Konservera lingonsylt
Sylt Vattenbadskonservering

Konservera lingonsylt

Att konservera lingonsylt och annan sylt är ett bra sätt att spara plats i kylskåpet om man inte har jordkällare. Och även om vi har det kan det kännas skönt att inte behöva springa ner till källaren för jämnan. Hemma hos oss går det åt mycket lingon till både gröt, pannkakor och husmanskost, så ett bra lingonår som det här (i alla fall i de hälsingska skogarna) kändes det givet att fylla på i skafferiet. Det har blivit många fina turer ut i skogen de senaste veckorna. De bär som blev över efter syltkokningen har vi fryst in för att göra saft av senare när vi hinner.

Här kommer ett recept på hur du kokar själva sylten. Du måste inte göra som vi gjorde, men det är ett förslag. Sen kan du konservera lingonsylten enligt vårt generella syltrecept.

En liten detalj: just lingon innehåller naturliga konserveringsmedel, så om det är något bär som kan klara sig i skafferi utan att vattenbadskonservera är det nog lingon. Med det sagt får du ett mycket starkare vakuum när du vattenbadskonserverar lingonen, så vi föredrar ändå att göra det. Dessutom steriliseras själva burken under konserveringen.

Receptfakta

 • Metod: Vattenbadskonservering
 • Antal burkar: Beror på mängden lingon och socker. 6 kilo lingon och 2 kg syltsocker gav drygt 18 burkar á 500 ml.
 • Luftspalt (”headspace”): 1 cm
 • Inkokningstid: 10 min

Ingredienser

 • Rensade lingon
 • Socker eller syltsocker efter smak (Vi använde en fjärdedel syltsocker, men mängden socker väljer du efter smak. Vanligt socker ger lösare sylt än syltsocker.)
 • Ev. torkade kryddor
 • Lite vatten så bären inte bränner fast
 1. Häll i lingonen i en stor gryta. Vi använde 6 kilo lingon. I vårt fall behövde vi göra i två omgångar då grytan blev full.
 2. Häll i en skvätt vatten i botten så att det inte bränner fast. Vi använde 4 dl vatten, men du kan använda mer om du vill ha en lösare sylt.
 3. Koka upp lingon och vatten och låt sjuda i cirka 10 minuter. Skumma av.
 4. Häll i socker. Vi använde 2 kg syltsocker.
 5. Rör om tills sockret löst sig.
 6. Fortsätt med det generella syltreceptet!
Heli

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

 1. J säger:

  Hej.

  Nybörjare här. Måste man koka sylt först? Kan man istället proppa ner lingon och socker i burken och sen konservera i 20 minuter?

  1. säger:

   Det är troligen ingen ”hälsofara”, eller vad man ska säga, med att göra så. Men jag gissar nog på att det inte blir sylt du får som slutresultat. Men vad vet jag, vi har ju inte testat själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.