Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Recensioner Utrustning

Gjordnäras kastrull för tryckkonservering

Som först i Sverige – och troligen hela Europa – har växthusförsäljaren Gjordnära släppt en tryckkonserveringsapparat som är CE-märkt och därför kan säljas inom EU. Det här är faktiskt revolutionerande. Vi är nog ett antal konserveringsnördar där ute som är lite småbuttra över att någon annan hann först! Fram tills nu har det enda praktiska alternativet för att få en apparat som man med säkerhet kan tryckkonservera med i Sverige varit att importera en pressure canner från USA. Att då kunna klicka hem en som finns på lager direkt i Sverige är alltså otroligt bra. Så stort grattis till Gjordnära! Men är Gjordnäras kastrull för tryckkonservering något att ha då? Det ska vi gå igenom nu, för vi har nämligen testat den.

Jämförbar med Presto 23 Qt

Gjordnäras tryckkonserveringsapparat liknar i ganska många avseenden Presto 23Qt Induction. Därför kommer vi att jämföra den med en Presto (men även en Mirro) under recensionens gång. Vi kommer däremot inte att jämföra den med en All American. Det kommer nämligen inte att vara någon som står och väljer mellan en Gjordnära och en All American, då det är som att någon skulle stå och välja mellan en Toyota Yaris och en Lamborghini Revuelto. Den som vill ha en All American vill ha det bästa, utan kompromisser, helt enkelt. All American har ingen konkurrens från någon annan i det avseendet.

Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Gjordnäras kastrull för tryckkonservering direkt från förpackningen (utan lock).

Tillverkas i Kina – men det gör Presto också

Apparaten som Gjordnära har tagit fram kan du ibland köpa snarlika varianter på genom olika kinaimportsidor såsom Aliexpress. Det är alltså inte Gjordnära själva som har designat den, utan de har helt enkelt importerat den och satt sitt namn på den. Är det här ett problem då? Inte nödvändigtvis egentligen. Kina är kanske inte kända för kvalité i första hand, men faktum är att även en Presto tillverkas i Kina, och den håller hög standard. Den är dock designad och utvecklad i USA.

Principen med sidor som Aliexpress är att kinesiska fabriker ibland kan ta en känd och efterfrågad produkt och ”kopiera” den lite. Sedan massproduceras den under ett påhittat märke och säljs billigt om man direktimporterar den från Kina. Bild och sånt tar man ofta från fabriken på andra sidan stan som gjorde samma sak förra året. Man kan alltså inte veta helt säkert att man får samma produkt i alla annonser man hittar på Aliexpress, även om bilderna är lika. Det här är ett problem eftersom man såklart vill veta exakt vad man får när det gäller en relativt dyr sak som en tryckkonserveringsapparat.

Gjordnäras apparat är därför kanske mer att jämföra med Julas eller Biltemas egna märken. Man har helt enkelt beställt en specifik apparat från en specifik fabrik. Gjordnära har också sett till att vi får veta alla specifikationer vi vill veta och att vi får en svensk manual. Det här är förstås ett trygghetstecken och en bra sak. Du vet helt enkelt vad du får från Gjordnära, till skillnad från Aliexpress.

Tabell, likheter/skillnader

Så vad har vi då för fördelar och nackdelar med Gjordnäras kastrull för tryckkonservering respektive Prestos apparat? Här kommer en liten tabell över de likheter och olikheter som finns mellan dem. Vissa saker är objektiva för- eller nackdelar medan andra saker kan vara mer upp till dig om det är bra eller dåligt.

Gjordnäras kastrull för tryckkonserveringPresto 23 Qt Induction
InduktionskompatibelJaJa
Invändiga dimensioner *32 (B) x 27 (H) cm *31 (B) x 28,5 (H) cm *
Antal Weck Mold 500 ml *5 + 5 st5 + 5 st
Antal Ball Pint Regular *9 + 0 st10 + 10 st
Kan dubbelstacka Weck 0,5 L *JaJa
Kan dubbelstacka Weck Tulip 1 L + Mold 0,5 L *NejJa
Ungefärligt pris2 100 krca 3 500 kr inklusive frakt, importavgifter och tredelad vikt. Svänger mycket med dollarpriset.
Val av tryck med vikt10 PSI5, 10 eller 15 PSI (med tredelade vikten)
Medföljande rack2 st1 st (att köpa ett extra är rekommenderat)
PackningSilikonGummi
* Mätt med rack på plats i tryckkonserveringsapparaterna.

Handhavande

Gjordnäras kastrull för tryckkonservering fungerar i mångt och mycket som en Presto. Den har en gummipackning i locket och locket vrider du fast i grytan när du ska använda den. En låsplugg ser till att du inte kan öppna locket när grytan är trycksatt. Jigglern dansar försiktigt vid 10 PSI. Du kan i princip titta på en video på Youtube när någon använder en Presto och hänga med, även om du själv har en Gjordnära. Inga konstigheter alltså.

Storlek

När det då gäller kvalitén på Gjordnäras nya apparat känns den helt klart jämförbar med Presto. Gjordnäras och Prestos apparater väger ungefär lika mycket och godset känns ungefär lika tjockt. Gjordnäras apparat är dock tyvärr något lägre än en Presto. Detta gör att du inte kan dubbelstacka Ball Pint (~0,5 L)-burkar. Weck Mold 0,5 L går dock bra att dubbelstacka. Men även med Weck kan du stöta på problem i Gjordnäras apparat. Vi brukar nämligen ibland ha 5 stycken Weck Tulip 1 L i botten och 5 stycken Weck Mold 0,5 L i toppen på vår Presto. Det här går inte i Gjordnäras apparat.

Det är såklart ett ganska stort minus om du planerat att använda just de burkar som inte går att dubbelstacka. I extremfallet med Ball-burkar rymmer alltså Gjordnära bara 9 halvlitersburkar (pint) istället för de 20 (!) som Presto rymmer. Men med burkar där det faktiskt går att dubbelstacka, som med Weck Mold 0,5 L, ryms det oftast lika många burkar i Gjordnäras som i en Presto. Så hur stort problemet blir för dig beror helt på vilken burktyp du vill använda.

Vill du använda Weckburkar och kombinera enliters- och halvlitersburkar i en körning är ett tips att använda Tulip-seriens enliters- och halvlitersburkar. De är nämligen lägre än Mold-burkarna.

Gjordnäras kastrull för tryckkonservering med ball-burkar
Om man använder 0,5-liters Ballburkar i Gjordnäras tryckkonserveringsapparat får det plats 9 stycken i ett lager. I Prestos får det dock plats 10 stycken i två lager, alltså totalt hela 20 stycken.
Gjordnäras kastrull för tryckkonservering med weckburkar
Använder man Wecks 0,5-litersburkar får det plats 5 (i ett lager) eller 10 (i två lager) i båda apparaterna. I Presto får man dock även plats med ett lager 1-liters och ett lager 0,5 liters.

Tryckmätare (manometer)

Gjordnäras tryckkonserveringsapparat har en tryckmätare (manometer) som åtminstone till utseendet ser ut att vara samma som den som följer med en Presto. Den monteras fast i locket på ett lite annat sätt än en Presto, men i övrigt ser de likadana ut. En skillnad som ska påpekas är dock att Mirro skickar med tre vikter (5,10 och 15 PSI); Gjordnära skickar bara med en vikt på 10 PSI. Apparaten har också ett maximalt godkänt arbetstryck på 13 PSI. Om du skulle skicka efter en 15 PSI-vikt från Mirro och den skulle passa (vi vet inte detta) kommer du alltså gå över det tryck som apparaten får användas för. 15 PSI behöver dock bara du som bor högre upp än 305 meter över havet. 5 PSI behövs i sin tur bara om du vill snabba på konserveringen av exempelvis krossade tomater.

Gjordnäras kastrull för tryckkonservering med manometer och jiggler
Manometern på Gjordnäras apparat liknar den som medföljer en apparat från Presto. Jigglern däremot liknar den som medföljer vid köp av en Mirro.

Vikt (jiggler)

Vikten (jigglern) som följer med Gjordnäras apparat ser däremot ut att vara liknande den som kommer med en konserveringsapparat från Mirro. Det kan tyckas vara lite märkligt med ett hopkok. Men om det finns produkter ”på hyllan” som går att använda, varför uppfinna hjulet på nytt? Funktionsmässigt dansar den inte lika tydligt som en Prestovikt, utan roterar runt lite diskret samtidigt som det pyser lite ånga ur hålen på vikten. Den ”klickas” också fast på ventilationsskorstenen istället för att bara ligga på löst som på en Presto. Detta är varken en fördel eller nackdel utan bara en detalj som skiljer sig lite från Presto.

Vikt som sätts fast på Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Vikten ”klickas” fast på ventilationsskorstenen istället för att bara ligga på löst som på en Presto.

Övertrycksskydd

För de där fallen då man glömmer spisen på max och typ svimmar av eller liknande behöver en tryckkonserveringsapparat ha ett övertrycksskydd (det är standard sedan länge tillbaka). Övertrycksskydd är något som gör att trycket släpper om det blir för högt. Apparaten kan annars bokstavligen förvandlas till en bomb. Men lyckligtvis har Gjordnäras apparat tre övertrycksskydd som börjar lösa ut omkring 18 PSI. Presto har bara ett. Vi kan dock inte tänka oss att det skulle finnas någon risk att Prestos gummiplugg inte skulle lösa ut vid övertryck.

Ett problem vi hade våra två första testkörningar var att övertrycksskyddet som sitter vid ena handtaget faktiskt läckte. Första rundan trodde vi det var packningen som satt dåligt, men den andra rundan lyckades vi spåra läckaget till ena handtaget – specifikt övertrycksskyddet. Det visade sig sedan att det satt ganska dåligt åtdraget på undersidan av locket. En rekommendation är alltså att kolla om det finns saker på undersidan av locket som behöver dras åt lite innan du kör igång. Lite tråkig grej att behöva felsöka direkt från fabrik, men som tur var kunde vi lösa det själva. Kanske vore något att få med i en uppdaterad manual i framtiden.

Övertrycksskydd på Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Ett av övertryckkskydden på Gjordnäras apparat sitter i form av en liten röd plopp på locket.

Packning

Packningen på Gjordnäras apparat är tillverkad i genomskinlig silikon. I en Presto är packningen istället tillverkad i svart gummi. Om det finns för- eller nackdelar mellan silikon och gummi ska vi låta vara osagt men Prestos gummipackning känns spontant kanske lite rejälare.

Ibland kan man ha otur med placeringen av packningen eller med smuts. Detta leder då till läckage, vilket gör det svårt att få upp trycket. Om det händer dig är det bara att stänga av värmen och vänta tills grytan inte längre är trycksatt. Sedan tar du ur packningen från locket. Gjordnära rekommenderar att du då gör rent den, smörjer den med lite rapsolja och sätter tillbaka den. Förhoppningsvis sluter locket tätt då.

Övertrycksskydd på Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Gjordnära rekommenderar att man tvättar av och smörjer packningen med lite rapsolja med jämna mellanrum. Här syns för övrigt också undersidan av övertrycksskyddet som läckte och som vi därför fick dra åt.

Reservdelar

Reservdelar till Presto och All American kan du hitta på på sidor som Ebay och Amazon. Då talar vi om gummipackning, manometer, ventileringshål med mera. Med tanke på att de är stora företag som har funnits i runt 120 respektive 90 år kan du nog tryggt räkna med att deras reservdelar går att få tag på resten av din livstid. Gjordnära säger att även de kommer att erbjuda reservdelar till sin apparat. Mycket bra. Hur länge de kommer att ha möjlighet att tillhandahålla dessa är lite svårare att veta, men förhoppningsvis blir det här en långlivad produkt. Är du av den lite ängsligare typen kan du ju passa på att köpa reservdelar redan nu (vilket förstås inte är fel om du äger en Presto eller All American heller).

Jiggler som medföljer Gjordnäras kastrull för tryckkonservering
Många oroar sig för reservdelar i dessa oroliga tider.

Slutsats

Gjordnäras tryckkonserveringsapparat har sina fördelar och sina nackdelar, men tar man in kostnaden i beräkningarna är den trots allt prisvärd. Den är på många sätt likvärdig en Presto men kostar minst tusenlappen mindre. Dessutom kommer den varken att fastna i tullen eller ta flera veckor att importera.

De två stora nackdelar som finns mot Presto är dels att Gjordnäras apparat ibland rymmer färre burkar (beroende på vilka burkar du använder) och att det endast kommer med en vikt för 10 PSI. Det senare spelar bara roll om du bor högre upp än 305 meter över havet. Tycker du inte att den något mindre storleken mot Presto gör så mycket? Bor du dessutom lägre än 305 meter över havet? Då är den helt klart ett bra val, och det absolut billigaste valet.

Sen har vi ju det här med att vi hade läckage i ett av övertrycksskydden på grund av att det inte var tillräckligt åtdraget från fabrik. Det är såklart irriterande, och alla kanske inte hade lyckats hitta läckaget. Vi kan å andra sidan ha haft lite otur med just vårt exemplar, och teoretiskt sett kan den ha gängat ur under frakten också. Gjordnära är säkert hjälpsamma om du också skulle stöta på problem.

Har du provat Gjordnäras kastrull för tryckkonservering? Vad tyckte du i så fall om den? Kommentera gärna nedan!

Här kan du läsa om andra tryckkonserveringsapparater

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

5 kommentarer

 1. Karin säger:

  Tack för utförlig recension! Mycket intressant läsning.

 2. Shedland säger:

  Mycket kul att ni testat denna! Kommer öppna upp vägen för oss vattenbadare som aldrig orkat med att importera!

  1. säger:

   Exakt! Det är verkligen så bra att Gjordnära tagit fram den här just därför. Lycka till med tryckkonserveringen i så fall. 🙂

 3. Kristian säger:

  Fantastiska nyheter! Priset har jag aldrig brytt mig om, men skjuter hellre min egen morsa än att köpa från vidriga Amazon. En orelaterad och eventuellt korkad fråga: tryckkonserverare ser alltid så himla höga ut och jag är nojjig över att de inte får plats under spisfläkten. Har ni koll på hur hög Gjordnäras är utvändigt?

  1. säger:

   Håller med, Amazon är inte direkt moralens förkämpe nummer ett. Så då är det kul med ett alternativ från en svensk återförsäljare för den som vill undvika dem.

   Ja, de är generellt väldigt höga för att man ska kunna konservera mycket. Det finns lägre apparater också (Presto exempelvis har en 16 Qt), men då är det Amazon som gäller återigen. Hur som helst, det ska verkligen inte vara något problem så länge du inte har en extremt lågt placerad spisfläkt. Det invändiga måttet är 27 cm. Lägger du på locket landar du nog på ungefär 35-37 cm med manometern inkluderad skulle jag tro, utan att ha möjlighet att mäta just precis nu. Men även om vi räknar väldigt pessimistiskt på typ 40-45 cm i höjd lär du ju ändå ha stor marginal kvar till spisfläkten i de flesta hem.

   Så oroa dig inte, den kommer med största sannolikhet passa även hemma hos dig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.