Tryckkonserveringsapparat från Presto
Tryckkonservering Utrustning

Tryckkonserveringsapparater

OBS: I det här inlägget har vi sponsrade länkar till Amazon.com och Ebay.com och sedan nyligen även Amazon.se då de börjat sälja Presto. Dessa länkar blir då och då utdaterade då annonser antingen blir ändrade eller rentav borttagna. Vi försöker hålla inlägget uppdaterat så gott det går med länkar till annonser som har frakt till Sverige där importavgifterna betalas direkt. Vi försöker hitta alternativ där frakt och tull ingår i priset, men ibland finns bara annonser där importavgifterna inte betalas direkt. Det går jättebra att beställa ändå, men räkna då med att få en faktura från Postnord med moms och tull senare när paketet kommit till Sverige.

Senaste uppdateringen av annonser var 2024-01-10

OBS 2: Under några år nu har All American varit otroligt dyra att importera, men just nu är de billigare än de varit på ganska länge. Tidigare har det krävts omkring 8000 kr för att få hit en 21,5 Qt, men som det ser ut nu (2024-01-10) verkar man faktiskt kunna få hit en för drygt 5000 kr. Det är ju ändå en ganska stor skillnad, så vi tänkte att det kanske kan vara värt att passa på just nu.

Det har varit komplicerat, det här med tryckkonserveringsapparater. Fram tills i slutet av mars 2024 har det inte funnits en enda apparat som är tänkt för tryckkonservering i hemmet som sålts i EU. Det enda sättet att kunna få tag på en har varit att privatimportera en amerikansk Pressure canner. Numera finns dock i alla fall ett alternativ till import, och det är Gjordnäras kastrull för tryckkonservering. Det är det billigaste alternativet just nu för oss i Europa. Beroende på vilka krav du har behöver det dock inte nödvändigtvis vara det bästa valet för dig bara för det. För vissa kan det alltså fortfarande vara aktuellt att importera en amerikansk apparat. Tro inte att du mirakulöst nog lyckas hitta en på typ Tradera – det är extremt osannolikt att du gör det. Amazon.com eller Ebay.com är det som gäller om du vill ha en amerikansk apparat, och Ebay brukar ibland vara aningen billigare.

Om du vill tryckkonservera är en sån här apparat det som krävs. Även om investeringen kan kännas dyr kommer den i kombination med en investering av burkar kunna ersätta flera frysboxar och tillhörande elräkningar.

Här kommer en överblick av apparaterna från Gjordnära, Mirro, Presto och All American. Vi har inkluderat så kallade ”affiliate”-länkar till Amazon och Ebay för de amerikanska apparaterna. Det innebär att vi får en liten summa från dem om du beställer en apparat genom den länken. Vill du stödja den här sidan är det ett sätt du kan göra det på. Gjordnäras apparat kan du hitta på deras hemsida.

Gjordnäras – Behöver inte privatimporteras

Den senaste hajpen inom den svenska tryckkonserveringskulturen är såklart att Gjordnära släppt en egen tryckkonserveringsapparat. Den har alla funktioner som krävs för att vara kompatibel med USDA:s recept och är alltså ett fullvärdigt alternativ till att importera. Det blev en helt egen artikel tillägnad apparaten. Kort och gott är apparaten bra åt många, särskilt de som ska börja konservera för första gången. Men är den för dig? Läs artikeln här!

Mirro – enkel men billig

Lillebror i pressure canning-gänget är nog Mirro som troligen är det minst vanliga märket inom tryckkonserveringsapparater. Mirro har ingen manometer utan förlitar sig helt på den medföljande vikten på 5, 10 och 15 psi. Det gör inte särskilt mycket då man här i Sverige i princip är begränsad till just den gungande vikten istället för att titta på manometern. Samtidigt är det praktiskt att kunna se på ett ungefär när du närmar dig rätt tryck för att kunna ställa in din spis på rätt värme vid rätt tillfälle.

Likt Presto har Mirro en gummipackning i locket som behöver bytas ut med jämna mellanrum. Inte särskilt ofta ärligt talat, men det kan vara bra att vara medveten om. Kom ihåg att även den kommer behöva beställas från USA.

Länkar till Mirros tryckkonserveringsapparater

Priset på en 22 Qt verkar ligga på dryga tusenlappen exklusive frakt, tull och moms. Mirro är nog alltså billigast av de tre. Den verkar också vara ovanligast att hitta på Ebay. Men på Amazon finns den åtminstone.

Köp en Mirro 22Qt på Amazon.com här eller en 16Qt här (sponsrade länkar) – I skrivande stund betalas inte tull/moms genom amazon och tillkommer alltså först när den kommer till Sverige.

Tryckkonserveringsapparat från Mirro

Presto – bra för de flesta

Likt Mirro har Presto en gummipackning i locket som med jämna (längre) mellanrum behöver bytas ut. De har dock en manometer, vilket inte Mirro har. Det möjliggör i teorin att du kan köra både genom att titta på manometern eller genom att lyssna på den gungande vikten. Att köra med vikten i Sverige, där de flesta bor under 300 m.ö.h, kräver dock att man kompletterar med en ”three piece pressure regulator” – en vikt som går att ställa in på 5, 10 eller 15 psi. Denna följer tyvärr inte med och innebär alltså en liten extra summa vid inköp. Manometern behöver kalibreras regelbundet, vilket är väldigt komplicerat att få till i Sverige. Därför är vikten i princip ett måste här. Den behöver aldrig ”kalibreras” på något sätt, så den är verkligen mycket smidigare att använda ändå.

Priset på en 23 Qt ligger just nu på mellan 1 500–1 700 kronor, beroende på om du vill ha induktionskompatibilitet eller inte. Frakt och importavgifter tillkommer på det, vilket kommer i princip dubblera priset. Och just det… Du måste ha vikten också. 350 kronor kostar den ungefär, importerad och klar.

Länkar till Prestos tryckkonserveringsapparater

Här kommer sponsrade länkar till Prestoapparater (och eventuella tillbehör) på Amazon.com, Amazon.se eller Ebay. Observera att alla kommer importeras från USA, även de från Amazon.se:

Tryckkonserveringsapparat från Presto

All American – för den som vill ha det bästa

All American är verkligen en pansarvagn till konserveringsapparat. Crème de la crème och allt vad det heter. Tillverkad i USA och ser ut som något man använder i ett forskningsprojekt. Denna tryckkonserveringsapparat är byggd i tjock aluminium och har ingen (och behöver ingen) gummipackning i locket, vilket såklart ger en hög kvalitetskänsla och innebär få delar som behöver bytas ut med tiden. Men sen kommer vi till priset. Ska du ha en modell som går att stapla två lager burkar i kommer du behöva hosta upp flera tusen kronor, och då har vi inte ens räknat med frakt, tull och moms som också kommer ligga på en saftig summa. Men visst, du får med en vikt för 5, 10 och 15 psi på köpet. Räkna med minst 6500 kr i skrivande stund.

Så, ja, har du mycket pengar du vill göra av med – kör hårt! Du får det bästa av det bästa.

Gör inte misstaget att du går in och tittar på All Americans ”sterilizers” eller autoklaver, för det är inte samma sak! Dessa är framtagna för sterilisering av verktyg och liknande på exempelvis sjukhus och jobbar med ett högre tryck än en tryckkonserveringsapparat. Recepten kommer alltså inte stämma.

Länkar till All Americans tryckkonserveringsapparater

Här kommer sponsrade länkar till All Americanapparater (och eventuella tillbehör) på Amazon.com och Ebay.com. Notera att 15 Qt är en liten smidig storlek, 20-25 Qt är en ”normal” storlek medan 30-41 är galet stor storlek.

Tryckkonserveringsapparat från All American

Tryckkokare ≠ Tryckkonserveringsapparat

Det finns en del som använder tryckkokare för att konservera. Det finns några problem som gör att det egentligen är väldigt olämpligt. 99,99 procent av alla som tryckkonserverar kommer att göra det enligt koktider som är framtagna av USDA eller andra seriösa amerikanska källor. Dessa inkokningstider utgår från att du har en tryckkonserveringsapparat som uppfyller följande:

1. Att din apparat rymmer minst 4 stycken burkar på 1 liter. Detta innebär att den behöver vara ungefär 10 liter eller större.

Anledningen till storlekskravet är att koktiderna inte bara är uträknade med hänsyn till själva inkokningstiden som du sätter alarm på, utan även tiden det tar för apparaten att värmas upp och efter koktiden svalna igen. En liten apparat kommer värmas upp och svalna för snabbt och kommer därför inte kunna ge en garanterat säker konserv.

2. Att din apparat går att ventilera innan du börjar bygga upp trycket.

Detta är väldigt viktigt. Luft leder som bekant värme dåligt och du måste alltså tömma din apparat på luft i tio minuter innan du lägger på trycket. Apparaten kommer då vara fylld med vattenånga istället för luft. Har du inte ventilerat apparaten kommer inte temperaturen vara tillräckligt hög och du kommer inte kunna få en garanterat säker konserv.

3. Att din apparat kommer upp i 10 PSI i tryck, eller till och med 15 PSI om du bor över 305 m.ö.h.

Det är ett krav för att du ska kunna nå minst 115 grader i din apparat, och 115‒121 grader är det temperaturintervall som samtliga amerikanska testade recept är framtagna för. Har du för lågt tryck kommer du inte få en garanterat säker konserv.

4. Att din apparat håller trycket konstant och inte svajar.

Om trycket svänger upp och ner kommer också temperaturen att göra det. Att tryckkokare svajar i tryck är inte ovanligt och det är inget som stör under matlagning. Men om temperaturen svänger upp och ner när du konserverar kommer du inte kunna garantera en säker konserv.

Om du hittar en tryckkokare som du till 110 procent vet uppfyller alla fyra ovanstående krav: Grattis! Du kan konservera med den. Men det är tveksamt att du faktiskt kommer hitta en sån, bortsett från de fyra tidigare nämnda varumärkena.

Elektriska tryckkonserveringsapparater

Det har dykt upp två helt elektriska och digitala tryckkonserveringsapparater på den amerikanska marknaden på sistone, varav den ena är från Presto. De verkar otroligt smidiga och man kan i stort sett bara trycka på en knapp och sen typ gå och knoppa. Allt sköter sig självt. Men ja, det är ju det där med elstandarder och sånt; amerikanarna kör ju på 120 volt som standard. Nja, själva skulle vi inte orka hålla på och strula med en massa adaptrar och grejer som kanske fungerar.

Prestos apparat har inte blivit godkänd av USDA än, men Presto själva säger att den uppfyller alla krav som USDA ställer, så den fungerar säkert bra. Vill du använda en enorm jätteadapter, kör hårt. Men skyll inte på oss om det inte funkar. Sök på ”Presto Precise pressure canner” så kommer du hitta den på Ebay och Amazon (amerikanska Amazon alltså). Det finns en Presto Precise pressure cooker också, men det är inte samma sak. Canner är den du ska ha.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

24 kommentarer

 1. Marianne Peterstrand säger:

  Vad jag kan se har Amazon.de dvs i Tyskland en massa apparater till salu för tryckkonservering. Där tillkommer ibland inte ens frakt. Dessutom är straffavgiften för köp utanför EU inte tillämplig vid köp från Tyskland till Sverige. Problemet är att urvalet är så stort och det är svårt att hitta vägledning för bästa köp.

  1. Det tål att diskuteras om de verkligen har det. Problemet är att ingen av dessa är testade för tryckkonservering enligt USDA:s riktlinjer. Det finns bara diverse kinesiska märken som det knappt finns någon teknisk information att hitta om. Du kan alltså inte veta helt säkert om de:
   1. tar tillräckligt lång (eller kort) tid på sig att komma upp i tryck.
   2. till 100 procent håller exakt rätt tryck under hela konserveringstiden.
   3. tar tillräckligt lång tid på sig att svalna av.

   Alla dessa tre punkter är viktiga för att koktiderna från recepten som finns på NCHFP ska stämma. Om ingen med rätt utrustning har testat just den kinesiska tryckkokaren/tryckkonserveringsapparaten som du har köpt kan du inte vara säker på att tiderna kommer att stämma. Dessutom har ingen som jag sett kommit med en gungande vikt och då är du beroende av en manometer som regelbundet behöver kalibreras.

   Det kan absolut vara så att någon apparat på Amazon.de uppfyller alla kriterier (och kanske till och med har en vikt som stämmer!), men det är tyvärr inte lätt att veta vilken eftersom ingen har utrett dem än. Jag skulle inte chansa personligen. Köper man t.ex. en Presto kan man vara säker eftersom den är framtagen för just de amerikanska recepten man gärna vill följa.

 2. Kim säger:

  Jag håller med Jocke. Välj en av de rekommenderade konserveringstryckkokarna. Det är som sagt skillnad på tryckkokare och konserveringstryckkokare. Ja det blir dyrt med frakt men å andra sidan räknar jag med att min Presto håller i många år. Jag köpte en Presto som fungerar på induktionshäll för några månader sedan. Den är superenkel att använda och instruktionerna som följer med är tydliga. Har testat både kött, grönsaker och bönor med gott resultat.

 3. Nina säger:

  Tack för råden och länkar till amazon. Jag har velat i 3 år nu utan att våga handla eftersom jag varit osäker på vad jag skulle välja. Känner mig lycklig i väntan på min presto 🙂

  1. Härligt, vad kul! Vi velade väldigt länge också innan vi slog till, men oj vad det var värt det. Lycka till!

   1. Nina säger:

    Tack. Kommer slita sönder din sida misstänker jag 😉

 4. Prepper Nurse säger:

  Stort tack för goda råd och så himla glad att jag hittade den här bloggen!
  Har varit intresserad i ett år och följt diverse grupper på Facebook där man inte får rätsida på något.
  Har nu ikväll slagit till och beställt en Presto – väntar ivrigt!
  Ska under tiden lusläsa alla blogginlägg och ladda för storkok.

  1. säger:

   Jättekul att höra!! Lycka till och hoppas den blir till stor glädje. 🙂

 5. Jan säger:

  Hej,
  Kul att hitta en sida kring konservering, har själv kokat in lingon under några år.
  Funderar på att konservera på riktigt och börja med en Presto 23.
  Vad jag förstår så har ni en sådan apparat och jag undrar om ni har någon aning om hur många Weck burkar det får plats i apparaten.
  Har försökt räkna ut antalen men kommer fram till bara 3 burkar, 6 om man har två lager. Jag har halvliters vanliga Weck Mold burkar.
  Hur många får ni plats med i er apparat?

  1. säger:

   Hej!
   Vad kul att du har hittat hit och funderar på att börja med konservering! Om man använder Wecks vanligaste 0,5 liter Mold-burkar får man plats med 5 stycken (eller 10 stycken om man kör två lager) i en Presto 23 Qt. Om du är nyfiken på att läsa mer om Weck eller andra burkar så har vi en sida här där vi länkar till olika artiklar vi har skrivit om olika burkmärken.
   Lycka till!

 6. Björn säger:

  Hej, och tack för sammanställningen av konserveringsapparater.
  Jag ska börja konservera, men har även behov av att destillera vatten. Vet ni om det finns någon tryckkokare med tillsats för destillering? Egentligen är det väldigt enkelt att tillverka själv med en bit kopparrör som fästs på tryckkokaren. Men då måste det finnas en anslutning på tryckkokaren, t ex att det går att skruva bort tryckmätaren eller tryckregulatorn och ansluta där. Skulle det funka på någon av ovanstående modeller?

  1. säger:

   Hej! Kul att du hittat hit!

   Nu kommer vi in på områden jag inte har bra koll på. Visst går det att skruva bort tryckmätaren (manometern) och sticka ner något i hålet som då blir, men då kommer du inte kunna trycksätta apparaten, så till vida du inte också lyckas täta där röret kommer in. Och tätningen måste ju då såklart hålla för trycket.

   Det är ganska starka krafter när du trycksätter en tryckkonserveringsapparat, så jag skulle inte våga mixtra med den på det där sättet om jag inte verkligen visste vad jag gjorde. Det kan ju i princip explodera ut superhet gas om något går snett.

 7. Johan säger:

  Hej.
  Det verkar som att Prestos 23 qt är det enda som gäller om man har induktionshäll, eller finns det någon annan? Gör ju förvisso valet enkelt…

  1. säger:

   I princip är det den som gäller, ja. Det är en bra apparat dock, så inget fel i det.

   Det finns ett till alternativ egentligen, och det är Gjordnäras kommande apparat. Den ska enligt dem uppfylla allt som krävs av en tryckkonserveringsapparat för USDA:s recept, och det ser lovande ut tycker jag också. Men då den inte har börjat säljas än är det ingen som testat den ännu, så än så länge kan man bara gå efter vad Gjordnära själva säger om kvaliteten på den. Är du nyfiken kan du hitta den på Gjordnäras hemsida.

   Bra att veta vad gäller deras är att den endast kommer med en 10,5 PSI-vikt, vilket innebär att du inte bör använda den någonstans över 305 meter över havet.

 8. Karl säger:

  Hej, kan ni utveckla lite kring preston och manometern -hur och när och varför behöver den kalibreras?
  Vet ni vilken vikt man får med när man köper 23qt preston? Hur funkar det om man kör med den under 300 möh?
  Tack för all bra info och alla recept!

  1. säger:

   Hej!

   Absolut. Manometern blir med tiden lite inexakt och visar inte helt korrekt. Eftersom det såklart är väldigt viktigt att den visar korrekt (eftersom man annars riskerar att koka på för låg temperatur) måste man därför regelbundet kalibrera den. En gång per år för att vara exakt. Det här görs enklast genom att man skickar in manometern till Presto så testar de den åt dig gratis. Frakten står man för själv. Det här blir såklart väldigt dyrt (och drygt) att göra när man inte bor i USA. Men lyckligtvis är det här egentligen bara aktuellt för de som inte har den tredelade ”jiggler”-vikten. Har man den blir manometern bara en grov riktlinje för när man ska vara beredd på att börja ta tid samt när apparaten snart är sval igen.

   När man köper en Presto får man med en vikt på 15 PSI. Den är då alltså tänkt att användas tillsammans med manometern. Eftersom manometern är så krånglig att kalibrera rekommenderar vi därför starkt att du skaffar den tredelade vikten till apparaten. Den säljs separat tyvärr, men den är nästan ett måste. Livet blir mycket enklare med den. Det den gör är att den börjar gunga vid 10 PSI, och ger därför ett bevis på att du har rätt tryck. Vikten behöver aldrig kalibreras. Då spelar det alltså inte längre någon roll om manometern blir lite fel i kalibreringen.

   Vi har skrivit en ganska detaljerad artikel om teorin bakom tryckkonservering här.

 9. Marina Kosanovic säger:

  Hej, vilken fantastisk sida! Om jag nu ska börja konservera, VILKEN apparat ska jag köpa? (Oavsett pris😉)
  Vad behöver köpas till för att allt ska bli så ”enkelt+hållbart+minst problem” (oavsett pris)
  Läst på om All american 925 25 qt, vad betyder jag till den? Insatsen till dubbla lager? Vilken typ av burkar?

  1. Hej, och vad kul att du tycker det! 😀

   Vi själva har en Presto 23Qt och det är ju faktiskt också den enda vi själva har använt. Men All American är ju välkända som den absolut bästa på marknaden, så du behöver inte vår åsikt om den för att veta att den är av bäst kvalitet. Du slipper packning som behöver bytas ut med ett antal års mellanrum. En nackdel med All American är att de inte har någon modell som fungerar på induktion, men kör man på en separat kokplatta spelar det ju ingen roll. Annars är det Presto 23Qt som gäller om induktion är ett måste.

   All American skickar med två rack med varje apparat, så du kan stapla burkar utan att köpa något extra. De skickar också med en vikt för 5, 10 och 15 PSI, så där behövs inte heller något extra. Kort och gott, du har väl i princip det du behöver förutom burkar om du köper en All American 25Qt.

   Burkar är helt upp till dig. Weck är väldigt bra, enkla att få tag på och hyfsat billiga. Samtidigt tar de upp mycket plats och du kan alltså konservera färre burkar åt gången med Weck. Amerikanska mason jars, till exempel Ball, är mer platseffektiva (du kan konservera fler samtidigt), men är oftast dyra och komplicerade att importera hit. Honungsburkar är ofta hyfsat platseffektiva och billiga, men då vi själva inte har någon batch med såna kan vi inte själva rekommendera någon särskild sida att köpa ifrån. Biodlingsbutiker brukar sälja stora mängder billigt, men som sagt kan vi inte säga vilken av dem som har bäst burkar för just konservering.

 10. Marina Kosanovic säger:

  Tack för utförligt svar, vet du vart jag beställer bäst? Hittat på eBay för under 600$ det låter väl bra?

  1. En All American förmodar jag då? Ja, en 25 Qt från ebay kostar omkring $ 570 med frakt just nu från de länkar vi har här i artikeln. Tull och moms ser ut att ingå i det priset också vad jag kan se, även om tull/momsdelen ser lite märkligt billig ut, så var beredd på att det kanske kommer en räkning senare från postnord med importavgifter. Men oavsett, amazon eller ebay spelar inte så stor roll. Speciellt inte om det från amazon skickas från just amazon själva (vilket står på sidan om det gör eller inte).

 11. Marie säger:

  Hittade en Presto här https://www.prylstaden.se/presto-23qt-tryckkokare-pressure-cooker-for-induktionshall och Prylstaden menar att den skickas direkt från deras lager i Sverige så det ska inte tillkomma några tullavgifter osv.
  Någon som har erfarenhet av att handla där?

  1. säger:

   Vi har ingen erfarenhet av att handla där, kanske någon annan har? Jag skulle själv aldrig handla på en sida som har så dålig koll på sina produkter att de kallar en tryckkonserveringsapparat/tryckkonserverare för tryckkokare (som ju är nåt helt annat) och använder sig av Googleöversättningar och till synes AI-genererade kommentarer. Vi har inte hittat någon info någonstans om att Presto skulle ha blivit CE-märkt, och därav tillåten att sälja i EU. Skulle den vara det skulle nog massor av svenska butiker haka på och sälja apparaten, vilket de inte gör. Så personligen skulle jag verkligen dra öronen åt mig.

  2. säger:

   Jag hoppar in här också. Det känns nästan lite komiskt att se att de, på hemsidan, tipsar om att man kan tejpa på några mynt för att nå 25 PSI (?!). 25 PSI är alltså det område på manometern där det står ”CAUTION”. Det känns ju inte helt seriöst om man säger så. Sen pratar såklart även kommentaren om det där med att tejpa på mynt. Jag har aldrig någonsin förut hört om någon som vill komma över 15 PSI och jag kan inte förstå varför heller. Det här känns verkligen helskumt.

   1. Marie Salomonsson säger:

    Tusen tack för input. Ny på allt detta så uppskattar verkligen er input (och allt annat ni gör här för den delen) 🙏👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.