Gör-det-själv-salsa
Tomater Vattenbadskonservering

Gör-det-själv-salsa

USDA har en mall för hur du kan göra salsa (nästan) precis som du vill och ändå veta att du kommer få ett pH-värde som är tillräckligt lågt. Mallen kallas ”choice salsa” och hittas på NCHFP, vil kallar den för gör-det-själv-salsa. Eftersom det är ett väldigt fritt recept har man varit ganska frikostig på mängden syra. Fördelen är att du känna dig trygg och veta att det inte kommer finnas någon risk för botulinumtoxin hur du än gör. Nackdelen kan vara att denna gör-det-själv-salsa kan bli lite vattnig. Du kan såklart sila ur den en aning när du öppnat en burk i så fall!

Ett exempel på ett recept från detta recept är Healthy Cannings ”Mild Salsa” som vi har publicerat i en svensk översättning. Det är verkligen ett recept vi kan rekommendera.

Principen med denna gör-det-själv-salsa är i alla fall att du har en fast mängd tomater som du ska ha. Sedan ska du ha en fast mängd där du helt fritt blandar lök, chili och/eller paprika. Till det tar du en fast mängd limejuice och/eller citronjuice och lite salt. Vill du tillsätta torkade kryddor? Känn dig fri!

Amerikanare mäter allt i volym

Amerikanarna har en dålig ovana att mäta exakt allting i volym (även saker som lök och tomater alltså), och den här mallen är tyvärr inget undantag. Om du knåpar fram ett bra recept du gillar kan du naturligtvis väga upp alla fasta ingredienser och skriva ner så att du enklare kan göra receptet till nästa gång. Healthy Canning hade den goda smaken att göra så med Mild Salsa-receptet.

Det vi åtminstone har gjort i den här översättningen av gör-det-själv-salsa är att konvertera till liter och deciliter istället för cups. Mer än så vågar vi inte göra då vikt på lök, chili och paprika antagligen skiljer sig mellan varandra. Samtidigt lär det inte vara så petigt heller med tanke på att volymen helt beror på hur smått du hackar och hur hårt du packar. Om receptet ändå anses säkert lärt det vara stora säkerhetsmarginaler inbyggt.

Ingredienser

 • 1,4 liter tomater (gärna plommontomater; hackade, skalade och urkärnade och utan delen där stjälken suttit)
 • 2,1 liter tärnad lök och/eller chili och/eller paprika
 • 3,5 dl limejuice och/eller citronjuice från flaska
 • 3 tsk salt
 • Ev. valfria torkade kryddor, inkl. socker

Instruktioner

 1. Välj vad du vill ha för ingredienser. Du får välja fritt från ingredienslistan. Du ska inte minska mängden tomat eller lime-/citronjuice, men du kan minska på lök, chili och paprika om du vill. Du får välja hur mycket av de olika ingredienserna du vill ha inom respektive kategori.
 2. Förbered ingredienserna:
  • Tomater: Ta bort området där stjälken suttit. Skålla sedan tomaterna så att skalet spricker (koka i upp till en minut). Häll sedan över till kallt vatten. Ta bort skalet och fröna inuti. Hacka upp i cirka 1,5 centimeter stora bitar.
  • Lök: Skala, skölj av och tärna.
  • Paprika: Skölj och ta bort området där stjälken suttit. Ta bort frön och det vita på insidan. Tärna cirka 1 centimeter stora bitar.
  • Chili: Skölj och ta bort stjälken. Ta bort frön och det vita inuti om du vill ha mindre hetta, eller behåll om du vill ha mer hetta. Tärna/hacka som paprikan.
 3. Blanda alla ingredienser i en stor gryta.
 4. Tillsätt juice och salt samt eventuella torkade kryddor/socker.
 5. Koka upp och rör om.
 6. Låt sjuda i cirka 3 minuter.
 7. Häll över i burkar (250 eller 500 milliliter, men inte större), använd 1,25–2 centimeter (½”) luftspalt.
 8. Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på tills du har rätt luftspalt igen.
 9. Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
 10. Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
 11. Koka i 15 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige. Godast efter minst en månad i skafferiet.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.