Burk från Kilner med amerikansk äppelpajfyllning
Frukt Vattenbadskonservering

Amerikansk äppelpajfyllning med kanelsmak

När katastrofen kommer och man är utan el tar man såklart fram det viktigaste för sin överlevnad: en burk konserverad äppelpajfyllning.

Skämt åsido så är äppelpaj som ni alla vet väldigt gott. Själva gör vi ofta äppelpaj med smuldeg om hösten när vi tröttnat på att bada i våra äpplen. Men om man vill kunna äta äppelpaj året om, hur gör man då? En äppelpajfyllning i konservburk naturligtvis.

Det ska påpekas att detta är en amerikansk konserverad äppelpajfyllning. Ni vet den där typen av paj som man ibland ser i amerikanska tecknade filmer, med ett 3–4 cm tjockt lager av geléaktig äppelfyllning innanför ett pajskal. Men varför inte använda samma fyllning som botten till en svensk smulpaj? Vi gjorde det och det blev löjligt gott!

Lite om Clear Jel

Receptet innehåller en ingrediens som heter ”Clear Jel®” (jänkarna är noga med varumärken!). Eftersom Clear Jel (vi struntar i ® från och med nu) inte går att få tag på här i Europa kollade vi upp vad det faktiskt innehåller. Det innehåller kort och gott bara den där mystiska ingrediensen ”modifierad majsstärkelse”. Poängen med Clear Jel är att vanlig majsstärkelse bara går att hetta upp en gång för önskad konsistens, men inte två. Eftersom vi först ska konservera fyllningen och sedan göra en paj av den kommer vi alltså behöva en stärkelse som klarar två upphettningar. Det är det här som modifierad majsstärkelse klarar som inte funkar med annan stärkelse.

Finns det alternativ till Clear Jel som innehåller just modifierad majsstärkelse, och inget annat? Vi tror det. Maizena har en produkt som heter ”Snowflake” som alltså har exakt samma ingredienslista som Clear Jel. Är det då en 100-procentig ersättning till Clear Jel? Ingen aning. Kanske! Vi vågar varken säga bu eller bä. Men om du nu vill köra på Maizena Snowflake kan det vara bra att vara medveten om den lite tråkiga detaljen att den bara säljs i storköksförpackningar om 4 kilo.

Vill du skippa stärkelsen helt när du gör äppelpajfyllning går det såklart jättebra. Vätskan blir då nästan som vatten, vilket såklart är tråkigt, men det ger bättre värmegenomträngning och du bara ökar din säkerhetsmarginal ännu mer. När du sedan öppnat burken kan du röra ner lite potatismjöl eller annan stärkelse för att tjocka till fyllningen innan pajbaket. Vi gjorde så här, och det fungerade helt okej för oss.

Receptet kommer från NCHFP. Finns även på Healthy Canning.

Receptfakta

Metod: Vattenbadskonservering
Antal burkar: Räkna med en 1-litersburk eller två 500 ml-burkar per sats av receptet
Luftspalt (”headspace”): 2,5–3 cm (1″)
Inkokningstid: 25 minuter, oavsett storlek på burkarna (max 1 liter)

Ingredienser

 • 500 g äpplen (mät efter att du skalat och kärnat ur dem)
 • 4 msk Clear Jel eller eventuellt Maizena Snowflake (läs mer ovan)
 • 175 g socker
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 krm muskotnöt (frivilligt)
 • 125 ml vatten
 • 175 ml äppeljuice eller äppelmust
 • 2 msk citronjuice från flaska

Instruktioner

 1. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i cirka 1–2 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i en stor skål med vatten där du blandat i lite askorbinsyra eller citronjuice för att undvika att bitarna blir bruna.
 2. Ta en stor gryta och blanda i Clear Jel (eller eventuellt Maizena Snowflake, annars kan du skippa stärkelsen), socker, kanel, muskot (frivilligt), vatten och äppeljuice.
 3. Ta en annan gryta och koka upp fyra liter vatten. Blanda i cirka 500 gram äpplen och låt vattnet koka upp igen. Koka i 1 minut och ta sedan bort äppelbitarna. Lägg dem i en kastrull under lock så de inte kallnar.
 4. Repetera föregående steg tills du värmt upp samtliga äppelbitar.
 5. Värm upp vätskan i grytan.
 6. Om du haft Clear Jel eller Maizena Snowflake i kommer vätskan snabbt att börja tjocka till sig. När den gör det häller du i citronjuicen. Har du inte någon stärkelse i kan du hälla i den direkt.
 7. Låt det gå en minut. Rör sedan i äppelbitarna.
 8. Häll över äppelfyllningen i burkar på 500 ml eller 1 liter. Burkar på 1 liter ska räcka bra för en amerikansk äppelpaj, men vi tyckte att en burk på 500 ml räckte för en smulpaj.
 9. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1 ”).
 10. Stick ner en kniv i alla burkar och ta bort luftbubblor. Om luftspalten sjunker, justera så att den återigen är 2,5–3 cm.
 11. Torka av kanten på alla burkar, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande konserveringsbad.
 12. Koka burkarna i 25 minuter, oavsett burkstorlek. Lägg på tid enligt konstens alla regler om du bor högre upp än 305 meter över havet.
 13. Gör en paj eller två!
Dela inlägget:

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *