Konserverad Pico De Gallo-salsa
Tomater Vattenbadskonservering

Konserverad Pico De Gallo-salsa

Du kanske redan har tittat på receptet för Salsa Ranchera eller Grön tomatsalsa och tänkt att ”usch nej, jag orkar inte skala tomaterna”. Vilken tur att det här receptet finns då. Här är en konserverad Pico De Gallo-salsa som kanske är den enklaste av de publicerade salsarecepten som finns för konservering. Den är inte så stark i sitt grundutförande, men det går att ordna. Istället för att skala tomaterna måste du dock ta bort frön och kletet runt om dem, men det är inte så svårt som man kan tro när det gäller plommontomater.

I klassisk amerikansk anda mäts det mesta i volym istället för vikt, tyvärr. Vi upplevde att det var riktigt svårt att mäta upp färsk koriander i matskedar. Resultatet blev lite väl mycket koriandersmak än vad vi kanske velat ha. Ett tips är därför att smaka av lite medan du fyller på mer koriander.

I originalreceptet från Ball står det att man ska använda jalapeño, medan en traditionell pico de gallo brukar ha serranochili (vilket är starkare). En enda jalapeño blir inte någon dunderhetta precis, så den som vill ha mer hetta byter därför lämpligen ut jalapeño mot serrano, habanero eller någon annan stark chili. Du kan nämligen inte öka mängden chili, då det kommer att höja pH-värdet. Det får du alltså istället komma runt genom att öka scoville-värdet.

Receptet kommer ursprungligen från manualen till en tomatkvarn från Ball, nämligen ”Ball HarvestPro Sauce Maker”. Healthy Canning har sedan publicerat det här.

Konserverad Pico De Gallo-salsa

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 8 250 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1 kg tomater helst plommontomater eller annan mindre vattnig tomat
  • 1 st lök medelstor
  • 1 st chili jalapeño, serrano, habanero eller annan chili (stor)
  • 2 msk koriander färsk, hackad
  • 125 ml limejuice från flaska eller färsk
  • 2 tsk salt

Instruktioner
 

  • Ta en medelstor gryta.
  • Skölj tomaterna. Skär bort det bruna runt där stjälken suttit.
  • Skär tomaterna på mitten. Ta bort frön och ”det geggiga” runt om fröna.
  • Hacka tomaterna fint och lägg dem sedan i grytan.
  • Skala löken, hacka och lägg i grytan.
  • Skölj chilin och skär bort stjälken. Skär på mitten och ta bort frön.
  • Hacka chilin fint och lägg i grytan.
  • Lägg i övriga ingredienser i grytan.
  • Koka upp såsen och låt sjuda i 3 minuter utan lock.
  • Häll över i varma burkar, använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locket.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka i 15 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige. Se anteckningar nedan.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.