Gröna tomater i saltsyrlig lag
Inläggningar Tomater Vattenbadskonservering

Gröna tomater i saltsyrlig lag

Det här är ett recept som inte passar vem som helst. Det går att jämföra med saltgurka, då det inte finns något tillsatt socker i den här ättikslagen. Resultatet blir lite beska gröna tomater i en syrlig lag som kompletterar en måltid riktigt bra. En riktig delikatess för den med lite vuxnare smaklökar.

Receptet är råpackat och alltså väldigt smidigt att göra. Perfekt om du redan har gjort en massa andra tomater men snabbt vill göra något av de gröna som blev över.

Lagen är väldigt svag (bara 1,65 %!), så antagligen har man räknat med att gröna tomater i sig själva redan har väldigt lågt pH-värde. Så fuska inte med att använda mogna tomater då det kan riskera ett för högt pH-värde. Mogna tomater har nämligen högre pH-värde än gröna, och eftersom receptet även innehåller selleri och vitlök (som båda har höga pH-värden) bör man inte experimentera med att tillsätta mogna tomater. Med det sagt kan det påpekas att Healthy Canning testat pH-värdet på en burk. Det var då en stor marginal (pH 3,75) till gränsen på pH 4.6. Så råkar det hamna en liten halvmogen tomat i en burk är det nog inget att ligga vaken om natten för.

Är resultatet på tok för surt och beskt för dig? Då kan du till nästan gång utan problem tillsätta socker efter tycke och smak. Socker kommer inte påverka pH-värdet, men du får såklart en helt annan smakupplevelse än vad som är tänkt.

Receptfakta

Ingredienser

  • 2 kg gröna tomater (gärna små)
  • 6 st stjälkar selleri
  • 6 st gröna paprikor
  • Salt (1 msk per burk)
  • Vitlköksklyftor (en till två per burk)
  • Dillkronor eller dillfrön (om dillkronor, en till två per burk)
  • 2 liter vatten
  • 1 liter äppelcidervinäger (5 %)

Instruktioner

  1. Skölj de gröna tomaterna och ta bort stjälkar och blad.
  2. Skölj selleristjälkarna och skär upp dem i 5 cm långa bitar.
  3. Skölj de gröna paprikorna. Skär upp i ca 8 st bitar vardera.
  4. Fördela följande i rena burkar (500 ml, dubblera om du använder 1 liter):
    • 2 till 3 bitar selleri.
    • Några bitar grön paprika (fördela jämnt mellan burkarna).
    • 1 msk salt (gärna tillsatsfritt för att undvika att lagen blir grumlig).
    • FRIVILLIGT: ½ krm kalciumklorid (”Pickle Crisp”).
    • 1 st vitlöksklyfta.
    • 1 st dillkrona, ALTERNATIVT 1 tsk dillfrön.
  5. Fördela de gröna tomaterna i burkarna. Lämna luftspalt på 1,25–2 cm.
  6. Blanda äppelcidervinäger (5 %) och vatten i en gryta. Koka upp.
    • Observera att du självklart kan använda ättika (12 %) också, men du behöver då späda mer för att få motsvarande koncentration. I det här fallet har vi faktiskt tyckt äppelcidervinäger blir riktigt bra.
  7. Häll i lagen i burkarna. Lämna luftspalt på 1,25–2 cm.
  8. Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den vid behov.
  9. Torka av kanten på burkarna, gärna med ren ättika, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
  10. Koka burkarna i 15 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

4 kommentarer

  1. Stina Mellberg säger:

    Hej!
    Tack för att ni ger oss så mycket information och recept!! Är såååå tacksam 🙏🏻
    Undrar nu om det här senaste receptet ”Gröna tomater …” som du gjort som är i vattenbad – kan vi rakt av med samma recept göra det som tryckkonserveringen ?

    Frågar Stina i Finland

    1. säger:

      Hej!

      Ja, det kan du väl göra, men jag ser inte riktigt vitsen med det egentligen. Det blir inte säkrare på något sätt (det är tillräckligt surt för att vara säkert ändå) och risken kan vara att tomaterna blir onödigt sönderkokta på grund av den mycket högre temperaturen. Handlar det om att du vill konservera flera saker samtidigt, eller varför vill du tryckkonservera dem?

  2. Hanna säger:

    Kan man göra det i mindre mängd? Ty en eller två 500ml burkar?

    1. säger:

      En eller två stycken blir nog väldigt svårt att mäta ut korrekt. Men rent tekniskt sett kan du såklart göra det.

      Det finns, till skillnad från för tryckkonservering, förresten ingen ”minimimängd” på antal burkar när man vattenbadskonserverar, så det är helt ok att konservera en enda burk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.