Konserveringsburkar – Ball-burk (reg mouth)
Burkar Kommentarer Utrustning

Ball-burkar (och andra amerikanska mason jars)

Mason jars är de absolut vanligaste och populäraste typerna av burkar i USA och Kanada att konservera med. Det är i huvudsak tre märken – Ball, Kerr och Bernardin – som används. Ball-burkar är vanligast på östkusten, Kerr på västkusten och Bernardin i Kanada. Företaget Newell äger och tillverkar alla tre märken och har alltså nästan lite av en monopolställning i Nordamerika. Burkarna har ett tvådelat lock bestående av en platta som håller tätt mot burken och en gängad ring som håller plattan på plats när burkarna kokas in. I Nordamerika är burkarna lättillgängliga och billiga, men här i Europa är de tyvärr ofta både dyra och svåra att få tag på. Längst ner på sidan hittar du några samarbetslänkar du kan använda för att köpa Ball-burkar från Amazon.com.

Varianter

Amerikanska mason jars kommer i två olika storlekar på locken, nämligen ”regular mouth” och ”wide mouth”. Regular mouth-lock är cirka 70 mm i diameter och wide mouth-lock är cirka 86 mm i diameter. Detta är vanliga storlekar även här i Europa och innebär alltså att locken är kompatibla med bland annat Bormiolo Roccos ”Quattro Stagioni”-burkar.

Regular mouth (70 mm brett lock)
Wide mouth (86 mm brett lock)

När det gäller storlekar på burkarna finns de såklart i alla möjliga små och stora storlekar. De är angivna i amerikanska mått såsom pint (knappt en halv liter) och quart (knappt en liter). En liten intressant detalj här är att Weck, vars halvlitersburk är drygt en halv liter (580 ml för att vara exakt) rymmer nästan exakt lika mycket som en Ball pint. På ”pappret” är det 90 ml skillnad på dem, men i praktiken nästan ingen alls. Vi misstänker att det har att göra med att Weck-burkar är så breda i öppningen medan mason jar-burkar är smala i öppningen.

Funktion

Mason jar-burkar är ganska traditionella burkar till formen och har ganska standardiserade storlekar på locken (70 mm respektive 86 mm i diameter). Locken är dock inte särskilt traditionella för oss i Europa. Liknande lock förekommer på några enstaka europeiska burkmodeller, exempelvis Le Parfaits ”Familia Wiss” och Leifheits ”Frucht & Fun”, men i övrigt är de ovanliga här.

Principen är att du, istället för ett enda lock som skruvas på, har ett lock bestående av två delar: en platta i metall som vid vakuum hålls på plats mot burken samt en gängad ring i metall som håller plattan på plats när burken körs i konserveringsapparaten. När du ställer burken i skafferiet är tanken att du skruvar av ringen, för att inget mekaniskt ska hålla locket på plats. På så vis syns det väldigt tydligt om vakuumet släpper eftersom plattan helt enkelt trillar av. Då till skillnad från ett traditionellt lock där locket, genom att vara fastskruvat, sitter kvar på burken.

Ball-burkar har ett tvådelat lock bestående av en platta som håller tätt mot burken och en gängad ring som håller plattan på plats när burkarna kokas in.

I USA har man hakat upp sig ganska mycket på det här med tvådelade lock och många får det nästan att låta som att det är helt omöjligt att se om vakuum finns på vanliga skruvlock. Det är en klar överdrift, men det är däremot lite smidigare och enklare att se om locket har fått vakuum med ett tvådelat lock.

Man kan öppna burkarna enkelt med fingrarna. Ta tag i kanten på det platta locket och dra. Ett litet ”plopp” och burken är öppnad. Använd plattan tillsammans med den gängade ringen och skruva åt när du vill förvara en öppnad burk i kylskåpet.

Formen på burkarna känns genomtänkt. De är smala på ett sätt att de tar lite plats. Weckburkar är ganska skrymmande och det får inte plats särskilt många i konserveringsapparaten. Ball-burkar och de andra mason jar-burkarna däremot känns väldigt optimala och man får i jämförelse plats med väldigt många i apparaten samtidigt.

Billiga apelsinkonserver
Ball-burkar med en snygg ”kristallformad” yta, här med konserverade apelsiner.

Viktigt att veta-lista

Här kommer en liten OBS-lista över saker som är bra att veta:

 • Burkar i pint-storleken är tekniskt sett 473 ml, men rymmer (med luftspalten borträknad) lika mycket som en Weck Mold-burk.
 • Under konserveringsprocessen drar man åt skruvringarna ”fingertajt”. Det innebär att man skruvar åt tajt med fingertopparna, men inte med hela handen.
 • Skruvringarna ska tas av när burken ställs in i skafferiet, eller åtminstone sitta på utan att vara åtdragna.

Fördelar

 • Optimal form som gör att burkarna tar liten plats.
 • Burkarna kommer i en wellpapplåda ungefär som en platta med öl. Dessa är väldigt fiffiga att förvara och bära dem i när de förvaras tomma.
 • Lock som är praktiska för att avgöra om locket hållit tätt eller inte.
 • Bra kvalitet på glasen.
 • Många storlekar att välja på.

Nackdelar

 • Dyra att köpa i Europa samt svåra att få tag på.
 • Dyra att importera från Nordamerika.
 • Locken är dyra och/eller svåra att få tag på, även om det finns billigare kopior.
 • Metallock har en begränsad livslängd jämfört med glas.

Här kan du läsa mer om andra burkar för konservering.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.