Nästan allt vi köper i affären som kommer i en glasburk (sylt, honung, konserverade soppor) är burkar med så kallade ”twist-off”-lock. Ibland även kallat ”twist-on”. I svenska hemkonserveringskretsar pratas det dock oftast om honungsburkar, eftersom det billigaste och bästa sättet att få tag på dem är just via butiker som säljer saker till biodlare.
Honungsburkar är totalt livsfarliga, kan man lätt tro om man läser hur vissa tolkar de amerikanska riktlinjerna. USDA rekommenderar hemkonserverare att använda mason jars, men de avråder aktivt från två typer av burkar: patentlockburkar och burkar med ett enkelt skruvlock. Honungsburkar hör till den senare kategorin. Men varför avråder man från det? Det och lite mer ska vi gå igenom i den här artikeln.
Ett enkelt skruvlock med speciella gängor
Honungsburkar har, till skillnad från de amerikanska mason jar-burkarna, ett enkelt skruvlock istället för ett lock med två separata delar. Men det är egentligen inte den största skillnaden. Den stora skillnaden är nämligen själva gängorna på burkarna. Mason jars har en vanlig spiralformad skruvgänga, som alltså går runt drygt ett varv runt burken och går omlott i slutet. Honungsburkar, däremot, har många små gängor på bara ett par centimeter vardera. Det här systemet kallas ibland för ”twist-off”.
Gängorna på twist-off-burkar gör att man kan tillverka mycket plattare lock än lock till spiralgängade burkar såsom Quattro Stagioni och Ball. De möjliggör också att ett lock skruvas fast helt på en bråkdel av det varv som krävs för en mason jar. I hemmet är det här inget som spelar roll. För en fabrik, där varje extra millisekund som krävs för att få på locket summerat på tiotusentals burkar innebär lägre vinst, spelar det stor roll. Se bilderna nedan för en visuell förklaring på skillnaden på gängorna.
Billiga burkar för oss
I USA och Kanada behöver folk knappast fundera så mycket på vilka burkar de vill använda. Mason jar-burkar från Ball och Bernardin är väldigt billiga och går att få tag på i storpack nästan överallt. Men för oss européer sticker priset lätt iväg när frakt, moms och tull ska räknas in i ekvationen. Är priset det enda som styr för ditt val av burkar är därför honungsburkar ditt bästa val, eftersom de är billiga och lätta att få tag på i stora kvantiteter. Köper du honungsburkar från butiker som säljer produkter till biodlare kan du nämligen komma riktigt billigt undan, speciellt om du köper mycket.
Några nackdelar
Det finns såklart några nackdelar med honungsburkar som vi måste gå igenom.
- Är du estetiskt lagd är honungsburkar ganska tråkiga att titta på. Ett ytligt argument såklart, men det kan vara viktigt för vissa.
- Precis som med konserver i glasburkar från affären kan locken ibland bli riktigt svåra att skruva upp. Det finns ju till och med verktyg framtagna för att få upp svåröppnade lock. Man kan såklart skaffa ”lätt att öppna”-lock, men då blir burkarna inte lika prisvärda längre.
- Det finns en hel uppsjö av lock från olika (anonyma) tillverkare, och många återförsäljare är dåliga på att specificera om locken lämpar sig för 116+ graders inkokning. Vissa lock lämpar sig inte heller för låga pH-värden. Du måste helt enkelt lyckas hitta en återförsäljare som kan ge dig den informationen.
- Det är inte lika idiotsäkert (= enkelt) att tolka vakuumstatus på honungsburkar som på burkar med lock som inte sitter fast mekaniskt. Mer om det strax.
Det sista argumentet är också en stor anledning till att USDA avråder från att använda dessa burkar. Vi ska behandla det ämnet mer strax.
Avgöra vakuumstatus på honungsburkar
Hur avgör man då vakuumstatus på en konserveringsburk? Det finns flera sätt.
- Det allra enklaste sättet att avgöra vakuumstatus är om du kan ta tag i ett lock och lyfta en burk i själva locket. Lossnar locket hade du svagt eller inget vakuum. Sitter det kvar har du starkt vakuum. Men det här kräver såklart att locket inte sitter fast mekaniskt med skruv, utan endast med vakuum. Exempel på burkar där denna metod fungerar är Weck och Ball. Honungsburkar däremot kan inte nyttja den metoden eftersom locket hålls på plats mekaniskt.
- Ett annat sätt att avgöra vakuumstatus på är genom att se om locket buktar nedåt. Denna metod fungerar endast på burkar med flexibla lock av exempelvis metall, och inte på glaslock som hos Weck. Tryck med ett finger på locket när burken har kallnat. Är det någon ”flex” i locket när du trycker på det har du svagt eller inget vakuum. Är det stumt har du ett starkt vakuum. Denna metod fungerar både på Ball-burkar och på honungsburkar.
- Ett tredje sätt, och nog det viktigaste sättet när du använder honungsburkar, är att lyssna på klangen på locket. När burkarna kallnat tar du en sked och slår lätt på locket på alla burkar. Ett starkt vakuum ska låta metalliskt ”pick!”. En kort och ljus ton som inte ringer. Ett svagt vakuum kommer låta liknande, men med en lägre frekvens. Burkar med låg frekvens på tonen kan ändå förvaras, men bör ätas först av alla då de riskerar att tappa vakuumet med tiden. En mer ringande ton med låg frekvens (”plonk!”) är ett tecken på inget vakuum alls. Ställ i kylskåpet direkt och ät upp de närmaste dagarna.
Det sistnämnda sättet är nog också det minst idiotsäkra (= det svåraste).
Anledningar till USDA:s avrådan
Det finns flera argument som framförs kring varför man avråder från honungsburkar. Mycket av det handlar om att det inte finns forskning kring honungsburkar i hemkonserveringssammanhang. Kan tyckas tramsigt för vissa, men som myndighet kan man inte bara springa och påstå en massa saker hit och dit. Här kommer de två viktigaste argumenten som framförts:
- Man anser att det ”inte går” att avgöra vakuumstatus. Det här har vi redan pratat om, och det stämmer inte. Men det är en myndighets sätt att gardera sig, eftersom det ju trots allt är lite svårare. Man måste komma ihåg att det finns ”mindre smarta” människor här i världen, och även dessa kanske vill koka in mat i burkar hemma. En myndighet måste ha dessa människor i beräkningen.
- Man tar upp en massa teoretiska risker såsom att luften inte ska kunna ta sig ut genom locket under konserveringen. Det här skulle i så fall leda till bucklade lock eller till och med sprängd botten på burken. Men det här är rent teoretiska hypoteser som aldrig bekräftats i en studie. I praktiken händer det här i princip aldrig för folk som använder honungsburkar. Men innan detta bekräftats i en studie kommer inte USDA rekommendera någon att använda honungsburkar. Det sista de vill är ju att bli överösta med klagomål från folk som fått sprängda burkar.
Men innebär det här att du kan få botulism av att välja andra burkar än mason jars? Nej! Det ”farliga” är att du kan behöva kasta mat som blivit illaluktande och dålig om du har missbedömt vakuumstatus på en burk. Vi ska inte blanda in ämnet botulism i valet av burksystem, för valet av burk kommer aldrig påverka risken för botulism. Botulism förhindrar du genom att följa rätt metoder vid konserveringen. Men att slänga möglig mat för att du missat att en burk inte hade vakuum är såklart väldigt tråkigt och ett ekonomiskt misslyckande.
Bara du kan veta om du kan
Så, kan just du avgöra om en honungsburk har vakuum eller inte? Det vet bara du själv. Varken vi eller USDA kan avgöra om du kan det eller inte. Du måste helt enkelt bedöma det själv. Det är inte jättesvårt, men det finns samtidigt burksystem som är enklare att avgöra det på.
För att repetera ett citat från en av författarna till boken So Easy to Preserve från University of Georgia:
As long as the proper jar type, size and shape is used with properly researched canning procedures, the lid choice itself (e.g, two-piece metal, plastic or one-piece metal lids) does not affect the microbiological safety of the canning process. The issues become ease of use, success in sealing and maintenance of vacuum and food quality during storage.
Andress, Elizabeth. So Easy to Preserve. Sida 24
Sammanfattning
Honungsburkar med ”twist-off”-lock är billiga och praktiska. Designen lämnar mycket att önska, men för de som bara vill ha ”mycket och billigt” är designen aldrig prio ett. Locken kan vara lite svåröppnade ibland (det vet alla som köpt en syltburk i affären), så det kan vara bra att ha ett burköppnarverktyg hemma. Alternativt kan man skaffa moderna ”lätt att öppna”-lock, men då blir burkarna inte längre lika prisvärda. Se till att du kan höra skillnad på svagt vakuum och starkt vakuum när du slår på ett lock med en sked om du bestämmer dig för att satsa på dessa burkar.
Vill du läsa mer om andra burksystem? Gå till artikeln om konserveringsburkar!
Tack Jocke! Man lär sig alltid av dina artiklar, eller också kommer man ihåg saker man läst med glömt. Användbart och roligt att lösa, även om det finns utmärkt information på amerikanska sidor är det värdefullt att få europeiskt perspektiv också. Läste ett inlägg i facebookgruppen ”Hermetisering av mat”där någon länkade till Tyska sidor som säljer lock till honungsburkar både för vattenbadskonservering och tryckkonservering, Gläserundflaschen och flaschenbauer.
Tackar för klargörandet. Mycket sakligt och relativt ofärgat av eget subjektivt tyckande. Mycket bra!
Tack, vad kul att höra att du tyckte det!
Kan man testa att konservera honungsburkarna en gång till (utan att skruva av locken emellan) om de inte fått inbuktning och rätt ljud vid första försöket? Eller är det helt kört då och kräver kylförvaring?
Vänta först de där 12 timmarna för att se om du verkligen inte fått undertryck/vakuum i burkarna. Du kan inte bedöma det direkt när de kommer ur grytan.
Det går att konservera en gång till, men det kommer ju bli väldigt välkokt. Om du ändå vill göra det bör du skruva av locket och testa att torka av kanten på burken först innan du skruvar på det igen. Det måste vara något som gjort att du inte fick vakuum första gången. Det här är inte unikt med honungsburkar heller utan gäller alla typer av burkar.