Tryckkonserveringsapparat från Presto
Prylar Tryckkonservering

Tryckkonserveringsapparater

Det är komplicerat det här med tryckkonserveringsapparater. Det säljs inga apparater för tryckkonservering i butik i hela EU, så det enda sättet att få tag på dem är att privatimportera dem från andra sidan Atlanten, om du inte mirakulöst nog lyckas hitta en på typ Tradera. Men tro mig, det kommer du inte göra. Amazon.com eller Ebay.com är det som gäller, och Ebay brukar ibland vara aningen billigare. Om du ska tryckkonservera så är en sån här apparat helt ovärderlig och ditt enda egentliga alternativ som det ser ut nu.

Här kommer en överblick av de tre, av USDA rekommenderade, tryckkonserveringsapparaterna. Vi har inkluderat så kallade ”affiliate”-länkar till Amazon och Ebay för vardera apparat. Det innebär att vi får en liten summa från dem om du beställer en apparat genom den länken. Vill du stödja den här sidan är det ett sätt du kan göra det på.

Mirro

Lillebror i pressure canning-gänget är nog Mirro som troligen är det minst vanliga märket inom tryckkonserveringsapparater. Mirro har ingen manometer utan förlitar sig helt på den medföljande vikten på 5, 10 och 15 psi. Det gör inte särskilt mycket då man här i Sverige i princip är begränsad till just den gungande vikten istället för att titta på manometern. Samtidigt är det praktiskt att kunna se på ett ungefär när du närmar dig rätt tryck för att kunna ställa in din spis på rätt värme vid rätt tillfälle.

Likt Presto har Mirro en gummipackning i locket som behöver bytas ut med jämna mellanrum. Inte särskilt ofta ärligt talat, men det kan vara bra att vara medveten om. Kom ihåg att även den kommer behöva beställas från USA.

Priset på en 22 Qt verkar ligga på dryga tusenlappen exklusive frakt, tull och moms. Mirro är nog alltså billigast av de tre. Den verkar också vara ovanligast att hitta på Ebay. Men på Amazon finns den åtminstone.

Om du vill köpa en Mirro 22 Qt och samtidigt passa på att stödja vår sida har vi en samarbetslänk till Amazon.com som du kan använda dig av här.

Tryckkonserveringsapparat från Mirro

Presto

Likt Mirro har Presto en gummipackning i locket som med jämna (längre) mellanrum behöver bytas ut. De har dock en manometer, vilket inte Mirro har. Det möjliggör i teorin att du kan köra både genom att titta på manometern eller genom att lyssna på den gungande vikten. Att köra med vikten i Sverige, där de flesta bor under 300 m.ö.h, kräver dock att man kompletterar med en ”three piece pressure regulator” – en vikt som går att ställa in på 5, 10 eller 15 psi. Denna följer tyvärr inte med och innebär alltså en liten extra summa vid inköp. Manometern behöver kalibreras regelbundet, vilket är väldigt komplicerat att få till i Sverige. Därför är vikten i princip ett måste här. Den behöver aldrig ”kalibreras” på något sätt, så den är verkligen mycket smidigare att använda ändå.

Priset på en 23 Qt ligger just nu på mellan 1 500–1 700 kronor, beroende på om du vill ha induktionskompatibilitet eller inte. Frakt och importavgifter tillkommer på det, vilket kommer i princip dubblera priset. Och just det… Du måste ha vikten också. 350 kronor kostar den ungefär, importerad och klar.

Om du vill köpa en tryckkonserveringsapparat från Presto och samtidigt passa på att stödja vår sida har vi några samarbetslänkar till Amazon.com som du kan använda dig av här:

Tryckkonserveringsapparat från Presto

All American

All American är verkligen en pansarvagn till konserveringsapparat. Crème de la crème och allt vad det heter. Tillverkad i USA och ser ut som något man använder i ett forskningsprojekt. Denna tryckkonserveringsapparat är byggd i tjock aluminium och har ingen gummipackning i locket, vilket såklart ger en hög kvalitetskänsla och innebär få delar som behöver bytas ut med tiden. Men sen kommer vi till priset. Ska du ha en modell som går att stapla två lager burkar i kommer du behöva hosta upp flera tusen kronor, och då har vi inte ens räknat med frakt, tull och moms som också kommer ligga på en saftig summa. Men visst, du får med en vikt för 5, 10 och 15 psi på köpet.

Så, ja, har du mycket pengar du vill göra av med – kör hårt! Du får det bästa av det bästa.

Gör inte misstaget att du går in och tittar på All Americans ”sterilizers”, för det är inte samma sak! Dessa är framtagna för sterilisering av verktyg och liknande på exempelvis sjukhus och jobbar med ett högre tryck än en tryckkonserveringsapparat. Recepten kommer alltså inte stämma.

Om du vill köpa en tryckkonserveringsapparat från All American och samtidigt passa på att stödja vår sida har vi några samarbetslänkar till Ebay.com som du kan använda dig av här:

Tryckkonserveringsapparat från All American

Tryckkokare ≠ Tryckkonserveringsapparat

Det finns en del som använder tryckkokare för att konservera. Det finns några problem som gör att det egentligen är väldigt olämpligt. 99,99 procent av alla som tryckkonserverar kommer att göra det enligt koktider som är framtagna av USDA eller andra seriösa amerikanska källor. Dessa inkokningstider utgår från att du har en tryckkonserveringsapparat som uppfyller följande:

1. Att din apparat rymmer minst 4 stycken burkar på 1 liter. Detta innebär att den behöver vara ungefär 10 liter eller större.

Anledningen till storlekskravet är att koktiderna inte bara är uträknade med hänsyn till själva inkokningstiden som du sätter alarm på, utan även tiden det tar för apparaten att värmas upp och efter koktiden svalna igen. En liten apparat kommer värmas upp och svalna för snabbt och kommer därför inte kunna ge en garanterat säker konserv.

2. Att din apparat går att ventilera innan du börjar bygga upp trycket.

Detta är väldigt viktigt. Luft leder som bekant värme dåligt och du måste alltså tömma din apparat på luft i tio minuter innan du lägger på trycket. Apparaten kommer då vara fylld med vattenånga istället för luft. Har du inte ventilerat apparaten kommer inte temperaturen vara tillräckligt hög och du kommer inte kunna få en garanterat säker konserv.

3. Att din apparat kommer upp i 10 PSI i tryck, eller till och med 15 PSI om du bor över 305 m.ö.h.

Det är ett krav för att du ska kunna nå minst 115 grader i din apparat, och 115‒121 grader är det temperaturintervall som samtliga amerikanska testade recept är framtagna för. Har du för lågt tryck kommer du inte få en garanterat säker konserv.

4. Att din apparat håller trycket konstant och inte svajar.

Om trycket svänger upp och ner kommer också temperaturen att göra det. Att tryckkokare svajar i tryck är inte ovanligt och det är inget som stör under matlagning. Men om temperaturen svänger upp och ner när du konserverar kommer du inte kunna garantera en säker konserv.

Om du hittar en tryckkokare som du till 110 procent vet uppfyller alla fyra ovanstående krav: Grattis! Du kan konservera med den. Men jag är väldigt tveksam till att du faktiskt kommer hitta en sån, bortsett från de tre tidigare nämnda amerikanska varumärkena.

Elektriska tryckkonserveringsapparater

Det har dykt upp två helt elektriska och digitala tryckkonserveringsapparater på den amerikanska marknaden på sistone, varav den ena är från Presto. De verkar otroligt smidiga och man kan i stort sett bara trycka på en knapp och sen typ gå och knoppa. Allt sköter sig självt. Men ja, det är ju det där med elstandarder och sånt, amerikanarna kör ju på 120 volt och sådär. Nja, själva skulle vi inte orka hålla på och strula med en massa adaptrar och grejer som kanske fungerar. Prestos apparat har inte blivit godkänd av USDA än, men Presto själva säger att den uppfyller alla krav som USDA ställer. Vill du använda en enorm jätteadapter, kör hårt. Men skyll inte på oss om det inte funkar. Sök på ”Presto Precise pressure canner” så kommer du hitta den på Ebay och Amazon (amerikanska Amazon alltså). Det finns en Presto Precise pressure cooker också, men det är inte samma sak. Canner är den du ska ha.

Dela inlägget:

Du kanske också gillar …

6 kommentarer

 1. Vad jag kan se har Amazon.de dvs i Tyskland en massa apparater till salu för tryckkonservering. Där tillkommer ibland inte ens frakt. Dessutom är straffavgiften för köp utanför EU inte tillämplig vid köp från Tyskland till Sverige. Problemet är att urvalet är så stort och det är svårt att hitta vägledning för bästa köp.

  1. Det tål att diskuteras om de verkligen har det. Problemet är att ingen av dessa är testade för tryckkonservering enligt USDA:s riktlinjer. Det finns bara diverse kinesiska märken som det knappt finns någon teknisk information att hitta om. Du kan alltså inte veta helt säkert om de:
   1. tar tillräckligt lång (eller kort) tid på sig att komma upp i tryck.
   2. till 100 procent håller exakt rätt tryck under hela konserveringstiden.
   3. tar tillräckligt lång tid på sig att svalna av.

   Alla dessa tre punkter är viktiga för att koktiderna från recepten som finns på NCHFP ska stämma. Om ingen med rätt utrustning har testat just den kinesiska tryckkokaren/tryckkonserveringsapparaten som du har köpt kan du inte vara säker på att tiderna kommer att stämma. Dessutom har ingen som jag sett kommit med en gungande vikt och då är du beroende av en manometer som regelbundet behöver kalibreras.

   Det kan absolut vara så att någon apparat på Amazon.de uppfyller alla kriterier (och kanske till och med har en vikt som stämmer!), men det är tyvärr inte lätt att veta vilken eftersom ingen har utrett dem än. Jag skulle inte chansa personligen. Köper man t.ex. en Presto kan man vara säker eftersom den är framtagen för just de amerikanska recepten man gärna vill följa.

 2. Kim säger:

  Jag håller med Jocke. Välj en av de rekommenderade konserveringstryckkokarna. Det är som sagt skillnad på tryckkokare och konserveringstryckkokare. Ja det blir dyrt med frakt men å andra sidan räknar jag med att min Presto håller i många år. Jag köpte en Presto som fungerar på induktionshäll för några månader sedan. Den är superenkel att använda och instruktionerna som följer med är tydliga. Har testat både kött, grönsaker och bönor med gott resultat.

 3. Nina säger:

  Tack för råden och länkar till amazon. Jag har velat i 3 år nu utan att våga handla eftersom jag varit osäker på vad jag skulle välja. Känner mig lycklig i väntan på min presto 🙂

  1. Härligt, vad kul! Vi velade väldigt länge också innan vi slog till, men oj vad det var värt det. Lycka till!

   1. Nina säger:

    Tack. Kommer slita sönder din sida misstänker jag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *