Ångkonservering
Ånkonservering Teori

Ångkonservering

Det finns en alternativ metod till vattenbadskonservering som sedan 2015 anses vara likvärdig med vattenbadskonservering som metod av amerikanska myndigheter. Denna metod kallas ångkonservering, och innebär helt enkelt att man ser till att vattenångan från kokande vatten hålls kvar i en kastrull och leder värmen. Vattenångan är samma temperatur som det kokande vattnet (dvs ca 100 grader) och du får därför samma effekt som vid vattenbadskonservering. Som kanske bekant är det ju faktiskt med ånga som tryckkonservering fungerar också, men med det viktiga tillägget att det ökade trycket i apparaten ökar temperaturen till mellan 115–121 grader.

Vad finns det då för fördel med att ångkonservera istället för att vattenbadskonservera? Du spar tid, framför allt! Detta genom att slippa koka upp väldigt stora mängder vatten. Det är trots allt stor skillnad att koka upp tre till fyra liter vatten istället för tio liter. Med dagens elpriser om vintrarna är det ju lite extra trevligt att slippa, eller hur?

Kapitel i artikeln

 1. Vad du behöver
 2. Att tänka på
 3. Steg för steg-guide för ångkonserveringsapparat
 4. Steg för steg-guide för tryckkonserveringsapparat

Vad du behöver

Det du behöver (utöver de verktyg som behövs, oavsett inkokningsmetod) är egentligen bara en ångkonserveringsapparat. Det är alltså en annan typ av apparat än en kastrull eller en tryckkonserveringsapparat. Det här är det enda officiellt testade sättet att ångkonservera på. En ångkonserveringsapparat går lyckligtvis att få tag på via svenska Amazon.se, så även om själva apparaten kostar en del slipper du åtminstone tull och väldigt höga fraktpriser.

Köpa ångkonserveringsapparat

Om du vill kan du köpa en ångkonserveringsapparat via en sponsrad länk till Amazon.se här eller en annan variant här. Den första är i aluminium och kan bara ångkonservera. Den senare av de två kan både vattenbadskonservera och ångkonservera och är gjord i rostfritt stål (den klarar alltså induktion).

Såhär ser det ut innan man sätter på locket på ångkonserveringsapparaten från VKP (sponsrad länk).

Obs: en liten hemlis!

Även om det enda testade och, av amerikanska myndigheter, rekommenderade sättet att ångkonservera på är genom en ångkonserveringsapparat, är det väldigt rimligt att göra slutsatsen att du kan ångkonservera i en tryckkonserveringsapparat också. Hur gör man då, tänker du? Genom att aldrig sätta på vikten naturligtvis! Vi går igenom det noggrannare nedan. Men du ska vara medveten om att det inte blivit testat av någon auktoritet. Samtidigt ska du oavsett bara ångkonservera saker med lågt pH, så någon risk för botulism finns åtminstone inte.

Att tänka på vid ångkonservering

Ångkonservering ersätter vattenbadskonservering. Det ersätter absolut inte tryckkonservering. Den enda anledningen till varför man vill ångkonservera är för att slippa koka upp så stora mängder vatten som man annars måste göra när man vattenbadskonserverar. Det finns inga andra anledningar i övrigt, det blir varken säkrare eller osäkrare än vad det blir när du vattenbadskonserverar. Det blir samma resultat, helt enkelt. Just därför är det bara för livsmedel med lågt pH. Läs mer varför i artikeln om botulism, om du inte redan läst den.

En annan sak man måste tänka på är att rekommendationerna anger en gräns på hur länge man får ångkonservera till 45 minuter. Detta då det finns en oro att vattnet helt enkelt kan hinna koka bort om du kokar längre än så. Det är nästan aldrig ett problem bortsett från om om du ska göra krossade tomater i enlitersburkar i kombination med att du bor högre upp än 305 meter över havet. I de flesta andra fall kommer inkokningstiden vara kortare än 45 minuter.

En sista sak att tänka på är att du (precis som vid vattenbadskonservering) behöver lägga på tid på inkokningstiden om du bor högt upp, enligt den här tabellen som finns på sidan Healthy Canning. Därav kommentaren om krossade tomater i förra stycket.

Steg för steg-guide (ångkonserveringsapparat)

Innan du börjar med ångkonservering är vår rekommendation att du först lär dig helt vanlig vattenbadskonservering. Detta då det är lite av grunden till det hela. Läs åtminstone igenom den guiden innan du testar på ångkonservering. Den guiden är dessutom lite mer detaljerad för nybörjare än vad denna guide är. Ok? Då kör vi.

Såhär kan en mätare se ut på en ångkonserveringsapparat, här på en från VKP (sponsrad länk)

Instruktioner

 1. Fyll på med rätt mängd vatten i ångkonserveringsapparaten (ska stå vilken mängd i manualen).
 2. Droppa i lite ättika i vattnet så är burkarna oftast lite renare när konserveringen är klar.
 3. Ställ ner konserveringsstället i apparaten. Sätt på värmen på full effekt.
 4. Fyll burkarna med det som ska konserveras enligt receptets instruktioner.
 5. Sätt på lock på burkarna och ställ dem upprätt i apparaten på konserveringsstället.
 6. Sätt på locket på apparaten.
 7. När du ställt ner burkarna och satt på locket håller du utkik på apparatens mätare. När mätaren säger att du har tillräckligt med ånga kan du starta timern.
 8. Justera värmen på spisen till lagom effekt för att hålla stormkokningen (och ångan) igång. Finns ingen anledning att köra full effekt hela tiden om du kan hålla vattnet kokande på mindre effekt än så.
 9. Låt det koka under hela konserveringstiden som receptet anger att du ska ha. Ta absolut inte bort locket under denna tid, då du då kommer släppa ut ångan. Gör du det måste du börja om från steg 7 igen! Låt helt enkelt locket vara.
 10. Stäng av plattan när tiden har gått, och flytta om möjligt apparaten åt sidan.
 11. Låt burkarna stå i apparaten och låt locket ligga på i 5 minuter.
 12. När 5 minuter har gått kan du ta av locket. Vrid locket bort från dig och var försiktig så det inte droppar kokhett vatten på dig.
 13. Ta din griptång och plocka ur burkarna.
 14. Låt burkarna stå i 12 till 24 timmar. Pilla inte på dem under tiden mer än nödvändigt. Torka av och tvätta rent dem får du göra sen.
 15. När burkarna stått minst 12 timmar tar du av klämmor (weck), byglar (surte), skruvringar (mason jars) eller spänner upp låset (patentlocksburkar).
 16. Kontrollera alla burkarna att locken fått vakuum. Ställ eventuella burkar som inte fått vakuum i kylskåpet. Diska med fördel av resterande burkar så de är rena och fina i skafferiet. Märk med datum.
 17. Klart!

Steg för steg-guide (ångkonservering i tryckkonserveringsapparat)

Innan vi börjar måste vi påpeka två viktiga saker:

Testa på vattenbadskonservering och tryckkonservering först

Det första är att du först bör åtminstone ha koll på hur vattenbadskonservering går till enligt vår guide som du hittar här. Helst bör du ha testat att faktiskt vattenbadskonservera också (du vet väl att du kan göra det i en tryckkonserveringsapparat också va?) samt även testat att tryckkonservera i din apparat någon gång redan för att ha lite koll på alla delar och hur den fungerar i normalfall.

Det här är inte en officiellt rekommenderad metod

Den andra viktiga saken vi vill påpeka är att ångkonservering i en tryckkonserveringsapparat inte är en metod som är rekommenderad av USDA! Det betyder inte att de kommit fram till att det inte fungerar, utan egentligen bara att det aldrig testats i vetenskaplig miljö. Det finns helt enkelt inga bevis för att det blir rätt, även om det i teorin borde bli det. Vi vill här berätta hur man kan göra för att ångkonservera med tryckkonserveringsapparat, men det är upp till dig att avgöra om det känns som något du vill testa eller inte. Om du känner dig sugen att prova men blir lite orolig, kom ihåg att du alltid åtminstone kan utesluta botulism i ekvationen, eftersom du ändå aldrig kommer ångkonservera något som har för högt pH-värde oavsett. För det kommer du inte, eller hur?

Men vad betyder det att ångkonservera i tryckkonserveringsapparat, och varför är det antagligen en ganska smart idé? Här kommer en liten förklaring:

När man tryckkonserverar måste man lufta ur apparaten innan man lägger på vikten för att skapa trycket. Det innebär att man väntar tills det börjar kraftigt pysa ut ånga ur den lilla ”skorstenen” som vikten sedan ska läggas på. Som en säkerhetsmarginal låter man det pysa i tio minuter innan man lägger på vikten. Det som händer då är att luften i apparaten pyser ut och ersätts med vattenånga.

Tryckkonserveringsapparat från Presto
När man ångkonserverar i en tryckkonserveringsapparat ska man inte sätta på vikten (till höger på locket i bild).

Så varför då inte bara skippa vikten? Ångan finns ju där, och det syns tydligt! Så här går det till!

Instruktioner

 1. Fyll på den mängd vatten som din tryckkonserveringsapparat ska ha. En Presto 23 Qt ska ha tre liter. Ta sedan en liter till! Totalt alltså fyra liter, i fallet Presto. Den extra litern är eftersom det kommer pysa ånga under hela inkokningstiden.
 2. Droppa i lite ättika i vattnet så är burkarna oftast lite renare när konserveringen är klar.
 3. Sätt på värmen på full effekt.
 4. Fyll burkarna med det som ska konserveras enligt receptets instruktioner.
 5. Sätt på lock på burkarna och ställ dem upprätt i apparaten på konserveringsstället.
 6. Sätt på locket på apparaten. Lås locket!
 7. Vänta tills det börjar pysa i ventileringshålet (”skorstenen”):
  • I fallet Presto finns en låsplugg. När den lyfts upp finns det så pass mycket ånga i apparaten att du kan starta timern för konserveringstiden.
  • I fall med apparater som inte har en låsplugg (All American exempelvis) får du helt enkelt vänta tills det pyser väldigt kraftigt ur ventileringshålet. När det gör det kan du starta timern för konserveringstiden.
 8. Sätt inte på vikten! Du vill inte tryckkonservera nu utan bara ångkonservera. Låt alltså ångan pysa ut under hela konserveringstiden.
 9. Justera värmen på spisen till lagom effekt för att hålla stormkokningen (och ångan) igång. Finns ingen anledning att köra full effekt hela tiden om du kan hålla vattnet kokande på mindre effekt än så.
 10. Låt det koka under hela konserveringstiden som receptet anger att du ska ha. Ta absolut inte bort locket under denna tid, då du då kommer släppa ut ångan. Gör du det måste du börja om från steg 7 igen! Låt helt enkelt locket vara. På en Presto kommer låspluggen oavsett göra det omöjligt att öppna.
 11. Stäng av plattan när tiden har gått, och flytta om möjligt apparaten åt sidan. Låspluggen på en Presto brukar falla ner ganska snabbt.
 12. Låt burkarna stå i apparaten och låt locket sitta på i 5 minuter till.
 13. När 5 minuter har gått kan du ta av locket. Vrid locket bort från dig och var försiktig så det inte droppar kokhett vatten på dig.
 14. Ta din griptång och plocka ur burkarna.
 15. Låt burkarna stå i 12 till 24 timmar. Pilla inte på dem under tiden mer än nödvändigt. Torka av och tvätta rent dem får du göra sen.
 16. När burkarna stått minst 12 timmar tar du av klämmor (weck), byglar (surte), skruvringar (mason jars) eller spänner upp låset (patentlocksburkar).
 17. Kontrollera alla burkarna att locken fått vakuum. Ställ eventuella burkar som inte fått vakuum i kylskåpet. Diska med fördel av resterande burkar så de är rena och fina i skafferiet. Märk med datum.
 18. Klart!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.