Konserverad picklad rödlök
Grönsaker Vattenbadskonservering

Konserverad picklad rödlök

Picklad rödlök? Ja tack! Konserverad picklad rödlök plockar vi ofta fram när det är dags för hamburgare här hemma. Men det gifter sig förstås med många andra rätter också. Vill du ha lite extra sting till just hamburgaren har vi även ett recept på hamburgergurka med chili på bloggen att komplettera med.

Denna rödlök görs enligt hetpackad metod. Det blir bra, men vi hade själva uppskattat om burktillverkaren Ball (som ligger bakom receptet) hade kunnat ta fram tiden för en råpackad variant också. Konsistensen blir nämligen något åt det mjukare hållet i nuvarande recept. Med det sagt är det ändå värt att göra receptet. Eventuellt kan kalciumklorid hjälpa till att behålla krispigheten i löken.

Originalreceptet för konserverad picklad rödlök från Ball Blue Book använder rödvinsvinäger (5 %). Vi själva körde inte med det, men det verkar vara uppskattat av många. Vill du istället bara använda vanlig ättika går det såklart lika bra. Späd i så fall ut den till 6 % så blir det bra. En amerikansk extension service citerar receptet här.

En annan detalj med originalreceptet från Ball Blue Book är att det är osötat. Vill du ha socker i för att balansera vinägern går det självklart bra (vi gjorde det) och vi har med det som frivillig ingrediens i receptet.

Konserverad picklad rödlök

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 6 250 ml-burkar
Inkokningstid 10 min
Luftspalt 0,7–1 cm (¼”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1,4 kg rödlök skalad och skivad, omkring 6 st mellanstora
  • 1 st vitlöksklyftor frivilligt

Lag, om vinäger

  • 1 liter rödvinsvinäger 5 %, äppelcidervinäger går också bra

Lag, om ättika

  • 0,5 liter ättika 12 %
  • 0,5 liter vatten spädes med ättikan så den blir 6 %

Frivilliga ingredienser i lagen

  • 400 g socker frivilligt; minska eller öka efter smak
  • ½ krm kalciumklorid (pickle crisp) frivilligt

Instruktioner
 

Om ättika som lag:

  • Fyll en gryta med vattnet och ättikan.
  • Tillsätt socker och vitlöksklyfta om du vill ha det.

Om vinäger som lag:

  • Fyll en gryta med rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger.
  • Tillsätt socker och vitlöksklyfta om du vill ha det.

Fortsättning:

  • Börja koka upp lagen.
  • Skala och skiva rödlöken i lagom tjocka skivor (omkring 0,5 cm).
  • Under tiden du hackar löken, låt lagen sjuda i 5 minuter. Ta sedan bort vitlöken från lagen.
  • Häll i rödlöken i grytan. Det kommer bli ganska fullt i kastrullen med rödlök.
  • Koka upp igen och låt sedan sjuda under lock i några minuter.
  • Fördela löken och lagen i uppvärmda burkar. Packa löken tätt. Se till att all lök är täckt av lagen. Lämna en luftspalt på 0,7–1 cm.
  • Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den igen vid behov.
  • Torka av kanten på burkarna (gärna med kökshandduk doppad i ättika), sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
  • Koka slutligen burkarna i 10 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Läs om vinäger och ättika samt hur du späder ättika här.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.