Konserveringsburkar från Surte
Burkar Kommentarer Utrustning

Konserveringsburkar från Surte

På den gamla goda tiden konserverade de svenska husmödrarna i princip alltid i burkar från Surte. De börjar bli mer och mer svåra att hitta, men ibland kommer man till en loppis eller second hand där de säljs väldigt billigt och i stort antal. Många kanske också har haft möjlighet att ärva ett stort antal från en gammal släkting.

Surte glasbruk var en svensk tillverkare av glasprodukter med en fabrik i orten Surte strax norr om Göteborg. De tillverkade bland annat de väldigt omtyckta konserveringsburkarna. Surte började tillverka glas redan på 1800-talet och höll på fram till 1978 då verksamheten lades ner.

Nu ska inte den här artikeln handla om fabrikens historia. Nej, vi ska prata om hur konserveringsburkarna kan användas idag. Vill du läsa mer om Surtes historia finns såklart en bra Wikipediaartikel.

Burkanatomi

Surtes konserveringsglas liknar i mångt och mycket Wecks burkar. Systemet består av en glasburk, en gummipackning, ett glaslock och en metallbygel som håller locket på plats under inkokningen. Metallbygeln är alltså bara en enda större del, istället för de två små klämmor som Weck använder.

Två modeller med två sorters packningar

Vad vi kunnat forska oss fram till fanns det två olika varianter av burkarna som båda fanns i olika storlekar. Det som skiljde dem åt var öppningen och locket, vilket gjorde att de krävde olika packningar (även kallat ringar). Surte skiljde på dem med färg: en röd packning för den ena burktypen och en grön packning för den andra.

Packningar är färskvara, och det är svårt att hitta originalpackningar som fortfarande är i bra skick. Då kommer vi genast till frågan: kan man köpa packningar som passar till burkar från Surte nu för tiden? Svaret är ja! Men tyvärr är det också lite komplicerat, just för att det finns två typer av burkar.

Cylinderformad burk

Den ena burken är lite cylinderformad. Den burken är absolut enklast att hitta packningar till då den utan problem kan använda Wecks packningar i RR100-storlek. Packningen sitter lite löst men fungerar ändå bra.

Klotformad burk

Den andra burken är lite mer åt det klotformade hållet. Denna burk är det desto svårare att hitta passande packningar till. Vi har läst om de som testat packningar till patentlåsburkar som Ikea Korken, Bormioli Rocco Fido och Le Parfait Super med bra resultat. Vi har också läst om de som testat samma packningar med väldigt dåligt resultat. När vi själva har testat med dessa packningar har vi inte kunnat få på bygeln då packningen helt enkelt var för tjock.

Kuntze säljer packningar som enligt uppgift ska passa, men de tillverkas antagligen i mindre skala och kostar därefter.

Det är helt enkelt svårt för oss att rekommendera packningar till den här typen av Surteburk. Har du tips? Skriv i kommentarerna!

Bygeln

När vi hittade ett ställe som sålde burkar fanns det massor med byglar också. Oavsett behöver man inte mer än en handfull av dem då man bara behöver dem under själva inkokningen. Men det ska tydligen vara betydligt vanligare att hitta burkar än att hitta byglar.

Så hur gör man om man inte kan få tag på byglar? Söker man efter ”universalbygel” hittar man en bygel som enligt uppgift ska fungera även på Surte. Vill man stödja oss hittar man såna till exempel via den här sponsrade länken till amazon.se. Universalbygeln ska enligt uppgift tyvärr bara passa den klotformade burken. Är du lite finurlig kan det kanske gå att bygga ihop en egen bygel som passar. Läs längre ner här bland kommentarerna till den här artikeln så finns det lite tips.

Att konservera med Surte

Vattenbadskonservering går mycket bra med Surteburkar så länge du har fräscha packningar. Frågan är snarare hur det går att tryckkonservera med dem. Vi har själva inte provat än (kommentera om du har!), men gissningsvis kan det nog vara ett varierande resultat från burk till burk. Tryckkonserveringen ställer en del krav på glaset, och om glaset är gammalt och slitet kan det finnas små mikroskopiska sprickor som kan explodera när det sätts under tryck.

Samtidigt har vi nu fått en kommentar här nedan från Lisa Engren som haft bra resultat när hon tryckkonserverat med Surte.

Så, borde du investera i gamla burkar från Surte om ditt mål är att tryckkonservera? Vi vågar nog inte rekommendera det än, om inte fler träder fram och berättar om bra resultat. Får du tag på burkar riktigt billigt kan det kanske vara värt ett försök, men kom ihåg att även mat kostar pengar, och en förstörd burk i konserveringsapparaten innebär också förstörd mat.

Ska du däremot bara vattenbadskonservera? Då kan vi absolut rekommendera burkarna.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

8 kommentarer

 1. säger:

  Jag genomför just nu ett experiment med olika typer av packningar till de nyare surteburkarna med randigt lock, de mer klotformade. Det fungerar bra med Clas Ohlsson 108/116-mm-ringar även om det är lite trixigt att få på byglarna. Det fungerar även bra med gummipackningar till Ball widemouth så länge man vänder de små räfflorna utåt. Bäst går det ändå mer wecks 80-mm-ringar, eftersom de är billiga, lätta att få tag i och fungerar bra ihop med bygeln. Man får dock vara mycket noggrann när man lägger på locket så att det blir rakt, eftersom dessa ringar är något mindre än de ursprungliga, gröna. Har hört att det finns återförsäljare som säljer ringar i mått för Weck, men i grönt gummi, om man vill ha den ursprungliga looken!

  1. säger:

   Fantastiskt, tack för att du delar med dig! Vi kanske uppdaterar artikeln så småningom med mer info!

 2. Lisa Engen säger:

  Jag har ett rätt stort lager av gamla konserveringsglas, och jag använder dem för tryckkonservering. Det går bra. De gånger som glas har gått sönder har varit när jag inte har varit noga med uppvärmning/avsvalning av glasen. Packningar till glasen har jag köpt hos Kuntze. De är i silikongummi, så de åldras inte på samma sätt som de gamla packningarna. Jag använder också Wecks packningar.

  1. säger:

   Toppen att du delar med dig av dina erfarenheter! Kul att du haft bra resultat med tryckkonservering av burkarna.

 3. Lisa Engen säger:

  Det stora problemet med gamla konserveringsglas är byglarna. Jag samlar på mig så snart jag hittar på t ex loppisar. Universalbygeln du länkar till fungerar ibland, men långt ifrån alltid. Jag har tillverkat en egen universalbygel, som fungerar, av de klämmor till trådbackssystem som Biltema tidigare sålde. Två av dem hålls ihop av en ståltråd i lagom längd.

  1. säger:

   Jo, det verkar lite så. När vi köpte våra burkar fanns det i princip hur många byglar som helst, men vi hade väl tur kanske. Smart att konstruera egna byglar då. Tack för tipsen!

   Vill du dela med dig av bilder på dina byglar går det att ladda upp bilder på vårt forum. 🙂

 4. Christa Lindskog säger:

  Jag har ett gäng gamla Surteburkar i fint skick, 7 st mellanstora och 2 stora, alla intakta med byglar och gummiring. Jag vill gärna sälja dessa snarast då jag tyvärr ej har plats, bor i Stockholm. Meddela gärna om intresse finns. Mvh Christa Lindskog

  1. säger:

   Tips är att skriva på forumet i köp och sälj-sektionen! Går även att skriva på olika facebookgrupper såsom Konservklubben och Hermetisering av mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.