Mild tomatsalsa
Tomater Vattenbadskonservering

Mild tomatsalsa

Det finns en mall för hur man kan laborera ihop en salsa – och ändå veta att man håller sig inom rätt sida av pH-värdet för att undvika tillväxt av botulinumtoxin. Bakom mallen ligger USDA, så det är absolut något man kan lita på. Vi ska så småningom översätta mallen till svenska och med mått som inte ger en huvudvärk. Men först kommer här ett recept på en riktigt riktigt god, mild tomatsalsa. Den behöver inte nödvändigtvis vara så mild som titeln anger. Receptet kommer från bloggen Healthy Canning där man har baserat det från den tidigare nämnda mallen.

I sitt originalutförande är receptet packat med paprika istället för chili, vilket såklart gör salsan mild i smaken. Vill du ha mer hetta? Byt ut en del av paprikan mot chili! Det påverkar inte pH-värdet nämnvärt.

Vi vill dock slå ett slag för att testa salsan som den är (annars är nämligen exempelvis Salsa Ranchera ett bättre förslag). Det är ingen tävling hur stark salsa man kan göra och ibland vill man helt enkelt inte ha tiotusentals scoville. Vill du ha salsan sötare? Lägg i några matskedar socker (det gjorde vi 🫣).

Mild tomatsalsa

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 12 250 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1,5 kg tomater gärna plommontomater. Mät efter att du skalat och hackat dem grovt
  • 300 g lök skalad och hackad fint
  • 1 kg paprika Valfria sorter, blanda fritt, men max den angivna vikten. Även chili går bra. Hackad fint.
  • 250 ml citronjuice från flaska. Inte färsk alltså.
  • 125 ml limejuice från flaska.
  • 1 msk salt
  • 1 tsk spiskummin torkad och mald
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1,5 tsk chiliflingor FRIVILLIGT, och du får ta mer efter smak om du vill
  • 1-3 msk socker FRIVILLIGT

Instruktioner
 

  • Skölj tomaterna. Koka dem i mellan 1 till 5 minuter och häll sedan över tomaterna i kallt vatten.
  • Skala tomaterna. I bästa fall har allt skal börjat lossna efter skållningen, men annars får du skala vissa med kniv/potatisskalare.
  • Hacka tomaterna ganska grovt.
  • Väg det du har hackat upp tills du får den mängd som är angiven i ingredienslistan. Lägg den hackade tomaten i en kastrull.
  • Skölj, hacka och väg upp paprika och lök. Ta bort paprikafrön så gott det går. Lägg i samma kastrull.
  • Häll i limejuicen och citronjuicen.
  • Blanda i kryddorna (salt, spiskummin och oregano samt chiliflingor och socker om så önskas)
  • Koka upp och rör om.
  • Låt sjuda i ca 3 minuter.
  • Häll över i burkar (250 ml eller 500 ml, men inte större), använd 1,25–2 centimeter (½”) luftspalt.
  • Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på tills du har rätt luftspalt igen.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka i 15 minuter om du bor under 305 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så.
  • Godast efter minst en månad i skafferiet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Citronsyra istället för juice

Av olika anledningar kanske man inte vill ha citron- eller limejuice i tomatkonserver. Då kan juice ersättas med citronsyra i pulverform. Ett rågat kryddmått citronsyra (cirka 1,2 ml, ¼ tsk) ersätter 1 msk juice.

Våra justeringar

Det är tänkt att det här ska vara en mild tomatsalsa. Vi valde dock att ha i lite chiliflingor efter smak tills vi fick en liten diskret sting. Vi valde också att ha i tre matskedar socker för att få lite mer sötma. Vill man ha starkare salsa kan man absolut ta exempelvis 800 gram paprika och 200 gram chili. Inget av detta är ett problem ur säkerhetssynpunkt. Man brukar betrakta paprika och chili som ”i princip samma sak” när det gäller konsistens och pH-värde, så det är helt okej att byta mellan dem.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

6 kommentarer

  1. Anna Oliw säger:

    Hej!
    Jag är ny på konservering och har två frågor om citron- och limejuice:
    1 Kan man byta ut citronjuice och limejuice mot citronsyra i alla recept?
    2 Har citronjuice som säljs i Sverige ett bestämt pH-värde, så som jag uppfattar att de har i andra länder? (läste på Healthy Canning)
    Vänliga hälsningar
    Anna

    1. säger:

      Hej! Vad kul att du vill börja konservera. 🙂

      1. Ja! ¼ tsk citronsyra motsvarar 1 msk citronjuice. ¼ tsk motsvarar i sin tur ett rågat kryddmått. Läs mer här: https://www.healthycanning.com/citric-acid-and-home-canning/

      2. Ja, vi kom fram till att det ska vara samma standard här när vi forskade i ämnet för ett par år sedan.

  2. Anna säger:

    Tusen tack för svar! Tack vare din länk hittade jag även en tabell för omvandling av surgörare!

  3. Anna säger:

    Hej igen! Det dök upp en ny fråga: när tillsättes citronsyran och ska den lösas upp först? Tolkade det som att Healthy Canning beskriver ett förfarande där citronsyran löses i vätska, men jag förstår inte riktigt hur och om det menas att så alltid ska ske. Kanske jag har fastnat lite i tanken på citronsyra, men jag föreställer mig att slutresultatet kan bli mindre blött jämfört med citronsaft.

    1. säger:

      Du här säkert helt rätt i att det blir mindre blött med citronsyra istället för citronjuice. Vi har aldrig själva använt citronsyra, så jag var tvungen att läsa lite nu. Som du säger beskriver Healthy Canning process för hur man gör för att lösa citronsyran i vatten, men jag tolkar det som att det handlar om ifall man vill göra en 5 %-ig vätska. Läser man däremot vidare förstår jag det som att man helt enkelt häller i rätt mängd citronsyra i receptet. Tolkar inte det som att det behöver lösas upp i en speciell vätska. I exempelvis krossade tomater, där man normal häller i lite citronjuice i varje burk innan man häller på tomaterna, ska man istället hälla i ett mått citronsyra i varje burk innan man häller på tomaterna.

      1. Anna säger:

        Aha, så menas det! Tack för hjälpen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.