Griptång för konservering
Tryckkonservering Utrustning Vattenbadskonservering

Verktyg som behövs vid konservering

Vare sig du ska vattenbadskonservera eller konservera med tryckkonserveringsapparat behöver du ett antal verktyg för att göra livet lättare. Verktygen är inga konstigheter och inte särskilt dyra.

Först behöver du såklart burkar, men de har vi gått igenom i ett annat inlägg. Konserveringsapparater går vi också igenom i ett separat inlägg.

Griptång

Griptång för konservering

Du måste verkligen ha en griptång. Den kommer du inte undan. Griptången är den som gör att du kan ställa ner och ta ur burkar ur konserveringsapparaten utan att du ger dig själv fjärde gradens brännskada över hela din hand.

Det finns tänger gjorda för vanliga burkar som passar bra till Ball, Bernardin och honungsburkar och så vidare, men dessa passar mindre bra till Weck och andra breda burkar. Weck har därför en egen tång som jag föredrar, nästan oavsett burk faktiskt. Här kan du köpa en griptång från Weck via en samarbetslänk till Amazon.se.

Burktratt

Burktratt för konservering

Vi antar att man teoretiskt sett klarar sig utan det i vissa fall, men du vill nog ändå ha en riktig burktratt. Bormioli Rocco säljer en som passar till burkar som har samma storlek som deras Quattro Stagioni-burkar, vilket också råkar vara samma som Balls och Bernardins burkar (både vanliga och wide mouth!). Weck säljer en som såklart passar deras burkar (åtminstone RR100) men som av en händelse passar de även de flesta patentlåsburkar samt till de flesta av Le Parfaits Familia Wiss-burkar. Vi har båda trattarna och använder båda.

Headspace-mått

För att enkelt se om du har rätt luftspalt (headspace) finns det speciella mått man sticker ner i burken när den är fylld. Vi har inget utan kollar med tumstock på en burk för att se var ungefär måttet ligger. Sen ögonmåttar vi resterande. Kanske inte helt korrekt. So sue us. Ett specifikt mått är nog ändå enklare, så köp det om du orkar och vill. Eller tillverka ett eget kanske? Här kan du köpa headspacemått via en samarbetslänk till Amazon.se.

Konserveringsställ/rack

Om du ska vattenbadskonservera i en kastrull behöver du ha något i botten. Antingen kan du använda dig av en kökshandduk eller något lite elegantare som ett konserveringsställ/rack. Här kan du köpa ett konserveringsställ via en samarbetslänk till Amazon.se.

Grytvantar (två, alltså)

Alla har väl det här, men kan väl vara värt att nämna. Du behöver dem, tro oss.

Verktygsset

Vill man ha allt man kanske kan tänkas behöva är det väl lika bra att köpa ett helt kit på en gång. Det finns såna för den som vill ha det. På Amazon.se finns bokstavligen hur många varianter som helst. Välj och vraka (sponsrad länk).

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Anya säger:

    Hejsan! Kul med fler som har börjat med hemkonservering.
    Jag undrar hur du tänker kring headspace för Weckburkarna. Om man tar modellen som är sned i sidorna (Sturz) så blir volymen på headspace mycket större vid ex. ½ tums headspace än på en Masonburk.

    1. Hej!

      Jag har förstått att det inte gör någon större skillnad, så man kan köra på samma. De (USDA, NCHFP osv) gör exempelvis inte någon skillnad på headspace mellan ”regular mouth” och ”wide mouth” på masonburkar heller. Något som däremot spelar en liten roll är att locket på Weckburkar bygger en liten bit nedåt, ungefär 0,5 cm. Man bör därför räkna headspace med en halv centimeter extra, alternativt att man räknar från den nedre kanten av ”läppen” på de burkarna. Vi gör det senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.