Lägg kolvarna i en gryta med vatten. Koka upp och koka i 3 minuter.
Skrapa av majskornen (utan att få med själva kolven).
1: Om du har fryst majs:
Tina majskornen helt i en gryta eller stor skål. Det går bra att göra det i micron.
Häll bort vattnet och skölj av majsen.
2: Om du vill göra råpackad majs (raw pack):
Fyll burkar med majskorn. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt salt om du vill ha det; ca 1 tsk per liter.
Fyll burkarna med hett vatten. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.
2: Om du vill göra hetpackad majs (hot pack):
För varje 500 g majs du har, tillsätt 250 ml vatten.
Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
Fyll burkar med majskorn och vatten från grytan du kokade majsen i. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt. Tillsätt salt om du vill ha det; ca 1 tsk per liter.
Stick en kniv ner i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer vatten igen för att få rätt luftspalt.
3: Fortsättning, oberoende av vilken metod som valts innan:
Torka av burkarnas kanter vid behov, sätt på lock.
Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat. Stäng locket och börja koka upp.
Använd en vikt på 10 PSI om du bor under 305 meter över havet, annars använder du 15 PSI.
Konservera i 55 minuter för burkar på 500 ml, eller i 85 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
Anteckning
För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.