Tryckkonservera på vedspis
Hemberedskap Teori Tryckkonservering

Tryckkonservera på vedspis

Det finns många anledningar till att vilja konservera mat själv hemma, och vi har således följare av bloggen från lite olika intressebakgrunder. Två grupper, som vi kan kalla ”off griddare” och ”preppers”, ställer oss ofta frågan: ”men hur tryckkonserverar man utan el?”. Det allra enklaste svaret är såklart också det mest amerikanska svaret, nämligen gasspis. Men eftersom gasspis inte är sådär jättevanligt i Sverige är det många som istället undrar hur det går att tryckkonservera på en vedspis. Vedspis är väldigt vanligt på landsbygden i Sverige, och som vedspisägare har vi själva också varit nyfikna på denna fråga, men inte vågat testa förrän nu.

Så hur gick det då? Det korta svaret är ”jättebra!”, men vi ska såklart gå igenom det i detalj i det här blogginlägget. Vi kommer också lista saker som du bör tänka på, för det kräver såklart lite mer koll än att konservera på en vanlig elektrisk spis. Häng med!

Internet säger att det är svårt att tryckkonservera på vedspis

När man söker sig fram på internet om hur det går att tryckkonservera på en vedspis har vi ofta mötts av svaret att det är väldigt svårt, om inte omöjligt. ”Man måste vara väldigt noga med att ha tillräckligt med ved, men samtidigt inte för mycket. Tappar man trycket hinner man inte få upp det igen i tid innan det blivit för lågt. Det går helt enkelt inte att reglera temperaturen tillräckligt enkelt på en vedspis.” Vi har också stött på påståendet att det går bra att konservera i en mindre apparat (exempelvis 16 Qt) men inte en större (exempelvis 23 Qt).

Samtidigt möts man ibland av små korta kommentarer från folk som menar att de kört sin tryckkonserveringsapparat utan problem på sin vedspis. Det här kräver helt enkelt ett experiment.

Vi testade med vatten först

Som vi skrivit nyligen är det ett bra tips att konservera vatten när man känner sig osäker på en metod. I det här fallet kände vi att vi behövde lära känna vår apparat (en Presto 23 Qt) skulle bete sig på vår vedspis (en Näfveqvarns Bruk No 8). Vi valde därför att konservera vatten igår när vi testade första gången. När den hade nått 10 PSI lät vi den hålla det i tio minuter. Sedan kände vi att vi hade lärt oss tillräckligt och tog bort apparaten från spisen.

Tryckkonservera på vedspis
Första gången vi tryckkonserverade med vedspisen provade med sju enlitersburkar vatten som vi ställde i vårt vattenförråd.
Här började trycket närma sig 15 psi och vi fick ställa tryckkonserverinsapparaten lite åt sidan på en något svalare yta för att få ner trycket.

Skarpt läge med kött i 75 minuter

Efter gårdagens positiva resultat kände vi att vi kunde våga oss på ett experiment till. Idag gjorde vi därför nötkött i rödvinssås (recept kommer senare!) som ska kokas in i 75 minuter. Så här gjorde vi:

 1. Vi började med att se till att ha mycket ved inne. Det behövs en hel del.
 2. Vi gjorde själva tillagningen av receptet (alltså innan köttet skulle ner i burkarna) på vedspisen också. Det är ganska smidigt eftersom spisen då kommer vara varm och redo när du ska börja med själva tryckkonserveringen.
 3. När det var dags att fylla burkarna ställde vi apparaten (med vatten i) på spisen, utan lock.
 4. Med alla burkar i apparaten och med locket på började vi fylla spisen med mer ved.
 5. I det här läget matade vi i mycket ved hela tiden för att få upp värmen rejält.
 6. När apparaten pyst ånga i tio minuter lade vi på vikten. Vi slutade här också att fylla på med mer ved.
 7. Den ved som redan låg i räckte för att få upp apparaten i tryck. Från att vi stängt locket tog det cirka 35–40 minuter att vara uppe i tryck.
 8. Först när apparaten var uppe i tryck började vi successivt lägga i mer ved. Dock försiktigt; någon enstaka klabbe i taget, när den veden som låg i sjunkit ihop mycket. Trycket kan lätt sticka iväg för mycket annars.
 9. Vi försökte hålla oss lite över det normala trycket för vikten, för att ha marginal att hinna agera om trycket sjönk. Vid ett tillfälle sjönk trycket sakta och vi hann därför få in mer ved innan det sjönk för mycket.
 10. Till slut hade 75 minuter gått, och vi flyttade då bara apparaten till en svalare yta.
 11. Köket är väldigt varmt och skönt nu. 🙂

Att tänka på

 • Vedspisen är trög. Den ved du lägger på ger inte effekt på flera minuter. Samtidigt försvinner inte effekten av veden du lägger på lång tid.
 • Jobba med spjäll och med placeringen på vedspisen för att styra temperaturen, utöver med veden.
 • Det krävs ganska mycket ved att elda konstant i minst två timmar.
 • Du behöver titta på manometern ofta för att se om trycket är på väg upp eller ner. Räkna inte med att kunna gå iväg en längre stund för att göra något annat.
 • Vår vedspis behöver inte bete sig likadant som din, så se inte vår guide till att tryckkonservera på vedspis som ett facit för hur just din vedspis kommer bete sig.

Sammanfattning

Så, när katastrofen är här – kan man tryckkonservera ändå? Svaret är ett stort JA! Det går alldeles utmärkt att göra det på vedspis. Det är måhända inte lika ”bekvämt” som att göra det på en elspis, men det är betydligt billigare och mysigare. Så ni som bor off grid utan el – ni kan konservera ni med!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.