Vattenbadskonservering
Vattenbadskonservering

Hur vattenbadskonserverar man? – steg för steg-guide

OBS: Om du redan vet hur man vattenbadskonserverar kanske du är intresserad av att läsa om ångkonservering, som ger samma resultat men är lite smidigare. Läs i så fall artikeln om ångkonservering här! Har du inte vattenbadskonserverat förr rekommenderar vi att du testar vanlig vattenbadskonservering först.

Så du vill göra en helkonserv? Du vill testa på hermetisk inkokning? Kul! Men hur gör man då egentligen när man vattenbadskonserverar? I den här steg för steg-guiden går vi igenom hur det går till och vad du bör tänka på.

Om du ska konservera frukt och bär (till exempel sylt eller saft), inläggningar (typ inlagd gurka eller picklad rödlök) eller till och med tomatsåser (typ salsa) så kommer du generellt att ha ett lågt pH-värde på livsmedlet. Detta gör att du inte behöver tryckkonservera din konservburk eftersom du inte riskerar botulism i dessa fall. Läs mer om botulism här. Om du däremot ska konservera grönsaker (som inte är inlagda), svamp, kött eller fisk så måste du istället tryckkonservera.

Hur vet du att du har tillräckligt lågt pH då? Du följer ett recept som är testat! Hur kul det än är att freestyla så kan det innebära livsfara i dessa fall. Följ ett recept från en seriös källa (exempelvis Healthy Canning, vars recept alltid kommer från källor som Ball, Bernardin, NCHFP och USDA) som är framtaget för vattenbadskonservering så kommer du att veta att du får en säker burk som är inom rätt pH-värde. Med marginal, dessutom. Exempelvis receptet på grön tomatsalsa får efter Healthy Cannings pH-mätning ett pH-värde på 3,9, vilket såklart är långt under gränsen på 4,6. Då har alltså stor marginal för att råka göra fel utan att du märkt det.

Prylarna du behöver kan du läsa om här (verktyg) och här (kastrull/apparat). Burkarna du behöver kan du läsa om här.

Recept kan du hitta här eller, som sagt, på healthycanning.com om du kan tänka dig recept på engelska.

Redo? Då kör vi.

1. Läs igenom receptet

Försäkra dig om att receptet är gjort för vattenbadskonservering. Notera hur lång inkokningstid (”processing time”) receptet kräver och hur stort luftgap (så kallat ”headspace”) det ska vara mellan innehållet och locket i burken för just detta recept i fråga. Notera också hur högt ovan havsnivån du bor, eftersom du behöver justera inkokningstiden om du är en av de relativt få i Sverige som bor över 305 meter över havsnivån.

2. Koka upp det du ska konservera

Följ receptet kort och gott. När du kommer till steget där du ska ställa ner burkarna kan du fortsätta följa den här guiden.

TIPS! Under tiden du gör receptet kan du passa på att ta din kastrull eller konserveringsapparat, fylla med vatten och låta vattnet koka upp, för att spara lite tid senare. Det tar ju ändå lite tid att koka upp typ 10 liter vatten, åtminstone för mig som inte har induktionshäll.

3. Ställ ner burkarna i ditt vattenbad

Låt vattnet i konserveringsapparaten vara ungefär samma temperatur som innehållet i burkarna. Generellt alltså runt 80 grader. Se till att vattnet täcker burkarna HELT med ett par centimeter vatten över locken. Vrid sedan värmen till högsta och vänta tills det börjar stormkoka med stora bubblor.

4. Ställ din timer

När det har börjat stormkoka i kastrullen eller konserveringsapparaten så ställer du en timer på den inkokningstid som är angiven i receptet. Återigen, justera tiden om du bor över 305 meter över havet.

5. Kokat och klart!

När tiden gått stänger du av värmen och flyttar (om möjligt) kastrullen eller konserveringsapparaten åt sidan. Ta av locket och låt den stå och ånga ur i runt fem minuter.

6. Ta ur burkarna

När det har ångat ur i några minuter tar du och plockar upp burkarna igen med din griptång. Ställ dem gärna på en kökshandduk någonstans och se till att det inte är ett öppen fönster precis där burkarna står. Gör inget mer med burkarna nu.

7. Låt burkarna svalna långsamt

Burkarna behöver 12–24 timmar på sig att svalna och ”sätta sig”. Låt det ta den tiden innan du släpper på metallklämmor, släpper på bygeln, skruvar upp det yttre locket eller liknande.

8. Allt är klart!

När det har gått 12 timmar eller mer kan du ta bort klämmorna om du har Weckburkar, släppa på bygeln om du har patentlås (läs ifall du verkligen vill använda såna här), skruva upp och ta bort det yttre locket om du har mason jar-burkar, eller ta bort ”bågen” om du har gamla hederliga Surteburkar.

Nu kan du ställa burkarna i ett skafferi! Låt dem gärna stå mörkt och inte över normal rumstemperatur så kommer de hålla nästan hur länge som helst. Efter något år eller tre kan smak och näringsinnehåll börja försämras lite, men annars ska det vara ofarligt att äta så länge vakuumet är intakt.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Marianne Fröding säger:

    Hej!
    Tack för den fina presenten!

    1. säger:

      Varsågod, hoppas de kommer till användning! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.