Ta en medelstor gryta.
Skölj tomaterna. Skär bort det bruna runt där stjälken suttit.
Skär tomaterna på mitten. Ta bort frön och ”det geggiga” runt om fröna.
Hacka tomaterna fint och lägg dem sedan i grytan.
Skala löken, hacka och lägg i grytan.
Skölj chilin och skär bort stjälken. Skär på mitten och ta bort frön.
Hacka chilin fint och lägg i grytan.
Lägg i övriga ingredienser i grytan.
Koka upp såsen och låt sjuda i 3 minuter utan lock.
Häll över i varma burkar (upp till 500 ml), använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
Torka av kanten på burkarna och sätt på locket.
Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
Koka i 15 minuter (oavsett burkstorlek) om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.