Tryckkonserverad kålrot
Rotfrukter Tryckkonservering

Tryckkonserverad kålrot

Vad vore en svensk hemkonserveringsblogg utan ett recept på hur man gör tryckkonserverad kålrot? Kålrot är så pass förknippat med Sverige att det brittisk-engelska ordet för det är ”swede”. Det amerikansk-engelska ordet är ”rutabaga”, vilket är en inlånad anglifierad version av det västgötska ordet för kålrot: rotabagge.

Kålrot är en kålväxt som är nära besläktad med en annan svensk klassiker, nämligen majrova. Både kålrot och andra kålrotfrukter såsom foderrova och majrova har förr varit en viktig basföda för både djur och människor i hela Norden, särskilt innan potatisen kom. Men även idag är det många som tycker om rotmos, vilket ju en burk konserverad kålrot lämpar sig riktigt bra för. Koka potatis (eller använd en burk konserverad potatis!), häll i burken med kålrot tillsammans med lite smör och kryddor och mosa. Klart!

Vi hämtade receptet från Healthy Canning, men de har hämtat det från flera källor. Newell-bolagen Ball och Bernardin har båda publicerat recept på kålrot i sina receptböcker, bland annat i Ball Blue Book, 37:e utgåvan. University of Georgia har publicerat receptet i boken So Easy to Preserve. Receptet gäller för kålrot men också majrova. Så om du letar ett recept för majrova har du kommit rätt.

Ball och Bernardin avråder faktiskt från det här receptet, lustigt nog: ”We don’t recommend canning rutabagas as they usually discolor and develop a strong flavor in the process”. Det här gjorde ju oss snarare än mer nyfikna på att testa. Och personligen tyckte vi inte det blev något konstigt, särskilt inte mosat med potatis. Men du kan ju ha det i åtanke innan du tar hela din hundra kvadratmeter stora kålrotsodling för att koka in den i burkar: testa en liten batch först. Kålroten blir dock väldigt mjuk, liknande exempelvis morot. Inte för att det spelar någon roll om rotmos är ditt slutmål.

Tryckkonserverad kålrot eller majrova

Metod Tryckkonservering
Servings 1 beror på mängd kålrot
Inkokningstid 30 min (500 ml), 35 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Print Recipe

Ingredients
  

  • kålrot eller majrova sköljd och skalad
  • salt frivilligt, ca ½ tsk per 500 ml

Instructions
 

  • Skölj kålroten eller majrovan först för att reducera bakteriekoncentrationen.
  • Skala kålroten eller majrovan.
  • Skär kålroten/majrovan i kuber på mellan 2,5–5 cm (1–2 "). Större bitar är dock skrymmande och du får plats med mindre mängd per burk.
  • Lägg kålrots-/majrovsbitarna i en gryta med vatten och koka upp. Låt dem sjuda i någon minut eller tre. När det är klart kan du hälla bort vattnet.
  • Under tiden du kokar upp grytan med kålrot/majrova kan du passa på att koka upp en till gryta med bara vatten som du senare ska fylla burkarna med.
  • Fyll burkar på max 1 liter med kålrot/majrova. Lämna cirka 3 cm luftspalt.
  • Vill du ha salt kan du hälla i en halv tesked i varje halvlitersburk – det dubbla i varje enlitersburk. Eller en mängd efter ditt eget tycke och smak!
  • Häll på det kokande vattnet i burkarna och spara en luftspalt på 2,5–3 cm (1"). Ta bort luftbubblor och kontrollera luftspalten. Häll på mer vatten vid behov.
  • Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
  • Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Om du bara har burkar på 500 ml kör du i 30 minuter. Om du har en eller fler burkar på 1 liter kör du i 35 minuter.

Notes

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.