Vad är en säker konserv?
Inläggningar Kommentarer Teori

Vad är Pickle Crisp?

Om du bläddrat bland konserveringsrecept med inläggningar, typ gurka och rödbetor och så vidare, har du säkert stött på produkten ”Pickle Crisp”. Just det, vi glömde den där viktiga varumärkessymbolen; det heter ju faktiskt ”Pickle Crisp®”. Så, vad är Pickle Crisp?

Pickle Crisp är en produkt från Ball/Bernardin som hjälper till att bevara krispigheten i det du lägger in. Ingen gillar ju mosig inlagd gurka liksom. Det räcker med väldigt lite för att få den effekt man vill ha. Låter toppen, eller hur? Men då Pickle Crisp bara finns i Nordamerika har vi valt att helt enkelt bara hoppa över det när vi översatt recept. Det finns ju ändå inte att köpa här. Samtidigt kanske det känns tråkigt att hoppa över om det hade kunnat ge oss ännu krispigare inlagd gurka.

Pickle Crisp = Kalciumklorid

Vi kommer inte föreslå att du importerar Pickle Crisp från USA, för det kommer bli ett väldigt dyrt sätt att få krispigare inläggningar. Istället tänkte vi bara avslöja vad Pickle Crisp egentligen är: nämligen kalciumklorid. Det är inget annat. Ingen hemlig patenterad grej, trots ®-märkningen.

Men hur får man tag på det då? Och vad är det ens?

Kalciumklorid är bara ett slags salt, och alltså inte konstigare än så. Det används ibland av en annan nördig kategori människor, nämligen folk som brygger egen öl. Det går med andra ord att hitta kalciumklorid ganska enkelt från webbutiker som säljer sånt man vill ha till ölbryggning, om man googlar lite. Det är ganska smart att köpa från ölbryggningsbutiker också, eftersom du då kommer få något som faktiskt är tänkt att förtäras och inte används för industriellt bruk.

Här kommer ett exempel på en butik som har kalciumklorid. Vi är inte sponsrade och vi har inte ens själva handlat därifrån, men bara som ett exempel: Humlegårdens Ekolager.

Bild på rent kalciumkloridsalt
Foto: Leiem, CC-BY-SA 4.0

Mängden anges i receptet

Mängden du ska ha är angiven i inläggningsrecept från Ball, men det finns ingen säkerhetsrisk med att experimentera lite själv. Healthy Canning skriver:

In the quantities used in home canning, calcium chloride will not impact your pH. You’d need to use enough to turn your cucumbers into fossils to have an impact on pH.

Healthy Canning – Calcium Chloride (hämtat 2023-08-21)

Med det sagt brukar recepten ange ungefär ett kryddmått per burk eller liknande. Så du behöver oavsett inga stora mängder.

Läs mer på Healthy Canning

Healthy Cannings artikel om kalciumklorid är mer ingående än den här artikeln. Den är väl värd att läsa om du är nyfiken. Du hittar den här.

Behövs ens kalciumklorid då?

Man kan ju fundera hur viktigt det ens är med kalciumklorid med tanke på att i princip ingen använder det här i Sverige. Uppenbarligen är det inte så viktigt egentligen eftersom de flesta av oss faktiskt är ganska nöjda ändå. Vi har ju inte ens känt behovet att prova kalciumklorid själva. Men med tanke på att det inte så förfärligt dyrt och att det enligt uppgift ska göra inlagda grönsaker lite krispigare – varför inte testa? Men om det står i ett recept att man ska ha Pickle Crisp och du inte har det så är det alltså ingen fara att skippa det.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

3 kommentarer

 1. Marianne säger:

  När jag har provat att göra saltgurka för en massa år sedan så stod det i receptet att man ska ha i kalciumklorid, vinsten och alun. Det ser man aldrig nu. Det skulle även var blad från vinbärsbusken. Nu hittar jag inte receptet jag använde men googlar man på slatgurka så kommer det upp vad jag tyker förenkalde recept. Jag tror jag har någon påse från typ Kockens kvar med kaliumklorid men den försvann från hyllorna av någon anledning.

  1. säger:

   Intressant!

 2. Eva-Lena Andersson säger:

  Men en så bra artikel! Tusen tack, nu vet jag mer och kan köpa hem lite 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.