Vi har två päronträd, men de har bara ett par år på nacken och har inte börjat ge frukt än. Men vad gör väl det, det finns ju affärer såklart! En dag var päron plötsligt jättebilligt i vår lokala mataffär och vi köpte därför tre kilo för att kunna testa hur det blir att göra konserverade päronhalvor. Till vintern får det helt enkelt bli läge att knäcka en burk nån extra tråkig dag, dra fram After eight-paketet och leka 70-tal. Eller varför inte skiva upp på en hemmagjord pizza? Sjukt gott.
Päronen vi köpte var relativt hårda och jag inbillar mig att det kanske lämpar sig extra bra till det här, men det är bara en gissning egentligen. Har du erfarenhet av hur bra olika sorter passar för konservering får du gärna skriva en kommentar i kommentarsfältet.
Päronen görs hetpackade då de som tagit fram receptet ansett att råpackade päron blir väldigt dåliga. Päronen packas i rent vatten, juice (äpple eller päron förslagsvis) eller i en ”syrup”, vilket kort och gott är vatten med socker i. Här finns ett recept på hur du gör en syrup. Sockervattnet kan du själv bestämma sötman på medan juice såklart är så sött som det är naturligt.
Varför kan man då vilja ha söt vätska att lägga päronen i? Färg bevaras bättre och det anses nog rätt ofta som godare såklart. En del av sötman från färsk frukt försvinner ju trots allt vid konservering, och sockrat vatten kan kompensera för det. Hur koncentrerad sockermängd du ska ha får du fundera över själv. Vi testade 30 procent nu, vilket klassas som medium.
Päron har naturligt lågt pH-värde, och de behöver därför bara vattenbadskonserveras.
Receptet är ursprungligen från NCHFP och du kan hitta det här.
Receptfakta
Metod: Vattenbadskonservering
Antal burkar: En burk på ½ liter rymmer knappt 500 g päron
Luftspalt (”headspace”): 1-1,5 cm (0,5″)
Inkokningstid: 20 minuter för burkar på ½ liter eller 25 minuter om du har en eller fler burkar på 1 liter
Instruktioner
- Skölj päronen.
- Skala päronen, halvera dem och ta bort kärnhuset och ”rumpan”.
- Skölj päronen igen och lägg dem gärna i en skål med vatten och askorbinsyra eller citronsyra.
- Förbered spadet som ska täcka päronen i burkarna:
- Äppeljuice, eller
- Päronjuice, eller
- Sötat vatten (så kallad ”syrup”), eller
- Rent vatten (utan tillsatser, kan dock ge missfärgad frukt i längden)
- Koka upp spadet.
- Lägg päronen i spadet och koka upp igen.
- Låt sjuda i några minuter.
- Fördela päronen i burkar (max 1 liter i storlek), ganska tajt. Använd förslagsvis plasthandskar för att undvika att bränna fingrarna. Lämna luftspalt på 1-1,5 cm.
- Fyll burkarna med spadet. Använd därefter en kniv för att ta bort eventuella luftbubblor.
- Se till att du har rätt luftspalt.
- Torka av burkarnas kanter, sätt på lock.
- Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
- Koka slutligen i 20 minuter om du har burkar på max 0,5 liter eller i 25 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.