Böcker om konservering
Kommentarer Teori

Böcker om konservering

Konservgeek i all ära, men när du börjar bli seriös med konserveringen kanske du känner att du vill skaffa en (eller fem) böcker om konservering, för att få lite mer kunskap och framför allt inspiration. Hittills är samtliga böcker som finns (som följer forskning och USDA:s rekommendationer om tryckkonservering etcetera) på engelska, även om vi ser fram emot att någon tar tag i att skriva en bok på svenska.

I den här artikeln ska vi hur som helst behandla ämnet böcker och ge lite olika rekommendationer om vilka böcker som brukar anses vara bra, samt vad vi själva tycker om dem. Många av böckerna går att få tag på i de flesta svenska onlinebutiker såsom Adlibris och Bokus. Vi kommer dock länka till Amazon.se eftersom vi får en liten liten slant av dem om du köper via våra länkar. Köp från den sidan du vill.

USDA:s ”Complete Guide to Home Canning”

USDA är den amerikanska motsvarigheten till Jordbruksverket, och av någon anledning var det de som fick axla rollen att ta fram säkra instruktioner för hemkonservering till den amerikanska befolkningen. Boken The Complete Guide to Home Canning går igenom allt ifrån teori bakom konservering, metodik för konservering och sedan såklart recept på en stor mängd råvaror. Allt tillsammans med mysiga illustrationer som ser ut att härstamma från 70-talet.

Det här härliga verket är verkligen grunden som alla som vill konservera borde ha. Lyckligtvis finns den gratis att hämta som PDF på National Center for Home Food Preservation, uppdelad i separata PDF-filer för varje kapitel. Den finns även på Healthy Canning, men då bekvämt ihopsatt till en enda PDF-fil (välj ”Merged PDF” om du vill ha den ihopsatta versionen).

Är du gubbe eller tant i antingen ålder eller i själen (vi är det senare) kanske du vill ha boken tryckt i pappersform. Lugn, det finns. USDA verkar inte själva trycka upp kopior av boken, men andra ser till att göra det och säljer sedan dem lite här och var. Bland annat på Amazon.se kan man hitta en hel massa olika varianter, såsom pocket eller inbunden, svartvitt eller färg och så vidare. Notera därför att det troligen kan vara lite varierande kvalitet mellan dem. Står det inget speciellt bör du utgå från att det är svartvita illustrationer.

Här kommer lite sponsrade länkar till Amazon.se. Var medveten om att den version vi själva har inte längre finns, så vi kan inte uttala oss om kvalitén på de vi länkar till nu.

Olika böcker från Ball

Burktillverkaren Ball har flera böcker publicerade med både instruktioner och recept. Recepten följer USDA:s rekommendationer och anses vara vetenskapligt beprövade. Ball har generellt lite snyggare bilder och design jämfört med USDA:s egna bok, så många föredrar böckerna från Ball istället för boken från USDA. Man behöver såklart inte ha Ball-burkar (eller andra produkter från dem) bara för att man följer ett recept från Ball, även om de gärna formulerar sina recept som att man måste det.

Ball har ofta både amerikanska och metriska mått i sina böcker, men de metriska måtten är ganska dåliga då de ofta mäter saker i volym som man kanske hellre hade mätt i vikt, till exempel. Men du kan såklart skaffa en amerikansk måttsats om du vill det.

Här nedan kommer ett urval av deras böcker.

Complete Book of Home Preserving

Som namnet antyder är det här en bok som ämnar vara en ”allt du behöver veta”-bok, i princip. Komplett, helt enkelt. Vi själva har den inte och kan alltså inte kommentera så mycket mer än så här, men vi vet att många i olika Facebookgrupper har och uppskattar den.

Här kommer några sponsrade länkar till Amazon.se:

The All New Ball Book of Canning and Preserving

Det här är en rolig bok med lite mer annorlunda recept, för den som vill testa något bortom att konservera rena råvaror och liknande. Till exempel kommer Pulled Pork-receptet vi har publicerat från den här boken från början. Boken har både recept för vattenbadskonservering, tryckkonservering samt till och med lite recept på maträtter och efterrätter som går att tillaga med hjälp av det man konserverat. Det finns även lite recept för frysning.

Vi är inte helt överens med hur de sorterat recepten i den här boken, men det är väl ingen stor grej. Det finns många roliga recept, så vi kan rekommendera den ändå. Det kanske inte ska vara den första boken du köper dock, så länge du inte redan konserverat massor via NCHFP:s hemsida.

Här kommer en sponsrad länk till en pocketbok på Amazon.se

Ball Canning Back to Basics

Den här boken har inte vi, och vi har inte direkt stött på andra som pratat om att de har den heller. Det betyder inte att den behöver vara dålig. Vad vi kan se verkar den bara handla om recept för vattenbadskonservering; recept för sylt, saft, salsasåser och inläggningar.

Här kommer en sponsrad länk till en pocketbok på Amazon.se

Andra populära böcker

USDA:s bok och Balls böcker brukar vara de mest klassiska man rekommenderar. Men det finns förstås fler böcker man kan tänkas vilja ha. Men då ska man kanske vara mer försiktig med vad man köper, då praktiskt taget vem som helst kan kasta ut en bok.

The Complete Guide to Pressure Canning, av Diane Deveraux (”The Canning Diva”)

Den här boken är väldigt lätt att få tag på, men det är ingen bok vi själva har tittat i. Vad man kan se på ”smakprovsbilder” verkar den ganska pedagogisk. Boken handlar, som titeln antyder, bara om tryckkonservering. Boken är inte, även om titeln nästan antyder det, samma bok som USDA:s The Complete Guide to Home Canning. Väldigt snarlika namn, men helt olika böcker.

Diane Deveraux driver en hemkonserveringsblogg som heter The Canning Diva.

UPPDATERING GÄLLANDE DIANE DEVERAUX, OKT 2023:

Vi har nu stött på mer information som kommer från Diane Deveraux inklusive att vi har läst hennes artikel om botulism. Diane har i princip ingen koll på det här ämnet. Bland annat säger hon att man inte kan döda botulinumsporer med värme, men att de dör av låga pH-värden. Det här är helt fel och visar på en okunskap som gör att vi KRAFTIGT måste avråda från att köpa någon bok av henne. Hon vet helt enkelt inte vad hon pratar om. Vi har tagit bort länkarna. Mycket möjligt att Complete Guide to Pressure Canning kan vara en bra bok ändå, men vi kan absolut inte rekommendera en bok av en person som tjänar pengar på att sprida ren misinformation om det här ämnet.

Så här i efterhand borde vi aldrig ens ha nämnt den här boken utan att ha kollat upp den mer noga, men den var så populär att vi antog att ett förlag måste ha legat bakom den, men icke. Boken är helt släppt av författaren själv och har inget förlag bakom sig. Köp inte.

Weck Small Batch Preserving, av Stephanie Thurow

Den ena av Stephanie Thurows två konserveringsböcker anpassade för Wecks burkar. Boken är anpassad för en amerikansk publik (och kör alltså med amerikanska mått, vad vi förstått) men är skrivna utifrån att du har Wecks burkar. Inte för att det spelar så himla stor roll egentligen, det är lite som med Balls receptböcker. Man kan såklart använda vilka burkar man vill i kombination med recepten, bara de har snarlik volym.

Boken verkar endast behandla vattenbadskonservering, samt lite fermentering och annat kul.

Här kommer en sponsrad länk till en inbunden bok på Amazon.se

Weck: Home Preserving, av Stephanie Thurow

Den andra av Stephanie Thurows två konserveringsböcker anpassade för Wecks burkar. Precis som den förra är den anpassad för amerikanska läsare och kör vad vi vet med amerikanska mått. Även här behandlar boken endast vattenbadskonservering, utöver annat smått och gott man kan göra med burkar såsom fermentering. Inget fel med vattenbadskonservering, det kan man göra hur mycket kul grejer som helst med.

Här kommer en sponsrad länk till en inbunden bok på Amazon.se

Vilken är din favoritbok? Har du kanske läst någon som inte vi har? Kommentera gärna nedan!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Annilie säger:

    Har ni sett den här boken ? Jag har den inte men stötte på den när jag googlade
    https://www.amazon.se/KONSERVERING-OCH-2022-PAULA-EK/dp/1837629145

    Annilie Insta: berga_garden

    1. Oj. Den där boken är nog i bästa fall maskinöversatt från engelska (canning and preserving betyder ju bokstavligen trots allt konservering och konservering) eller i värsta fall kanske till och med en bok skriven av en AI. Om inte annat blir jag nästan nyfiken på att köpa den för att se innehållet. Men hur som helst, undvik den där tycker jag nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.