Luftspalt
Teori

Vad menas med luftspalt (och varför är det viktigt)?

Med luftspalt menar vi avståndet från livsmedlet i burken upp till undersidan av locket på burken. Luftspalt är helt enkelt det vi på bloggen väljer att kalla det man på andra sidan Atlanten kallar ”headspace”. Det kan vara bra att memorera även ordet headspace eftersom du säkert kommer läsa ett och annat recept på engelska under dina konserveringsäventyr.

Syftet med luftspalten

Luftspalten är en viktig faktor att ta hänsyn till för att minimera risken att få lock som inte får undertryck (”vakuum”). Det är alltså ingen säkerhetsrisk med fel luftspalt. Felaktig luftspalt ger snarare en risk att du slösar på din tid och dina resurser genom att du kan få burkar som aldrig blir riktiga konserver.

För liten luftspalt kan göra att burkarna ”kokar över” under konserveringsprocessen, vilket såklart kommer kladda ner locket och burkens kant och på så vis göra att du riskerar att få en burk utan vakuum.

För stor luftspalt kan göra att du har för mycket luft i burken som måste pressas ur att all luft inte hinner ut under själva konserveringen. Detta kan leda till ett för svagt undertryck och alltså ett lock som inte fastnar och får ”vakuum”.

Varför är det olika luftspalt i olika recept?

Olika livsmedel expanderar olika mycket under konserveringsprocessen. De expanderar också olika mycket beroende på hur lång tid de spenderar i kokande vatten. Alltså krävs rätt luftspalt för rätt livsmedel och recept.

Hemkonserverad vegetarisk ärtsoppa
Ärtsoppa behöver 2,5–3 centimeter luftspalt (1″).
Konservera lingonsylt
När man kokar sylt behövs det bara ca 1 centimeter luftspalt. I bilden ovan sitter skruvringen kvar på burken (en mason jar), och luftspalten syns alltså inte.

Varför tjatar ni om att sticka ner en kniv och ta bort luftbubblor?

Ofta när du har fyllt en burk med det du ska konservera kommer det att finnas luftbubblor här och var. Dessa bör du ta bort genom att du sticker ner en kniv och rör runt lite grann. Du kommer då att se hur bubblorna stiger upp till ytan. Är det många bubblor kommer luftspalten sjunka lite när du tar bort bubblorna. Alltså kan du behöva fylla på burken lite till när du tagit bort bubblorna.

Varför spelar det roll om det finns luftbubblor då? Luft leder värme dåligt och du vill inte hindra värmen när du konserverar. Men generellt spelar det ingen roll eftersom bubblorna oftast bubblar upp till ytan ändå när du väl kokar burkarna. Och vad händer när bubblorna kommer upp till yta? Jo, din luftspalt sjunker! Därför är det helt enkelt bättre att ta bort bubblorna direkt.

Läs mer om luftspalt

Om du vill läsa mer om luftspalten och dess roll i konserveringen kan du läsa den här artikeln på Healthy Canning om headspace. Väldigt ingående och välskriven, som det ju alltid brukar vara på den bloggen. Hade Healthy Canning varit på svenska istället hade Konservgeek aldrig blivit en grej.


Översta bilden hämtad från USDA:s Complete Guide to Home Canning

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.