Go Back
+ servings

Hemkonserverad majs

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd majs
Inkokningstid 55 min (500 ml), 85 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Majs
  • Salt frivilligt

Instruktioner
 

1: Om du har färsk majs:

  • Skala majskolvar och ta bort hår. Skölj.
  • Lägg kolvarna i en gryta med vatten. Koka upp och koka i 3 minuter.
  • Skrapa av majskornen (utan att få med själva kolven).

1: Om du har fryst majs:

  • Tina majskornen helt i en gryta eller stor skål. Det går bra att göra det i micron.
  • Häll bort vattnet och skölj av majsen.

2: Om du vill göra råpackad majs (raw pack):

  • Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt eventuellt salt; ca 1 tsk per liter.
  • Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
  • Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.

2: Om du vill göra hetpackad majs (hot pack):

  • För varje 500 g majs du har, tillsätt 250 ml vatten.
  • Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  • Häll bort vattnet från majskornen.
  • Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt eventuellt salt; ca 1 tsk per liter.
  • Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
  • Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.

3: Fortsättning, oberoende av vilken metod som valts innan:

  • Torka av burkarnas kanter vid behov, sätt på lock.
  • Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat. Stäng locket och börja koka upp.
  • Använd en vikt på 10 PSI om du bor under 305 meter över havet, annars använder du 15 PSI.
  • Konservera i 55 minuter för burkar på 500 ml, eller i 85 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!