Vad är white vinegar?
Inläggningar Teori

Vad är ”white vinegar”?

Om du bläddrar igenom några amerikanska recept med inläggningar såsom inlagd gurka eller inlagda rödbetor, kommer du att stöta på white vinegar. Specifikt med 5 % syra. Snabbt plockar du fram din vitvinsvinäger och tänker ”ja men det har jag ju hemma!”. Då har du dock, likt många andra av oss, missförstått.

White vinegar är inte vitvinsvinäger. White vinegar är helt vanlig ättika! Men då standardkoncentrationen i USA är 5 %-ig ättiksprit blir det ändå lite skillnad. Här i Sverige är som kanske bekant standarden betydligt starkare, nämligen 12 %. Till och med 24 % förekommer ju här, även om det i ren form inte kan förtäras. Men den amerikanska femprocentiga ättikan lyser med sin frånvaro hos oss.

Så hur gör man då? Antingen tar du fram miniräknaren och sätter dig ner för att räkna ut hur du späder 12 % till 5 % … Eller så nöjer du dig med en något starkare ättika på 6 % genom att späda med lika delar vatten. Vi gör det, och det fungerar jättebra. Så länge syran är 5 % eller högre kommer du nämligen att få tillräckligt lågt pH för att undvika botulism när du följer ett testat recept.

Vill du prompt ha 5 % och inte orkar späda en svensk ättika till det kan du istället ta äppelcidervinäger som ofta är på 5 %. Rent säkerhetsmässigt är det nämligen sak samma. Var fock medveten om att smaken kommer bli väldigt annorlunda jämfört med vad receptet är tänkt att ge. Äppelcidervinäger i inläggningar är dock gott det med om du vill experimentera och testa något nytt någon gång. Men vill du att din inläggning ska smaka som det är tänkt att göra kommer du antagligen närmare den tänkta smaken med en sexprocentig ättika.

Dela inlägget:

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *