera att moset håller i rumstemperatur. Hur lång tid extra som i så fall skulle krävas är omöjligt för mig att svara på tyvärr. Är du beredd att ta risken för att vissa av burkarna möglar kan du alltid testa att ha dem i rumstemperatur och se om det funkar. Det är faktiskt ganska bra säkerhetsmarginaler inbakade i tiderna, så har du tur så klarar moset sig trots skalet.
Så sammanfattningsvis: om du väljer att ha moset i rumstemperatur kommer du tydligt se om det blir dåligt.
Tack så mycket för svar! Jag misstänkte att det var så det låg till men gott att få ett expertutlåtande!
Vi har väldigt gott om äpplen i år, så jag chansar och ställer dem i vår matkällare, där blir det lite svalare! Möjligen skulle jag våga mig på att ställa dem i vår jordkällare som vi i dagsläget inte använder…