Rawpack & hotpack
Teori Tryckkonservering

Råpackning & hetpackning (raw pack & hot pack)

När du tryckkonserverar rena råvaror kommer du ofta stöta på termerna ”raw pack” och ”hot pack” i instruktionerna. Ibland står det bara hot pack, ibland finns det alternativ för både hot och raw pack. Men vad är det här egentligen?

Råpackat/raw pack

Raw pack, alltså ungefär ”råpackat”, innebär att du lägger till exempel råa grönsaker i burken och häller hett vatten över grönsakerna (i vissa undantagsfall behöver du inte ens vattnet, men då ska det stå i instruktionerna!), sätter på locket och ställer ner i din tryckkonserveringsapparat.

Många anser att råpackat ger sämre kvalitet än att hetpackat men att det är smidigare att genomföra och därför ändå ofta kan vara värt det.

Rått kött i bitar ska du konservera utan att tillsätta extra vätska i burken. Då pressas vätskan som finns naturligt i köttet ur under konserveringen och köttet tillagas i sin egen köttsaft. I det fallet anser vissa att raw pack är att föredra ur ett smakperspektiv.

Hetpackat/hot pack

Hot pack, ”hetpackat”, innebär att du tillagar grönsakerna eller köttet lite lätt innan konserveringen. Det kan vara att man kokar grönsaker i en eller ett par minuter eller att man bryner köttet en aning. Först efter detta lägger du livsmedlet ner i burkar – ibland tillsammans med samma vätska som du har kokat i, ibland tillsammans med färsk vätska. Dock alltid en het vätska.

Det tar såklart längre tid att förbereda hetpackat än råpackat men många anser att det ger en godare konserv. Prova dig fram för att se vad du föredrar vettja! Men kolla först att receptet har rekommendation för både rå- och hetpackat.


Bild hämtad från USDA:s Complete Guide to Home Canning

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.