Konserveringspoliser och kan-själv!-konserverare
Kommentarer Teori

Konserveringspoliser och Kan-själv!-konserverare

Det finns två extremer man ofta stöter på när man vill lära sig om konservering. Vi har valt att kalla dem för konserveringspoliser och kan-själv!-konserverare. Båda är väldigt frustrerande att stöta på för en nybörjare. De är såklart även frustrerande för personer med mer erfarenhet som måste korrigera felaktig information hela tiden.

Healthy Canning kallar dessa extremer för ”Safe Canning Police” och ”Cowboy Canners”. Vi försökte komma på svenska motsvarigheter i den här artikeln; konserveringspoliser och kan-själv!-konserverare fick duga. Healthy Canning har två egna artiklar i ämnet som vi såklart blivit inspirerade av. Det här är dock våra egna tankar i ämnet och inte en översättning.

Det här är en ganska raljerande text som kanske retar upp en och annan av er. Jag hoppas dock att man ska kunna läsa och fundera istället för att känna sig påhoppad. Men jag (Jocke) känner att det är ett ämne som behöver tas upp.

Kan-själv-konserverare

Den första gruppen är kanske också den farligaste gruppen. Kan-själv-konserverare i USA kallar sig gärna för ”rebel canners”, eftersom det då låter som att de är ”underdogs”. De brukar ofta komma med konspirationsteorier om varför USDA och andra auktoriteter hemlighåller alla ”bra” sätt att konservera på. De brukar också tycka det är jätteviktigt att konservera cheesecake i burk, varför man nu skulle behöva göra det.

Sällan kan de referera till faktiska tester eller forskning som styrker varför man ska göra som just de gör. Ändå är de väldigt måna om att berätta för allt och alla hur just de går till väga på Instagram och Youtube. De är också noga med att påpeka att de är tuffa rebeller som inte lyssnar på vad staten säger att de ska göra.

Dessa människor förstör väldigt mycket för nybörjare eftersom de helt enkelt lär ut metoder som är potentiellt farliga. De ger också folk en dålig inställning till forskning och evidens eftersom deras referenser bara är ”så här har jag alltid gjort och jag har minsann aldrig blivit sjuk”. Botulism är ovanligt, även när man gör fel – men liksom en rökare som lyckas leva till 85, trots att denne har rökt hela livet, kan en som konserverar fel klara sig från botulism med lite tur. Statistik ljuger dock inte. Sett i en större grupp människor så kommer människor drabbas av botulism om de konserverar felaktigt. Det har hänt förr och det kommer att hända igen.

Hamnar lätt i konspirationsteoriträsket

När det gäller konspirationsteorier och USDA kommer teorierna ofta från lite hemmablinda amerikanare. De inser helt enkelt inte hur mycket information de faktiskt har från sina myndigheter. De förstår inte att myndigheter i många andra länder inte har några rekommendationer alls. Om det då saknas en rekommendation för att konservera ett visst livsmedel, säg mjölk till exempel, börjar vissa amerikanare komma med påståenden som att ”USDA gör allt för att du inte ska konservera mat hemma”.

Anledningen till att det inte finns rekommendationer för att konservera mjölk, trots att industrin kan det, är omöjligt att veta utan insyn. Gissningsvis har man kanske inte nått konsensus över vilka tider som krävs för att det ska bli säkert i hemmet. Kanske på grund av brist på resurser. Det går säkert bra att konservera mjölk hemma, men USDA publicerar ingenting som inte de kan garantera att det ger både ett säkert och bra resultat. Och innan vi har publicerade data bör vi inte göra det eftersom det då blir ett experiment med hälsan. Vad vi säkert kan säga är i alla fall att det inte beror på att någon medvetet försöker ”hindra” dig från att konservera.

Kan-själv-konserverarna bestämmer dock, liksom alla andra, naturligtvis i sina egna kök. Ingen kan förbjuda dem att göra som de vill. Det tråkiga är när de delar med sig av bevisligen farliga recept i sociala medier och detta får stor spridning.

Konserveringspolisen

Den andra gruppen är måhända inte lika farlig men den kan vara minst lika problematisk. Varför? Jo, för att den gör att folk aldrig ens vågar börja konservera. Den gör också att folk slänger mat som de inte hade behövt slänga.

Konserveringspoliser kan tala om för folk att de måste slänga en burk blåbärssylt som stått i rumstemperatur som inte har vattenbadskonserverats, på grund av risk för botulism. Detta är såklart fel eftersom botulinumtoxin bokstavligen inte kan växa i den sura miljön som svenska bär har (långt under 4,6 i pH). Den enda risk som finns är att den möglar i rumstemperatur, och mögel kan du se med blotta ögat. Det luktar också såklart illa.

Konserveringspoliser kan tala om för dig att du ska kasta alla burkar för att du råkade vattenbadskonservera din inlagda gurka fem minuter för kort tid. Detta är också dumt eftersom det enda du riskerar är att du får mögeltillväxt eller att det börjar lukta eller smaka illa. Är lagen tillräckligt sur är det omöjligt att få botulism. Självklart är det bäst att göra enligt rekommendationerna redan från början, men om det blev fel behöver det inte alltid vara hela världen.

Kan sällan referera till bra källor

Om du tror att du har råkat göra något fel när du har tryckkonserverat och är orolig för botulism kan konserveringspolisen, nästan under pistolhot, kräva att du slänger allting. Trots att även USDA (USDA Complete Guide to Home Canning, Introduction, sida ”i”) tydligt säger att om du är osäker på om en viss batch gjordes på ett korrekt sätt ska du koka den i tio minuter för att döda eventuella toxiner innan du äter. Det kommer att göra maten lite tråkigare att äta, men den kommer att vara säker. Det är bra att vara medveten om vad du gör! Det är ingen fara, men gör rätt till nästa gång. Att koka efteråt är ingen ersättning för att göra rätt, men det det är en nödlösning som funkar.

Konserveringspolisen kan, likt kan-själv-konserverarna, sällan referera till så mycket av allt de påstår. Poliserna verkar ofta hamna i ett läge där de är rädda för att dela med sig av för mycket kunskap, på grund av risken att folk ska missförstå och hitta på ”dumma grejer”. Nästan som att man behöver nå något slags högre medvetande för att få ”låsa upp” vissa kunskapsnivåer. Det här är i princip anledningen till att den här bloggen startade. Kunskapen måste få vara tillgänglig, för alla.

Du kommer troligen inte drabbas av botulism om du följer Konserveringspolisernas råd, och det är ju jättebra såklart. Men risken är att du aldrig ens börjar konservera från första början. Det blir helt enkelt för läskigt och för svårt.

Kunskap är bra!

Vad är då sammanfattningen av det här? Att kunskap är bra! Våga läsa på, våga lära dig mer, våga ställa frågor. Men se också till att lära dig vem man kan lita på. Kan personen som påstår något referera till en seriös källa för sitt påstående? Eller är det bara ”Källa: min farmor” eller ”Källa: forskare”? Får du en länk till en myndighet, ett universitet eller till och med en forskningsstudie kan du nog känna dig ganska trygg.

Vad kul att du vill lära dig att koka in mat i burkar! Se till att det blir roligt, och låt inte konserveringspoliser eller kan-själv!-konserverare förstöra för dig. 🙂

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

6 kommentarer

  1. Annika säger:

    Väl talat/skrivet av ditt sunda sinne. 😊👍👍👍

  2. Kim säger:

    Huvudet på spiken! 👍

  3. Gittan säger:

    Väldigt bra skrivet! Kunskap leder till förståelse och tar även bort rädsla!

    1. säger:

      Eller hur! Det är precis vår tanke också.

  4. Eva-Lena Andersson säger:

    Så himla bra skrivet! Ser att många drar sig för att försöka läsa recept skrivet på engelska. Du gör ett jättebra jobb med din blogg. Kunskap gör att man vågar.

    1. säger:

      Ja, kunskap är verkligen a och o! Så kul att du gillar sidan, tack för att du vill läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.