Grönsaker Inläggningar Vattenbadskonservering

Falsk ananas (av zucchini!)

Falsk ananas av zucchini är nog bland det knasigaste receptet som går att hitta från en seriös källa. Det är på nivån att man nästan tänker att det är ett skämt, men det är faktiskt på riktigt. Det smakar ganska likt riktig ananas till och med, samtidigt som det också påminner lite om inlagd pumpa. Men inget oss emot!

Så vad är det här egentligen? Man skulle kunna säga att det är inlagd zucchini (eller squash om man så vill), men att lagen består av ananasjuice och citronjuice istället för ättika. Det är i princip inte svårare än så. Både ananasjuice och citronjuice har låga pH-värden och fungerar alltså att lägga in med om man har rätt mängder. Och det har ju USDA testat åt oss i det här fallet. Kalas.

Så om du badar i zucchini och inte vet vad du ska göra med ens hälften av det, varför inte testa en batch? Det passar ju trots allt i såväl en sallad som på den hemgjorda hawaiipizzan (ja, om du nu är en av oss som anser att man absolut kan ha ananas på pizza.)

Receptet kommer som sagt ursprungligen från NCHFP, men finns även publicerat på Healthy Canning. Healthy Canning har för övrigt även ett roligt kapitel om receptets historia i sin artikel – väl värt att läsa!

Falsk ananas av zucchini
Falsk ananas av zucchini är perfekt att konservera i små burkar och plocka fram som tillbehör till pizza eller liknande.

Receptfakta

Ingredienser

  • 1,25 kg zucchini/squash (skalad och tärnad)
  • 7,5 dl ananasjuice (osötad)
  • 175 ml citronjuice
  • 300 gram socker

Instruktioner

  1. Skala och skölj zucchinin.
  2. Klyv förslagsvis zucchinin på längden och ta därefter en sked och skrapa ur mittenpartiet med alla frön. Detta är särskilt bra att göra med stora zucchinier.
  3. Tärna zucchinin i 1–2 cm stora bitar. Extra kul är det om du skär bitarna som klassiska ananasbitar.
  4. Häll i ananasjuice, citronjuice och socker i en stor gryta. Rör om så att sockret löser sig en del.
  5. Häll i den tärnade zucchinin i grytan med ananaslagen.
  6. Koka upp och låt sedan sjuda utan lock i 20 minuter.
  7. Fördela i uppvärmda burkar. Lämna luftspalt på 1,25–2 cm.
  8. Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den vid behov.
  9. Torka av kanten på burkarna, gärna med ren ättika, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
  10. Koka slutligen burkarna i 15 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.

Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.