Weck-burk
Burkar Kommentarer Utrustning

Weck-burkar

Weck är en tysk tillverkare av burkar i glas som lämpar sig mycket bra för konservering. Märket har funnits sedan förra sekelskiftet så Weck-burkar har alltså en lång tradition bakom sig. Weck är så pass självklara i konserveringssammanhang i Tyskland att de ofta säger ”einwecken” (inweckning) istället för ”einkochen” (inkokning). Weck-burkar har glaslock och använder en gummipackning för att täta locket mot burken. Här nedan kan du läsa information som kan vara bra att veta samt för- och nackdelar med burkarna.

Varianter

Den vanligaste serien av Wecks burkar är förmodligen Sturz, som på engelska marknadsförs som Mold. Alla serier finns i många olika storlekar.

Weck-burk från serien Mold/Sturz (känns kanske igen från vår logotyp!)

Det finns flera andra serier också med alla möjliga lustiga former, och galnast är nog serien Deco. Den kanske mest praktiska serien enligt oss, utöver Mold, är nog annars serien med flaskor. Flaskorna är riktigt bra att hälla ur och lätta att konservera med.

En Weck-flaska som rymmer en halv liter. Här med lingonsaft.

Funktion på Weck-burkar

Principen med Weck är i alla fall att du har en glasburk och ett glaslock. Locket tätas mot burken med hjälp av en gummipackning. Locket och packningen hålls på plats under konserveringsprocessen med två eller tre metallklämmor (vi rekommenderar bara två, även vid tryckkonservering). Efter konserveringsprocessen kommer locket att sitta på plats av undertrycket (”vakuum”) och klämmorna ska alltså inte sitta på när konserven förvaras i skafferiet.

Locket på Weck-burkar tätas med hjälp av en gummipackning. Dessa hålls på plats under konserveringsprocessen med två eller tre metallklämmor.

Packningen har en liten flärp som tydligt pekar nedåt när locket sitter på plats med undertryck. Det fiffiga med det här är att man tydligt ser om en burk har tappat vakuumet i skafferiet genom att flärpen helt enkelt inte lika tydligt pekar nedåt. Hittar du en sån burk och petar på locket kommer det att ramla av. Lätt att identifiera alltså.

För att öppna en burk drar du i flärpen på gummipackningen tills det låter ungefär som när du öppnar kapsylen på en läsk. Det är alltså ljudet av burkens undertryck som släpper.

För att förvara en öppnad burk i kylskåpet kan du antingen bara lägga på glaslocket (med eller utan packning) löst och ställa in i kylen, eller skaffa Wecks plastlock som är tänkt för just kylskåpsförvaring. Det räcker med att köpa några stycken av plastlocken (se tips längst ner på sidan), för man har oftast ändå inte mer än några burkar öppnade åt gången.

Viktigt att veta-lista

Här kommer en liten lista över saker som kan vara bra att veta om Weck-burkar:

 • Weck Mold 580 ml ska konserveras enligt Pint-tider. En Mason Jar (Ball, etc) i storleken ”pint” (473 ml) rymmer lustigt nog lika mycket som en Weck Mold 580 ml (vi har testat).
 • Två klämmor funkar bättre än tre stycken enligt vår (och många andras) erfarenhet.
 • Packningarna behöver bytas med jämna mellanrum men de håller för många omgångar. Byt när de blir torra och tenderar att få små sprickor.

Fördelar med Weck-burkar

 • Relativt billiga att köpa i EU
 • Glaslocken håller lika länge som burken
 • Serierna med stora lock är lätta att diska
 • Serierna med stora lock är lätta att ösa ur innehållet från
 • Mold-seriens burkar går att stapla i varandra när de är tomma
 • Packningarna håller länge
 • Robusta och tåliga
 • Många olika former och storlekar att välja på

Nackdelar med Weck-burkar

 • Relativt många delar att hålla reda på (lock, burk, packning och klämmor).
 • De flesta serier är väldigt skrymmande. I ett av våra skafferier får vi på ett hyllplan plats med 10 Weck Mold 580 ml, men samtidigt 18 (!) Ball Pint. Ändå ryms det lika mycket i burkarna. Boven i dramat är den breda designen med brett lock på Weckburkarna.
 • Ovanstående nackdel är också en nackdel under konserveringen då man helt enkelt inte får plats med så många burkar i konserveringsapparaten samtidigt.
 • Wecks funkisliknande design på Mold-burkarna är annorlunda och kanske inte tilltalar alla som kanske vill ha mer klassisk form på sina burkar. Å andra sidan kan det ju vara ett plus för de som vill ha just en annorlunda burk.

Verktyg och tillbehör som passar med Weck-burkar

Om du vill köpa verktyg eller tillbehör för Weck och samtidigt passa på att stödja vår sida har vi samarbetslänkar till Amazon.se som du kan använda dig av här nedan:

Du kan även köpa Weck-burkar på Amazon, men det är inget vi rekommenderar eftersom det finns andra mycket billigare butiker om man söker på nätet.

Här kan du läsa mer om andra burkar för konservering.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.