Norgesglasset konserveringsburkar
Burkar Kommentarer Utrustning

Norgesglasset konserveringsburkar

Under den svenska hemkonserveringens guldår fanns det en konserveringsburk i allas hem: Surte. I Norge fanns det även där ett glasbruk som tillverkade fina konserveringsburkar, nämligen Norgesglasset. Efter att vi har fnissat klart över det lite förvirrande faktum att glas stavas glass på norska kommer nog de flesta av oss ihåg att efterrätten glass heter is på norska. Med det undanstökat kan vi fortsätta prata om själva burken.

Originalburkarna tillverkas inte längre

Norgesglasset tillverkade från tidigt 1900-tal till sent 1970-tal burkarna i Drammen, en stad runt 4–5 mil sydväst om Oslo. Det finns mer historik att läsa i den här artikeln på norska Wikipedia för den som vill.

Originalburkarna är väl ansedda i Norge och fungerar tekniskt i princip som en riktigt bra blandning mellan en amerikansk mason jar och en svensk Surteburk. Du har alltså en skruvring i metall, men ett glaslock med utbytbar gummipackning istället för en metallplatta som exempelvis Ball använder. Burkarna har med andra ord inget metallock som kan komma att rosta. Glasen är mycket fina, med texten ”Norge” både på burken och på locket.

De gamla Norgesglass-burkarna är antagligen ganska lätta att hitta på loppisar i Norge för den som bor lägligt till att åka över gränsen, men för oss på östkusten är det inte riktigt ett alternativ. Hittar du gamla sådana burkar i Sverige till billigt pris, KÖP! Men det är nog inte särskilt sannolikt. Lyckligtvis har man börjat tillverka burkarna igen. Och de nya är väl lika bra som de gamla, eller..?

Norgesglasset konserveringsburkar
Norgesglassets konserveringsburkar har en skruvring i metall och ett glaslock med utbytbar gummipackning (istället för en metallplatta som exempelvis Ball använder).

Nya konserveringsburkar från Norgesglasset tillverkas i Kina

De burkar från Norgesglasset som vi har testat är de nytillverkade burkarna. De ser i princip likadana ut som de gamla burkarna och är alltså, rent visuellt, väldigt fina. Tyvärr var det svårt att hitta information om dem. I en norsk Facebookgrupp för konservering (Mat på glass heter den [höhö, o.s.v.]) fick vi dock veta att de nya burkarna tillverkas i Kina. I princip alla i den gruppen avrådde starkt från att köpa de nya burkarna. Tyvärr måste vi nog stämma in i den kören.

Skruvringarna är nog det största problemet. Flera av de vi har är svåra att gänga på. Men även de som till synes går att gänga på är ändå inte garanterat riktigt på plats. Vi har nog aldrig varit med om maken till så dåligt resultat när det gäller att få vakuum på burkarna.

Till detta måste vi också nämna priset. Priset är jämförbart med Le Parfaits Familia Wiss-burkar, vilket är ganska högt. Men Le Parfaits burkar har för oss gett ett konsekvent bra resultat till skillnad från dessa. Är burkarna riktigt bra kan man kanske motivera en ganska dyr burk om man gillar den väldigt mycket.

Konserverade inlagda brysselkål
Norgesglass med inlagd brysselkål

Sammanfattning

Undvik dessa burkar, så länge du inte lyckas hitta de gamla norsktillverkade burkarna från 1900-talet. Hittar du de gamla är de enligt uppgift mycket bra, men de nya är av tveksam kvalitet. Har du själv haft bättre lycka med dina konserveringsburkar från Norgesglasset? Kommentera gärna i så fall nedan!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.