Mild tomatsalsa
Tomater Vattenbadskonservering

Mild tomatsalsa

Det finns en mall för hur man kan laborera ihop en salsa – och ändå veta att man håller sig inom rätt sida av pH-värdet för att undvika tillväxt av botulinumtoxin. Bakom mallen ligger USDA, så det är absolut något man kan lita på. Vi ska så småningom översätta mallen till svenska och med mått som inte ger en huvudvärk. Men först kommer här ett recept på en riktigt riktigt god, mild tomatsalsa. Den behöver inte nödvändigtvis vara så mild som titeln anger. Receptet kommer från bloggen Healthy Canning där man har baserat det från den tidigare nämnda mallen.

I sitt originalutförande är receptet packat med paprika istället för chili, vilket såklart gör salsan mild i smaken. Vill du ha mer hetta? Byt ut en del av paprikan mot chili! Det påverkar inte pH-värdet nämnvärt.

Vi vill dock slå ett slag för att testa salsan som den är (annars är nämligen exempelvis Salsa Ranchera ett bättre förslag). Det är ingen tävling hur stark salsa man kan göra och ibland vill man helt enkelt inte ha tiotusentals scoville. Vill du ha salsan sötare? Lägg i några matskedar socker (det gjorde vi :O).

Receptfakta

  • Metod: Vattenbadskonservering
  • Antal burkar: ca 12 st 250 ml-burkar eller 6 st 500 ml-burkar
  • Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”)
  • Inkokningstid: 15 minuter

Ingredienser

  • 1,5 kg tomater, gärna plommontomater (mät efter att du skalat och hackat dem grovt)
  • 300 g lök (skalad och hackad fint)
  • 1 kg paprika (Valfria sorter, blanda fritt, men max 1 kg. Även chili går bra. Hackad fint.)
  • 250 ml citronjuice från flaska. Inte färsk alltså.
  • 125 ml limejuice från flaska. Samma som ovan.
  • 1 msk salt
  • 1 tsk spiskummin (torkad och mald)
  • 1 tsk oregano (torkad)
  • 1,5 tsk chiliflingor (FRIVILLIGT, och du får ta mer efter smak om du vill)
  • 1-3 msk socker (FRIVILLIGT)

Instruktioner

  1. Skölj tomaterna. Koka dem i mellan 1 till 5 minuter och häll sedan över tomaterna i kallt vatten.
  2. Skala tomaterna. I bästa fall har allt skal börjat lossna efter skållningen, men annars får du skala vissa med kniv/potatisskalare.
  3. Hacka tomaterna ganska grovt.
  4. Väg det du har hackat upp tills du får den mängd som är angiven i ingredienslistan. Lägg den hackade tomaten i en kastrull.
  5. Skölj, hacka och väg upp paprika och lök. Ta bort paprikafrön så gott det går. Lägg i samma kastrull.
  6. Häll i limejuicen och citronjuicen.
  7. Blanda i kryddorna (salt, spiskummin och oregano samt chiliflingor och socker om så önskas)
  8. Koka upp och rör om.
  9. Låt sjuda i ca 3 minuter.
  10. Häll över i burkar (250 ml eller 500 ml, men inte större), använd 1,25–2 centimeter (½”) luftspalt.
  11. Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på tills du har rätt luftspalt igen.
  12. Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  13. Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  14. Koka i 15 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige.
  15. Godast efter minst en månad i skafferiet.

Anmärkningar

Det är tänkt att det här ska vara en mild tomatsalsa. Vi valde dock att ha i lite chiliflingor efter smak tills vi fick en liten diskret sting. Vi valde också att ha i tre matskedar socker för att få lite mer sötma. Vill man ha starkare salsa kan man absolut ta exempelvis 800 gram paprika och 200 gram chili. Inget av detta är ett problem ur säkerhetssynpunkt. Man brukar betrakta paprika och chili som ”i princip samma sak” när det gäller konsistens och pH-värde, så det är helt okej att byta mellan dem.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.