Hemkonserverad ajvar

Är du ute efter säkra, labbtestade konserveringsrecept? Om du kan tänka dig recept på engelska så är det bara att gå in på National Center for Home Food Preserving eller Healthy Canning så finns typ allt du vill ha där. Klart! Men såklart vill väl inte alla det. Därför kommer det här också ett gäng säkra recept som vi antingen har översatt eller gjort baserat på säkra principer.

Vi fyller med jämna mellanrum på med konserveringsrecept i den mån vi hinner på fritiden. Vill du stötta oss i det arbetet kan du bli medlem på vår Patreon (och kan då tjuvkika på kommande recept en månad i förväg). ♡

I varje recept finns det gröna taggar under rubriken som markerar om man ska använda sig av vattenbadskonservering eller tryckkonservering i receptet. Alla recept som gäller vattenbadskonservering kan du också använda dig av ångkonservering om du vill – om du har en ångkonserveringsapparat eller tryckkonserveringsapparat.

Kommentera gärna nedan om du tycker att det saknas något speciellt viktigt recept på sidan, så ska vi ha det i åtanke nästa gång det är dags att testa något nytt!

4 kommentarer

  1. Malin säger:

    Jag lagar mycket indiska curryrätter, typ från The curry guy bible. Hur ska jag tänka för att tryckkonservera dem?
    Eller känner ni till något standardrecept på god curry?

    1. säger:

      Det här är lite klurigt att svara på eftersom vi inte själva har särskilt bra koll på den typen av matkultur utöver ”allmän svenssonkunskap”. Men här kommer lite tips på hur du kan tänka i alla fall.

      Tänk på att torra kryddor går att laborera med fritt och hur du vill. Försök hitta recept som kan funka som ”bas” för det du vill göra. Begränsa dig inte heller bara till de recept vi publicerar här eftersom vi själva testar alla recept vi publicerar – det kommer alltså ta ett bra tag innan vi har en så pass stor repertoar att du aldrig behöver kolla någon annan källa. Om du inte hittar det du söker här, kolla i första hand Healthy Canning, som gör i princip samma sak som vi gör, men har ett försprång på många år och därför långt fler recept publicerade. I andra hand kan du kolla NCHFP, men deras recept har inga bilder och har lite mer avhuggna beskrivningar av hur man gör, vilket kanske gör att det är lite lurigare att bläddra igenom. Stora delar av deras recept finns dessutom redan på Healthy Canning.

      När du hittat ett bra recept, exempelvis kyckling i hot pack (vi har bara i raw pack/råpackat än så länge), kan du basera kryddningen i buljongen utifrån din receptbok. Det finns en hel del mer man kan göra än bara kryddor, men det är jättesvårt att komma på utan ett specifikt fall. Det roliga med hemkonservering är att man efter ett tag börjar fatta logiken i saker och börjar förstå vad man kan laborera med och när man kan göra det. Torra kryddor är dock en basic grej som alltid funkar i alla situationer. Men försök att hitta ett recept som redan i grunden är hyfsat likt det du vill åstadkomma så kommer du komma långt.

      Allra enklast att kopiera ett recept blir det dock om du ska göra soppa. Då kan du kolla in soppmallen som finns även här på vår sida. Den mallen gör att du kan ta (nästan) alla soppor du vill, justera lite enligt konserveringspraxis vid behov, och sen bara köra.

  2. Malin säger:

    Tack! Jag kanske fattar:-)
    Jag skulle alltså kunna använda soppmallen och sedan reda av när jag värmer upp för att äta.
    Jag förstår dock inte det där med att det ska finnas recept på alla ingredienser. I de recept jag använder brukar det (ungefär) vara kyckling/ kött, lök, vitlök, olika bönor och linser, riven ingefära, tomatkross, vatten, kokosmjölk, olja och olika torra kryddor. Jag antar att tomatkross, kokosmjölk, olja och vatten går som buljong med torra kryddorna och alla andra ingredienser är de fasta som men fyller halva burken med först?
    Tänker jag rätt då? Spännande…

    1. säger:

      Hej och ursäkta det sena svaret. Lyckades missa att du skrivit igen!

      Hur som helst, absolut kan du använda soppmallen och sedan reda soppan efter smak när du öppnat den!

      Principen med att det ska finans ett recept på ingrediensen är för att vissa saker helt enkelt inte lämpar sig. Lyckligtvis finns de flesta ingredienser man kan tänkas vilja ha på NCHFP:s hemsida (https://nchfp.uga.edu/how/can).

      Av det du listar finns det ett par saker du får skippa: koksomjölk och olja. Kokosmjölk för att det inte finns något recept på det, och olja för att olja är svårberäknat inom konservering generellt och att man därför valt att avråda från att använda olja i hemkonservering. Industrin kan ofta lösa problemen som kan uppstå, men det är för svårt i hemmet för att det ska kunna finnas generella rekommendationer för det. Oavsett kan du ju tillsätta kokosmjölk och olja när du ska äta soppan.

      Men annars tänker du helt rätt. Det går väldigt smidigt om du har en hålslev. Fiska upp de fasta ingredienserna med en sån och fyll halva burken med dem. Sen fyller du upp hela burken med soppans vätska. Lycka till!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.