Konservera äppelmos
Sylt Vattenbadskonservering

Konservera äppelmos

Healthy canning har en bra artikel om hur man går till väga när man ska konservera äppelmos här. Jag utgår från den i det här receptet.

Teknisk information

  • Metod: Vattenbadskonservering
  • Antal burkar: Beror på mängden äpplen. 6 kg äpplen brukar ge ca 9 st 500 ml-burkar.
  • Luftspalt (”headspace”): 2 cm
  • Inkokningstid: 15 min för burkar på 500 ml eller 20 min för burkar på 1 liter

Ingredienser

  • Äpplen som du har skalat och kärnat ur
  • Ev. socker eller syltsocker efter smak
  • Ev. 1 msk citronjuice per liter mos (bevarar färg och förlänger eventuellt lite hållbarhet)
  • Ev. torkade kryddor

Du kan egentligen göra som du brukar göra din äppelmos, så länge du bara har äpplen i samt socker och eventuella torra kryddor om du vill ha det. Socker spelar nämligen ingen roll för hållbarheten i skafferiet, men det ger en trevligare konsistens och färg plus att moset håller längre när du väl har öppnat burken.

Om du inte har gjort mos förr är principen i alla fall att du skalar och kärnar ur äpplen, lägger dem i kallt vatten (gärna med askorbinsyra i) för att de inte ska bli bruna och till sist lägger allt i en stor gryta. Häll i lite lite vatten i grytan (healthy canning föreslår 100 milliliter vatten per 1 kilo rensade äpplen) och koka upp. Pressa äpplena med en potatisstöt då och då tills de blir mjuka. Vill du så kan du köra rubbet med en stavmixer för att få moset helt slätt.

Dags att konservera. Häll upp sylten i varma burkar. Stick ner en kniv för att få bort eventuella bubblor i burkarna. Se till att du har 2 centimeter luftgap från mos till lock, torka av burkens kant så att den är ren, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad. Koka i 15 minuter för halvlitersburkar (eller ännu mindre burkar) och 20 minuter för enlitersburkar. Justera tiden efter altituden där du bor.

Dela inlägget:

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *