Konservera äppelmos
Sylt Vattenbadskonservering

Konservera äppelmos

Healthy canning har en bra artikel om hur man går till väga när man ska konservera äppelmos här. Jag utgår från den i det här receptet.

Receptfakta

 • Metod: Vattenbadskonservering
 • Antal burkar: Beror på mängden äpplen. 6 kg äpplen brukar ge ca 9 st 500 ml-burkar.
 • Luftspalt (”headspace”): 2 cm
 • Inkokningstid: 15 min för burkar på 500 ml eller 20 min för burkar på 1 liter

Ingredienser

 • Äpplen som du har skalat och kärnat ur
 • Ev. socker eller syltsocker efter smak
 • Ev. 1 msk citronjuice per liter mos (bevarar färg och förlänger eventuellt lite hållbarhet)
 • Ev. torkade kryddor

Du kan egentligen göra som du brukar göra din äppelmos, så länge du bara har äpplen i samt socker och eventuella torra kryddor om du vill ha det. Socker spelar nämligen ingen roll för hållbarheten i skafferiet, men det ger en trevligare konsistens och färg plus att moset håller längre när du väl har öppnat burken. Vill du kan du alltså skippa socker helt, men ta då små burkar då moset möglar snabbt efter att du öppnat en burk.

Om du inte har gjort mos förr är principen i alla fall att du skalar och kärnar ur äpplen, lägger dem i kallt vatten (gärna med askorbinsyra i) för att de inte ska bli bruna och till sist lägger allt i en stor gryta. Häll i lite lite vatten i grytan (healthy canning föreslår till exempel 100 milliliter vatten per 1 kilo rensade äpplen) och koka upp. Pressa äpplena med en potatisstöt då och då tills de blir mjuka. Vill du så kan du köra rubbet med en stavmixer för att få moset helt slätt.

Som exempel brukar ett kilo råa äpplen resultera i ungefär 600 gram urkärnade och skalade äpplen. Mängden socker som man brukar ha varierar mycket, men förslagsvis börjar du med en till två deciliter socker per kilo färdigskalade äpplen. Det är en ganska liten mängd, men man kan börja där och smaka av allt eftersom man ökar mängden.

Dags att konservera. Häll upp moset i varma burkar. Stick ner en kniv för att få bort eventuella luftbubblor i burkarna. Se till att du har 2 centimeter luftspalt från mos till lock, torka av burkens kant så att den är ren, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad. Koka i 15 minuter för halvlitersburkar (eller ännu mindre burkar) och 20 minuter för enlitersburkar. Justera tiden efter altituden där du bor.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

4 kommentarer

 1. Mona Burén säger:

  Så himla bra sida. Tack 🤩

  1. Så kul att du gillar sidan! 😊

 2. Åsa säger:

  Hej!
  Jag undrar, gör jag helt fel som kokar äppelmos och häller i (steriliserade) burkar tills det är helt fullt, skruvar på locket och vänder burken upp och ner? Kollar alltid så att jag fått vakum i burken, och vi har ätit mos gjort på detta sätt tidigare. Burkarna förvaras i jordkällaren, där det såklart är kallare på vintern än nu på hösten. Riskerar jag att moset blir dåligt med den här metoden, eller att drabbas av botulism? Tacksam för era tankar kring detta, ni verkar ha stenkoll!

  1. säger:

   Hej! Det är superbra att man ibland stannar upp och funderar över vad man gör egentligen, men du behöver absolut inte oroa dig. Äppelmos är så surt i sig att botulinumtoxin inte kan utvecklas i den miljön. Att du ställer dem i jordkällaren är bara för att slippa att moset ska mögla och att det blir dåligt på det viset.

   Vill du någon gång kunna ställa mos eller sylt i rumstemperatur istället behöver du vattenbadskonservera den. Då behöver du inte sterilisera burkarna, det görs under själva konserveringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.