Idag ska vi prata om olika typer av konserveringsburkar. Det är ett ämne som kan tyckas vara onödigt att ens prata om. Ta nån burk bara. Eller? Vi ska gå igenom några märken och typer av konserveringsburkar som finns där ute.
Mason Jars
De enda burkar som egentligen är rekommenderade för konservering av amerikanska USDA är så kallade mason jars från exempelvis Ball och Bernardin. Principen är att du har ett helt platt lock, utan skruv, som bara sitter fast med ett vakuum. Under konserveringsprocessen hålls det platta locket fast av ett skruvlock/en skruvring. Det är ett tvådelat lock helt enkelt. Skruvlocket/ringen håller alltså det platta locket på plats när burkarna kokas och tas sedan bort när de kallnat (cirka 12 timmar efter att de tagits ur konserveringsapparaten). Tanken är att skruvlocket ska tas bort eftersom du annars inte vet helt säkert om locket hålls fast av vakuum eller av mekanisk kraft.
Läs mer om Ball och andra amerikanska mason jar-burkar här!
Europeiska alternativ till mason jars
Konserveringsburkar av märkena Ball och Bernardin finns i stort sett inte att få tag i här i Europa utan att privatimportera dem. Därför blir de vansinnigt dyra för vår del. Det är nästan bara att glömma, såvida du inte verkligen vill ha just de burkarna. Men det finns alternativ för oss i EU som kan vara billigare, bland annat Kilner, Quattro Stagioni och Frucht & Fun.
Läs mer om burkar som är kompatibla med mason jar-lock här!
Sedan finns också franska Le Parfait som tillverkar burkserien ”Familia Wiss” som har tvådelade lock. De är lätta att hitta men är också ganska dyra. De håller dock väldigt hög kvalitet.
Konserveringsburkar från Weck
För tyskarna är Weck helt synonymt med hermetisk inkokning. Det är en glasburk, ett glaslock och en gummipackning som sitter mellan burken och locket. Locket sitter helt med vakuum utan något form av lås, och små metallklämmor används endast vid själva inkokningsprocessen. Dessa konserveringsburkar är relativt billiga och tillverkas i EU, vilket gör dem enkla och billiga att få tag på.
Konserveringsburkar från Surte
Surte glasbruk var ett gammalt glasbruk som bland annat tillverkade de konserveringsburkar som de flesta äldre svenskar associerar med inkokning. Burkarnas funktion liknar Wecks på många sätt, med glasburk, glaslock, gummipackning och en bygel av metall som håller locket på plats när man kokar in. De funkar än idag, åtminstone för vattenbadskonservering, även om vissa exemplar börjar bli slitna.
Läs mer om burkar från Surte glasbruk här!
Norgesglasset
I Norge har man traditionellt kokat in i Norgesglass-burkar. De gamla burkarna som tillverkades under 1900-talet ska enligt uppgift vara av hög kvalitet, men de nyproducerade burkarna är både dyra och i vår erfarenhet ganska dåliga.
Läs mer om burkar från Norgesglasset här!
Burkar med patentlock
Patentlock är ett diskussionsämne. Konserveringsburkar som Le Parfait ”Super”, Bormioli Rocco Fido eller för oss kanske vanligast Ikea Korken har nog alla en eller ett par av hemma. Lätta att få tag på, och särskilt i Ikeas fall väldigt billiga. Detta är en konserveringsburk med en gummipackning och ett lås bestående av en metallbygel. Det är riktigt praktiska burkar för förvaring av torrvaror och liknande.
Läs mer om burkar med patentlock här!
Burkar med twist-off-lock (”honungsburkar”)
De absolut vanligaste glasburkarna man kan hitta i Europa är burkar med det så kallade twist-off-systemet. Ofta brukar de benämnas ”honungsburkar”. De är väldigt billiga att få tag på om du köper dem via biodlarbutiker. Hittar du lock och burkar med rätt specifikationer kan du använda dem vid tryckkonservering utan problem.
Dessa burkar inklusive andra burksystem med ett enkelt skruvlock, avråds dock från av den amerikanska myndigheten USDA. Varför då egentligen?
Vad är en ”säker” burk?
USDA rekommenderar bara så kallade mason jars, och inget annat. Men när allt kommer omkring så är det egentligen inte säkerheten för livsmedlet som är anledningen till att USDA bara rekommenderar dem. Healthy canning tar i den här artikeln upp ett citat från författarna till So Easy to Preserve:
As long as the proper jar type, size and shape is used with properly researched canning procedures, the lid choice itself (e.g, two-piece metal, plastic or one-piece metal lids) does not affect the microbiological safety of the canning process. The issues become ease of use, success in sealing and maintenance of vacuum and food quality during storage.
Andress, Elizabeth. So Easy to Preserve. Sida 24
Slutsatsen man kan dra är alltså att USDA anser att det är bättre och enklare med konserveringsburkar såsom mason jars med tvådelade lock. Principen som gör att de rekommenderar dem blir densamma med Weck. Men om du anser dig få bra resultat och med säkerhet själv kan se och förstå att du har vakuum med patentlock eller till och med skruvlock så är det upp till dig. Det är egentligen inte säkerheten som är ifrågasatt vid dessa typer av burkar, utan mer frågan om du alltid får ett tillfredsställande vakuum eller inte. USDA anser då att dessa burkar inte ger ett tillräckligt bra resultat. Vad anser du själv?
Tack för fin sammanfattning av olika burkar. Satt just och diskuterade ball kontra weck. Weck känns som Europas Ball och precis som du skriver gillar jag utseende och kvalite på weck, men ffa går de smidigt att få tag på här.
Absolut, de är väldigt lätta att få tag på och inte alltför dyra. En liten nackdel med Weck-burkarna (som vi kommer ta upp i en framtida artikel) är hur skrymmande de är. En Weck 580 ml rymmer lika mycket som en Ball Pint, men tar mycket större plats i skafferiet. Samtidigt går det att stapla tomma Weck-burkar, vilket såklart inte går med Ball.
En liten grej att ta hänsyn till helt enkelt. 🙂
Intressant inlägg! Har ni några inputs gällande gamla burkar av märket Surte eller Kosta? Ofta går det ju att hitta dessa på loppisar och i second hand butiker. Kan man konservera i dessa såsom man konserverar i Weck burkar? Använder ni några sådana burkar?
Hej!
Vad kul att du gillade inlägget. Surte- och kostaburkar fungerar bra om du kan hitta några i bra skick. Packningarna kommer du behöva byta oavsett, men lyckligtvis passar packningarna till Weck ganska bra på Surteburkar, åtminstone så pass bra att de funkar att använda. Det som är det stora kruxet med burkarna är att de kan vara slitna och därför riskera att spricka vid kokning, kanske speciellt vid tryckkonservering. Men som sagt, är de i bra skick ska det gå bra.
Vi har två Surteburkar vi köpte för ett tag sedan (en femma styck!) som ser ut att vara i väldigt fint skick nu när de är diskade. Vi ska provköra dem (i tryckkonservering!) någon gång för ett framtida inlägg om just Surteburkar.
Nu har jag kommit över ett gäng Surte burkar och beställde glatt Weck packning till dessa. När jag testade packningen på var den för alldeles för stor, har ni tips på vilken storlek jag ska köpa till burkarna eller hur jag ska tänka när jag mäter?
Asch då! Typiskt. Vill minnas att Surteburkar finns i två storlekar för packningar, och just de två burkar vi köpte ”på test” passade med Weck RR100-packningar. Om det var samma packning du köpte kanske du kunde prova att köpa RR80-packningar? De är alltså omkring 2 cm mindre i diameter.
Beroende på var du beställde packningarna kanske du till och med kan skicka tillbaka de som var för stora?
Lycka till!
Jag antar at vakuum bildas för att ångan kan pysa ut när burkarna värms men att locket nyper fast när burken svalnar och det blir undertryck. Men kan det verkligen bli vakuum i en honungsburk? Den är ju stängd hela tiden. Då borde inte trycket kunna ändras, om inte sylten var varm från början förstås, men det har ju inget med konserveringen att göra.
Helt riktigt, precis det händer när man hermetiserar. Din fundering är faktiskt precis den funderingen som USDA hade när de valde att avråda från honungsburkar. De spekulerade i att det i så fall kunde resultera i bucklade lock (av trycket) eller i värsta fall att botten på burken sprängs. De har dock inte testat såna burkar själva, så det är bara spekulationer från deras sida. Inget av dessa problem verkar dock hända för folk som faktiskt använder honungsburkar i stor skala, och de får också mycket tydliga undertryck: locken buktar nedåt och flexar inte när man trycker på dem. De låter också med det där stumma ”metalliska” ljudet när man slår på locket, likt hur Ball-burkars lock låter med tydligt undertryck.
Kort och gott klarar luften att pressas ur även när locket är stängt. Tricket är att man inte ska dra åt det för hårt. Detsamma gäller ju även en Ball-burk: ”fingertajt”, som man säger.
Med allt det sagt så ÄR det svårare att avgöra vakuumstatus på en honungsburk. För en osäker person kommer det alltid vara enklare att ha ett lock som inte hålls på plats mekaniskt utan går att lyfta i locket för att avgöra vakuumstatus.
Vad säger ni om att använda gamla burkar och skruvlock som man har köpt konserver i? Är det dumt att använda dessa till sylt? Vi har länge använt dessa ”gratis ” burkar men har även haft en del problem med mögel. Tidigare har vi tvättat och kokat både lock och burk och fyllt med het sylt. En del har blivit mögliga även om de har haft ett vakuum som inte har släppt. Jag tänker ni använda vattenbadd metoden men undrar om jag även behöver köpa nya burkar. Tack för ett fantastiskt blogg!
Det är tekniskt sett helt okej att använda begagnade gamla burkar. Det kan dock variera en del på kvalitén, särskilt på locken. Vissa lock fungerar sämre att återanvända. Glasen brukar dock fungera bra.
Du kommer inte få mögelproblem om du vattenbadskonserverar. Du behöver inte ens koka burkar och lock innan när du gör det.
Hur som helst, när det gäller enkla lock (som de burkar du får när du köper exempelvis sylt i affären) behöver du lära dig lyssna efter vakuum för att veta om du fått ett bra vakuum eller inte. Det går ju nämligen inte att lyfta i locket för att se om det sitter på eller inte. Här kommer en video som beskriver bra hur du gör. Videon handlar egentligen om Ball-burkar med tvådelade lock, men metoden hon beskriver gäller även enkla lock. https://youtu.be/ql_8EgcNPXs?si=SXbNRI_aYjswslxB&t=96
Stort tack för svar! Jag brukar testa alla burkar genom att trycka på mitten av locket för att säkerställa att det finns vakuum men det verkar ändå kunna bli mögel. Nästa gång ska jag använda vattenbadsmetoden.
Hej!
Har precis börjat testa vattenbadskonservering och går lätt vilse bland all info. Jag har idag testat 2- delade Mason-lock vid inkokning av rårivet äpple (recept ur Annas Mat av Anna Bergenström). Vid inkokningen ska alla burkar utom en ha locket på, i den öppna burken sticker man ner en termometer. Vattnet står upp till 3/4 höjd på burkarna. När temperaturen i den öppna burkens innehåll nått 90 grader och stått så i 20 minuter, tar man upp burkarna och skruvar åt locken. Den öppna burken får också ett lock men ska kylförvaras och ätas snart.
När jag tog upp Masonburkarna satt ringarna rätt löst och den lilla ”bullen” på vacuumlocket gick att trycka upp och ner. Jag drog åt ringarna och efter en liten stund blev vacuumlocket konkavt (som det ska vara). Locket sitter fast när jag kontrollerat med ringarna borttagna.
Är det säkert förslutet även om det inte var vacuum direkt efter kokningen? Jag blir inte klok på detta…
Hej Heidi!
Den metod du beskriver i kommentaren är snarare det jag skulle kalla ”pastörisering”. Vattenbadskonservering enligt den metod vi själva förespråkar görs i kokande (100 grader) vatten, med samtliga burkar helt nedsänkta under vatten (med ett par centimeter vatten ovan för locken). Följer man ett recept framtagen för den metoden från en seriös källa behöver man inte ens sterilisera burkarna och locken först. Sterilisering är däremot något jag tror vore klokt att göra med den metod du beskriver. Annars tror jag det finns risk att potentiella mikroorganismer kan klara sig på locken. Vill du lära dig vattenbadskonservera kan jag rekommendera vår guide till hur det går till här.
När det gäller hur mason jars ska användas är de inte riktig tänkt att användas så som du beskriver. Du ska inte dra åt ringarna när du tar ut burkarna – det räcker med att ta ut dem ur grytan och låta dem kallna så som de är. Detta eftersom luft måste kunna sig ut ur burken, vilket en extra åtdragning riskerar att förhindra. Det som sedan händer är att när burken kallnar kommer luft och livsmedel dra ihop sig. Det är först då som vakuum uppstår. Man får helt enkelt inte ha för bråttom att kolla vakuum utan göra detta först när burkarna kallnat i tolv timmar.
När det gäller receptet som du har hittat är det svårt att säga utan att se en ingredienslista om det är säkert ur botulismsynpunkt, men är det bara äpple så borde det inte vara något problem. Om det däremot är hundra procent säkert att inte börja jäsa eller mögla kan jag tyvärr inte svara på. Vi själva håller oss till testade och beprövade rekommendationer generellt från det amerikanska jordbruksverket USDA.