Konserverade päronhalvor
Frukt Inläggningar Vattenbadskonservering

Konserverade päronhalvor

Vi har två päronträd, men de har bara ett par år på nacken och har inte börjat ge frukt än. Men vad gör väl det, det finns ju affärer såklart! En dag var päron plötsligt jättebilligt i vår lokala mataffär och vi köpte därför tre kilo för att kunna testa hur det blir att göra konserverade päronhalvor. Till vintern får det helt enkelt bli läge att knäcka en burk nån extra tråkig dag, dra fram After eight-paketet och leka 70-tal. Eller varför inte skiva upp på en hemmagjord pizza? Sjukt gott.

Päronen vi köpte var relativt hårda och jag inbillar mig att det kanske lämpar sig extra bra till det här, men det är bara en gissning egentligen. Har du erfarenhet av hur bra olika sorter passar för konservering får du gärna skriva en kommentar i kommentarsfältet.

Päronen görs hetpackade då de som tagit fram receptet ansett att råpackade päron blir väldigt dåliga. Päronen packas i rent vatten, juice (äpple eller päron förslagsvis) eller i en ”syrup”, vilket kort och gott är vatten med socker i. Här finns ett recept på hur du gör en syrup. Sockervattnet kan du själv bestämma sötman på medan juice såklart är så sött som det är naturligt.

Varför kan man då vilja ha söt vätska att lägga päronen i? Färg bevaras bättre och det anses nog rätt ofta som godare såklart. En del av sötman från färsk frukt försvinner ju trots allt vid konservering, och sockrat vatten kan kompensera för det. Hur koncentrerad sockermängd du ska ha får du fundera över själv. Vi testade 30 procent nu, vilket klassas som medium.

Päron har naturligt lågt pH-värde, och de behöver därför bara vattenbadskonserveras.

Receptet är ursprungligen från NCHFP och du kan hitta det här.

Receptfakta

Metod: Vattenbadskonservering
Antal burkar: En burk på ½ liter rymmer knappt 500 g päron
Luftspalt (”headspace”): 1-1,5 cm (0,5″)
Inkokningstid: 20 minuter för burkar på ½ liter eller 25 minuter om du har en eller fler burkar på 1 liter

Instruktioner

 1. Skölj päronen.
 2. Skala päronen, halvera dem och ta bort kärnhuset och ”rumpan”.
 3. Skölj päronen igen och lägg dem gärna i en skål med vatten och askorbinsyra eller citronsyra.
 4. Förbered spadet som ska täcka päronen i burkarna:
  • Äppeljuice, eller
  • Päronjuice, eller
  • Sötat vatten (så kallad ”syrup”), eller
  • Rent vatten (utan tillsatser, kan dock ge missfärgad frukt i längden)
 5. Koka upp spadet.
 6. Lägg päronen i spadet och koka upp igen.
 7. Låt sjuda i några minuter.
 8. Fördela päronen i burkar (max 1 liter i storlek), ganska tajt. Använd förslagsvis plasthandskar för att undvika att bränna fingrarna. Lämna luftspalt på 1-1,5 cm.
 9. Fyll burkarna med spadet. Använd därefter en kniv för att ta bort eventuella luftbubblor.
 10. Se till att du har rätt luftspalt.
 11. Torka av burkarnas kanter, sätt på lock.
 12. Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
 13. Koka slutligen i 20 minuter om du har burkar på max 0,5 liter eller i 25 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

13 kommentarer

 1. Maria säger:

  Kan man ha kryddor i syrupen? Vaniljstång? Stjärnanis? Saffran? Eller påverkar det pH?
  Ha en bra kväll!

  1. Hej! Ja, det går bra att ha torkade kryddor i sockerspadet, det påverkar inte pH-värdet. Lycka till!

 2. Bengan säger:

  Körde denna variant för några år sedan. Den enda smaksättningen jag hade var några matskedar punsch. Supergott att servera med vispad grädde och lite riven mörk choklad!

  1. Härligt! Ja, det är en toppenefterrätt verkligen. Kul med lite egen smaksättning.

  2. Sofia säger:

   Tack för bra recept! Har mängder av päron så tänkte koka in en del. Går det att använda färsk ingefära i lagen? Undrar också om konserven står sig i rumstemp eller bör förvaras svalare?

   1. Man ska generellt inte experimentera för mycket med färsk kryddning då det kan påverka pH-värdet. Särskilt ingefära har ett ganska högt pH-värde, så där bör man inte tillsätta det hur som helst utan att det kan bli riskabelt (såvida man inte har en egen bra pH-mätare). Om det däremot finns ingefära i ett testat recept kan man vara helt säker.

    Vilken tur då att Ball har ett testat recept på päron med ingefära! 🙂 Du hittar det här.

    1. Sofia säger:

     Gjorde med stjärnanis. Stort tack för recepttips, måste provas! Det är ju så gott med ingefära.

 3. Gerd Backlund säger:

  Hej
  Tack för sida om konservering på svenska! Välbehövligt!
  Jag läste ett recept i ”Annas mat”- där ska päronen kokas hela för att inte bli för mjuka och gå sönder. Beror ju såklart på päronen i sig också men jag undrar om halvor inte kokar sönder under hermetiseringskokningen? Vill ju hellre ha halvor för att få plats med mer i burkarna.
  Med vänlig hälsning Gerd

  1. Hej!

   Ja, vi kände likadant, därav skapade vi hemsidan. 🙂

   Nej, jag vill inte påstå att våra är sönderkokta, men det är såklart en definitionsfråga. De blir lite mjuka men håller ihop väl. Sen, som du säger, kanske det kan variera lite beroende på päronsort hur mjuka de faktiskt blir. En sak man kanske ska påpeka är att kokning av en burk med päron i 20 minuter inte blir på långa vägar samma sak som att koka själva päronen i 20 minuter. Det är en viss tröghet för värmen att ta sig in i burken och sedan komma till mitten av den, och det är detta som hermetiseringstiden tar hänsyn till.

   Jag tycker absolut du ska halvera dem åtminstone första gången, så får du se själv om du blir nöjd med resultatet. Det blir ju sagt annars mycket färre päron som ryms per burk. Sen är också hermetiseringstiden anpassad för att päronen faktiskt är halverade.

   1. Gerd Backlund säger:

    Tusen tack för svar!
    Då ska jag köra med halvor!
    Ja jättebra sida, hoppas ni lägger ut fler försvenskade recept. Nu hittar jag de flesta på amerikanska hemsidor men ibland är det knepigt med vissa ingredienser.
    Något helt annat- vet du möjligtvis var man kan hitta ringar och byglar till surteburkar?

    Med vänlig hälsning Gerd

    1. Gör så! 🙂

     Ja det kommer absolut fler recept översatta. Vi jobbar på allt eftersom vi hinner med att konservera, skriva och fotografera. Håll utkik!

     Vi kommer skriva en artikel om Surte snart. Det är lite komplicerat att svara på då det finns två typer av surteburkar. Den ena burktypen passar jättebra tillsammans med Wecks RR100-packningar. Byglarna är lite svårare, men jag har förstått att det finns byglar som passar från någon tysk sida. Jag ska se till att ta fram länk dit när vi publicerar artikeln om Surte framöver.

 4. Bob säger:

  Sjukt kul initiativ med bloggen. Finns ju så stort behov av det i Norden!

  Vad säger ni om att ersätta en del vatten med rom? Har ingen aning om pH värdet i olika spritsorter, men ser det i olika svenska recept.
  Tips på pH mätare? Hittade ingen artikel om det än 😊

  Fortsätt med ett gedigna arbete med bloggen! Tack!

  1. säger:

   Hej! Ja, vi håller med. Mer konservering till folket! 🙂

   Det ska gå att konservera med sprit, men jag har tyvärr inte heller koll på pH-värden på den fronten. Det finns lite recept på Healthy Canning på en sylt som innehåller Brandy och en som innehåller Grand Marnier. Tror det var Ball som låg bakom båda. Healthy Canning har också skrivit om att ha alkohol i fruktkonserver här. Tyvärr hittar jag inget generellt annars. Om pH-värdet av drycken är tillräckligt låg så bör det inte vara någon fara tänker jag. Värmeöverföringen lär vara i princip samma som med vanligt vatten.

   Vi har ingen pH-mätare själva, så vi har inte skrivit om det av just den anledningen! Men självklart kan man skaffa en sån. Se till att skaffa en som verkar riktigt bra bara, det är ju inget man riktigt vill chansa på. Kom ihåg också att det finns annat än botulism, så du måste också ha koll på hur länge burkarna ska koka för att inte riskera att de möglar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.