Hemkonserverad vegetarisk ärtsoppa
Matlåda Soppa Tryckkonservering

Hemkonserverad ärtsoppa

Ärtsoppa är gott, men den enda konserverade ärtsoppan som finns som också är god är Soldatens ärtsoppa. Den är också svindyr. Det finns en vegetarisk variant av Soldatens ärtsoppa också, men den är helt enkelt inte särskilt god enligt oss. Därför är det ju klockrent att kunna göra en egen hemkonserverad ärtsoppa. Eftersom hustrun inte äter kött och vi äter vegetarisk ärtsoppa på tub lite nu och då så fick det bli en vegetarisk ärtsoppa för vår del, men du väljer helt själv hur du gör din.

Vi gjorde lite justeringar

Vi utgick från ett tryckkonserveringsrecept från amerikanska Ball och kanadensiska Bernardin, som även finns publicerat på Healthy Canning. Märk hur nordamerikanerna är lite knasiga: de puréar ärtorna. Skandal! Vi vill såklart ha en mer svensksmakande ärtsoppa här på bloggen. Det är en del justeringar vi kan göra för att den ska bli en klassisk svensk ärtsoppa.

Enligt Healthy Canning kan man skippa både köttet och citronjuicen utan att påverka säkerheten. Att skippa citronjuicen var givet. Vi ville ha en vegetarisk ärtsoppa, så vi skippade även köttet. Det behöver dock inte du göra. Allmänt för tryckkonservering gäller att torra kryddor går att byta ut lite hur man vill, så det som återstår som måste-krav för receptet är då vatten, ärtor, morötter och lök. Kryddorna bytte vi ut mot mejram och timjan för att det ska smaka ”som det ska”.

I detta recept gäller egentligen ”split peas”, vilket alltså är skalade ärtor. Vafalls? Nån jänkaridé som vi struntar i. Då uppstår dock kravet att vi måste blötlägga ärtorna, vilket inte behövs när man har skalade ärtor. Receptet blir bra ändå!

Receptet är tredubblat jämfört med storleken som finns på Healthy Canning. Det lär ge ungefär 7–9 liter. För oss blev det 5 burkar på 1 liter, 5 burkar på 500 ml samt ungefär två liter extra som vi förvarade i kylskåpet. Känns det lite häftigt kan du såklart halvera receptet.

Hemkonserverad ärtsoppa

Metod Tryckkonservering
Portioner 8 1 L-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

 • 6 liter vatten
 • 1500 g gula ärtor blötlagda. vägda när de är torra
 • 9 st morötter skalade och hackade. Medelstora.
 • 3 st lökar hackade. Medelstora.
 • 3 st lagerblad frivilligt
 • 6 st grönsaksbuljongtärningar
 • Salt efter smak
 • 1,5 tsk timjan torkad
 • 1,5 tsk mejram torkad
 • 600 g rimmat sidfläsk frivilligt, tärnat

Instruktioner
 

 • Blötlägg de gula ärtorna i 12 timmar innan du ska fixa soppan, exempelvis kvällen innan.
 • Koka upp de blötlagda ärtorna och låt sjuda tills de är mjuka (knappt en timme).
 • Under tiden kan du förbereda morötter, lök och eventuellt fläsk.
 • Häll i resterande ingredienser: morötter, lök, kryddor och nedsmulade grönsaksbuljongtärningar. Om du vill ha fläsk, häll även i det. Låt sjuda i ytterligare cirka 30 minuter.
 • Smaka av med salt. Det behövs en hel del.
 • Fiska upp lagerbladen och ta bort dem.
 • Häll över i burkar på max 1 liter och lämna 2,5–3 centimeter luftspalt upp till locket.
 • Tryck ner en kniv i burkarna för att avlägsna eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka lite. Justera i så fall upp luftspalten igen med mer soppa.
 • Torka av burkkanter, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
 • Tryckkonservera med 10 PSI i tryck, alternativt 15 PSI om du bor högre upp än 305 meter över havet.
 • Kör i 75 minuter om du bara har burkar på 500 ml. Har du en eller flera burkar på 1 liter, kör i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Soppan kommer verka otroligt vattning när du häller den i burkarna, men den kommer att tjocka till sig rejält. Den kommer till och med skikta sig en aning i burken när den kallnat så att du får en tjock ärtsoppsklump i botten och nästan bara vatten längst upp. När du öppnat en burk, värmer upp den och rör om så kommer den bli perfekt i konsistensen.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

3 kommentarer

 1. Eva Mohlin säger:

  Hej! Jag har inte läst allt än men jag kan ändå säga att jag uppskattar ert arbete väldigt mycket. Så mycket enklare för mig som nybörjare att gå via er version än att trassla med orginalet. Orginalet har jag förstås kvar för allt det ni inte skrivit om än men jag kommer i fortsättningen titta hos er först.
  Jag skulle vilja tipsa om två saker ni inte tagit upp. I avsnittet om konserveringsapparater nämner ni inte Luna från portugisiska Artemis. Det är en tryckkokare på 23 liter som funkar på induktionsspis. Den har rekommenderats i hermetiseringsgruppen. I avsnittet om burkar kan det väl vara värt att nämna att det numera finns konservburkar med gurka, röbetor, sylt mm som har delade lock och som fungerar väldigt bra att tryckkonervera i. Hur många gånger de går att använda vet jag dock inte (än). Hälsningar Eva Mohlin

  1. Hej!

   Kul att du har hittat hit och tack för din kommentar! 🙂

   Kan det vara Artame du syftar på? Där hittar jag nämligen en tryckkokare på 23 liter, men Artemis Luna ger mig bara bilder på en tecknad katt, hehe. Hur som helst så är 23 liter helt klart en bra storlek som bör vara ok att konservera i, men jag kan inte se någon manometer eller någonstans där man kan sätta på en vikt, så jag vet inte hur man kan få rätt tryck på den. Vill därför inte skriva om den förrän jag kan veta hur man faktiskt kan få 5, 10 eller 15 psi. Sen kostade den, vad jag kunde se, lika mycket som en All American kostar importerad och klar (!), så jag kan inte riktigt se hur den där skulle kunna vara ett bättre köp. Men om någon som har en sån kan skicka lite bilder eller en beskrivning så kan jag absolut ta med den. Tack för tipset!

   Burkarna med tvådelade lock, du menar inte såna ”lätt att öppna”-lock? Principen på såna lock blir väl i stort sett densamma som med ett enkelt lock eftersom du inte kan plocka av själva ringen runt om?

 2. […] konserverade jag ärtsoppa och använde ett recept från Konservgeek. Jag valde att ha i fläsklägg, då man i min familj gärna vill ha lite kött att äta och som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.