Konserveringsburkar – Le Parfait "Familia Wiss"
Burkar Kommentarer Utrustning

Le Parfaits ”Familia Wiss”-burkar

Mason jar-burkar med tvådelade lock är generellt en amerikansk grej, men det finns några enstaka exempel på europeiska burkar med denna egenskap. En av dem är Le Parfaits ”Familia Wiss”-burkar. Det är en serie burkar som i princip fungerar likadant som mason jars, med några varianter som skiljer dem åt. Kanske viktigast är att de har andra storlekar på locken än traditionella mason jars, vilket såklart gör att de inte är kompatibla med andra märken. Det här är en ganska stor nackdel eftersom du troligen bara kan hitta kompatibla lock från just Le Parfait och inga andra.

Le Parfait är i alla fall en fransk burktillverkare som kanske är mer kända för sina burkar med patentlås, som går under namnet ”Super”.

Varianter

Familia Wiss är ju en specifik variant i sig, men de kommer i tre olika storlekar på locken. Den minsta burken (200 ml) har ett lock på 82 mm, de vanligaste storlekarna (350 ml t.o.m. 1000 ml) har lock på 100 mm och den största burken (1500 ml) har ett lock på 110 mm. Som sagt innebär det att de inte är kompatibla med andra lock, utan du blir beroende av att köpa specifikt dessa lock.

Funktion

Precis som för amerikanska mason jars består Familia Wiss lock av två delar: en rund platta som vid vakuum sitter tätt på plats på burken och ett skruvlock som håller den runda plattan på plats under konserveringsprocessen. Mason jars håller plattan på plats med en skruvring som är ihålig, men Le Parfait har valt att ha ett helt skruvlock istället. Samma princip, men ett lite annorlunda tänk. Skruvlocket har ingen packning och tätar alltså inte mot burken.

Anledningen till att det funkar så bra att konservera trots att skruvlocket inte är ihåligt beror sannolikt på att tätningsplattan har en ”knapp” i mitten som buktar uppåt samtidigt som skruvlocket har en knapp i mitten som buktar nedåt. Skruvlocket trycker alltså ned plattan väldigt bra. Det här verkar vara en väldigt viktig detalj då Clas Ohlsons ”mason jars”, som har liknande lock som Familia Wiss, inte har den här detaljen och fungerar riktigt dåligt.

När burkarna (med innehåll) förvaras i skafferiet ska de förvaras utan skruvlocket.

För att öppna en burk säger Le Parfait själva att man ska punktera hål på plattan. Slöseri! Dra upp det med handen eller med hjälp av en kapsylöppnare istället. Det är inga problem. Flopp! låter det när vakuumet släpper. Ett tillfredsställande ljud. Vi har återanvänt lock ett par gånger utan problem.

Fördelar

  • Stora, breda burkar som är lätta att ösa ur och att diska ur.
  • Väldigt fin kvalitet, känns rejäla och snygga.
  • Locken ger ett enkelt sätt att kontrollera vakuum, precis som med mason jars.
  • Tillverkade i EU (Frankrike) och därför ganska lätta att få tag på.

Nackdelar

  • Trots (eller på grund av?) att de är tillverkade i EU är de dyra. Runt 50 kr för en halvlitersburk är det billigaste vi har hittat, vilket är ganska mycket om man vill ha runt hundra burkar.
  • Även locken är ganska dyra.
    • Storleken på locken är dessutom unika för just Le Parfait, och det finns alltså inga andra lock som passar.
  • Breda och låga burkar innebär också ganska skrymmande burkar, men det är inte så illa som med Weck.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.