Konservera potatis
Rotfrukter Tryckkonservering

Konservera potatis

Vi odlar ganska mycket potatis här hemma. Så pass att vi inte har köpt potatis på flera år nu. Potatisen förvarar vi i jordkällaren, vilket fungerar jättebra. Så då frågar du dig kanske: varför sjutton ska ni konservera potatis?

Det enkla svaret är: ”stekt potatis”. Vi älskar att steka den där potatisen som blev över från gårdagens middag. Men ibland vill man ju ha stekt potatis trots att man inte kokade någon potatis dagen innan. Eller är det bara vi? Hur som helst, det är supersmidigt att konservera potatis som man sedan kan värma när man vill ha en snabb måltid. Knäck en burk, häll bort vattnet och släng ner potatisen i stekpannan med något annat smaskigt till. Klart på några minuter. Eller varför inte hälla ner potatisen i en kastrull med lite mjölk och mosa för ett supersnabbt potatismos?

Receptet hittas i ordinarie form på National Center for Home Food Preservation (NCHFP).

Receptfakta

Metod: Tryckkonservering
Antal burkar: NCHFP anger att 9 kg potatis räcker till ca 7 enlitersburkar
Luftspalt (”headspace”): 3 cm
Inkokningstid: 35 minuter i 500 ml-burk; 40 min i 1-litersburk

Ingredienser

  • Potatis
  • Eventuellt salt
  • Eventuellt askorbinsyra (för att undvika att potatisen mörknar något)
  • Vatten

Instruktioner

  1. Skala och skölj potatisarna (ja, de måste skalas).
  2. Lägg dem med fördel i vatten med lite askorbinsyra i. Detta eftersom det gör att potatisen inte blir lika brun när du senare konserverar den. Inte hela världen om du skippar detta steg, men det ser trevligare ut.
  3. Förkoka potatisen.
    • Om du tärnar potatisen i bitar om ca 1–2 cm kokar du potatisen i 2 minuter.
    • Om du delar dem till större bitar om max 5 cm i diameter (hela potatisar om de inte är större än 5 cm alltså) kokar du dem i 10 minuter.
  4. Medan du förkokar potatisen kan du börja koka upp en ny kastrull med vatten. Detta är vattnet du ska ha i konservburkarna senare.
  5. När potatisen kokat klart häller du bort kokvattnet. VIKTIGT! Detta eftersom kokvattnet innehåller mycket stärkelse som du inte vill ha, av säkerhetsskäl.
  6. Fördela ut potatisen i varma burkar på antingen 500 ml eller 1 liter. Spara en luftspalt på 2,5–3 cm.
  7. Häll eventuellt i salt i varje burk (ca ½ tsk i halvlitersburkar och ca 1 tsk salt i enlitersburkar).
  8. Häll på det kokande vattnet i burkarna och spara en luftspalt på 2,5–3 cm. Ta bort luftbubblor och kontrollera luftspalten. Häll på mer vatten vid behov.
  9. Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
  10. Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  11. Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 35 minuter. Om du har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 40 minuter.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.