Kastrull
Utrustning Vattenbadskonservering

Vattenbadskonservera i kastrull eller apparat?

Vad ska man egentligen vattenbadskonservera i – en kastrull eller en apparat?

Om du ska vattenbadskonservera är det inte så himla noga vad du gör det i, bara du gör rätt. Det finns alltså enklare och svårare sätt att göra det på, beroende på vad du vill lägga för pengar på det. Kom bara ihåg att du inte kan vattenbadskonservera vad som helst på grund av risken för botulism.

Budget – Kastrull med kökshandduk i

Har du någon jättestor och hög kastrull hemma? Jättebra. Du kan nämligen konservera i den då. Det du behöver är något att lägga i botten. Har du ett runt galler eller rack eller liknande som passar precis i kastrullen – kanon. Men antagligen har du inte det. Då funkar det faktiskt att lägga en vanlig kökshandduk i botten. Det kan bli lite rörigt när handduken fladdrar omkring, men det funkar.

Varför måste det vara något i botten då? Jo, vattnet som kokar blir såklart bara 100 grader, men metallen blir desto varmare. Glaset i burken kan också bli varmare, när det står direkt mot botten. Så varmt att burken går sönder eller att innehållet bränns. Det är dock inte det största problemet. Det är att burkarna ofta hoppar omkring om de står direkt på botten. Och glas som hoppar omkring på metall kan nog de flesta lista ut vad som kan hända med. Krasch!

Vi började konservera så här och det är ett bra sätt att bara testa på utan att behöva investera i en massa prylar direkt.

Amerikanska konserveringskastruller och tillbehör

Vill man göra precis som amerikanarna kan man såklart köpa den klassiska Granite Ware-kastrullen. Det är egentligen bara en stor emaljerad kastrull och inget annat. Men den brukar ofta säljas med ganska trevliga tillbehör som kan göra livet lättare, som till exempel tratt, burktång, konserveringsställ (istället för den där kökshandduken i botten alltså) med mera.

Vill du gärna ha just en sån finns den på svenska Amazon. Här kommer lite sponsrade länkar du i så fall kan använda för att samtidigt sponsra den här bloggen:

Budget men svårhittat – Gammal klassisk svensk konserveringsapparat

De gamla svenska konserveringsapparaterna fungerar utmärkt även idag och är riktigt fiffiga. Men vi har fortfarande aldrig hittat någon i en second hand-butik, så det är nog ingen överdrift att påstå att de är riktigt svåra att hitta. Om du gör det mot förmodan så KÖP! Det kommer antagligen inte vara dyrt heller.

De-Luxe – Elektrisk konserveringsapparat

Elektriska konserveringsapparater från exempelvis Weck eller annat är ganska dyra men inte importerad-tryckkonserveringsapparat-dyra. De är riktigt praktiska dock. De ser ut lite som en stor kaffetermos, ofta med tappkran i botten. Du stoppar i kontakten, ställer in hur varmt det ska vara (minst 100 grader om du konserverar, kom dock ihåg att själva vattnet aldrig blir varmare än 100 grader i en apparat som denna, även om du ibland kan ställa in dem på varmare än 100) och ställer ner dina burkar. Ofta finns det till och med en timer som börjar räkna ner så snart temperaturen nått 100 grader och sedan stänger av värmen när tiden gått. Klart och betalt! Helt suveränt. Vi har ingen själva men ibland drömmer vi om en.

Konserveringsapparat för vattenbadskonservering från Weck med tappkran (30 liter)

Kom ihåg att de aldrig ersätter en tryckkonserveringsapparat.

Som en bonus kan man ofta använda dessa apparater till att varmhålla dryck i en viss temperatur också, och där kommer speciellt de med tappkran till nytta. Till julens glöggkalas kanske?! Lär dessutom funka att pastörisera äppelmust med.

Klarstein har några elektriska konserveringsapparater, sen tillverkar även Weck några olika modeller. Skulle du vara intresserad av att köpa en apparat från Weck kommer här två samarbetslänkar till Amazon.se som du kan använda om du samtidigt vill stötta den här sidan:

Två flugor i en smäll – Vattenbadskonservera i en tryckkonserveringsapparat

Vi har en Presto i storleken 23 Qt. Det är en tryckkonserveringsapparat med gummipackning, manometer och hela faderullan. Men om man inte stänger locket på den så är den egentligen inget annat än en väldigt stor kastrull med ett medföljande rack i botten. Perfekt för att vattenbadskonservera i alltså. Så här gör vi numera och är helnöjda. Principen blir samma med en tryckkonserveringsapparat av märkena All American och Mirro också. Här kan du läsa mer om olika tryckkonserveringsapparater.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.